Research Article

Londra’daki Göçmen Çocuklara Ekosistem Penceresinden Bakmak

Volume: 3 Number: 1 June 28, 2023
EN TR

Londra’daki Göçmen Çocuklara Ekosistem Penceresinden Bakmak

Abstract

Bu çalışmada Türkiye’den İngiltere’ye göç olgusu ile ilgili çalışmalar, raporlar, kitaplar, lisansüstü tezler, makaleler, örnek olay ve durumlar incelenmiştir. Bu doğrultuda İngiltere çocuk koruma sisteminde çocukların yeri Londra özelinde betimlenmiş ve incelenmiştir. İngiltere’nin politik yapısı ve Türkiye’den göç eden nüfusun burada yoğunlaşması çalışmanın ana odağını Londra olarak sabitlemiştir. İngiltere’deki çokkültürlü ortamda gettolaşmış ve Türkiyeliler açısından politize olmuş bir ulusaşırı mekân olarak Londra’da çocukların sosyal uyum sorunları incelenmiş, mevcut durum ekosistem kuramının mezo (aile, küçük grup ve topluluklar) ve makro (Türkiyeli göçmen çocukların çocuk politikasındaki yeri) boyutları üzerinden analiz edilmiştir. Türkiye’den İngiltere’ye göçün sosyopolitik nedenleri ele alınmış, tarihsel arka plan çerçevesinde İngiltere’nin göçmen çocuk politikası irdelenmiştir. Taranan dokümanlar ekosistem perspektifinde tartışılarak sosyal uyum ve çocuk koruma sistemi bağlamında yorumlanmıştır. İncelemeler sonucunda; İngiltere’nin çocuk koruma sisteminin Türkiyeli çocuklar için yetersiz kaldığı, Londra’daki getto kültürü, çeteleşme, madde kullanımı, dil sorunu, güçlü bir etnik ekonomi ve kayıt dışı yaşam gibi yapısal problemlerin varlığı öne çıkmaktadır. Bu bağlamda Londra’daki Türkiyeli göçmen çocuklar için sosyal uyumlarının gerçekleştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Keywords

Göçmen Çocuk, Londra, Sosyal Uyum, Sosyal Hizmet.

References

  1. Abadan-Unat, N. (2017). Bitmeyen göç: Konuk işçilikten ulus-ötesi yurttaşlığa (3. Baskı). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  2. Acar, H. & Paslı, F. (2021, 17 Ocak). İngiltere’de çocuk koruma politikaları ve sosyal hizmet. İngiltere’de Çocuk Koruma Politikaları ve Sosyal Hizmet. Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği. [video dosyası]. https://www. youtube.com/watch?v=bbmTpqQ0DHY adresinden erişildi.
  3. AÇSHB (T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı). (2012). Koruyucu aile yönetmeliği.
  4. AÇSHB (T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı). (2018). Yurtdışındaki Vatandaşlarımıza İlişkin Gelişmeler ve Sayısal Bilgiler 2018 Yılı Raporu. https:// www.csgb.gov.tr/media/50211/diyih-2018-raporu.pdf adresinden erişildi.
  5. Adıgüzel, Y. (2010). Diasporadaki kimlik algılamalarına göç tipinin etkisi: Almanya ve İngiltere Türk toplumlarının karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3(20), 97-119.
  6. Beter, Ö. (2010). Türkiye’de ve İngiltere’de çocuk koruma sistemleri. (Yayımlanmamış doktora tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara, Türkiye.
  7. Bilecen, T. (2016). Londra’da gelişen Türkiyeli etnik ekonominin sosyal hayata yansımaları. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(43), 1714-1728. doi:10.17719/jisr.20164317740
  8. Castles, S. & Miller, M. J. (2008). Göçler çağı: Modern dünyada uluslararası göç hareketleri. (B. U. Bal & İ. Akbulut, Çev.). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  9. CPAG (Child Poverty Action Group). (2018). Child poverty in London facts. https://cpag. org.uk/child-poverty-london-facts adresinden erişildi.
  10. Crawley, H. (2009). The situation of children in immigrant families in the United Kingdom. Innocenti Working
APA
Alsancak, F., & Keskin, Z. N. (2023). Londra’daki Göçmen Çocuklara Ekosistem Penceresinden Bakmak. Medya Ve Kültür, 3(1), 42-66. https://izlik.org/JA55NL93RC
AMA
1.Alsancak F, Keskin ZN. Londra’daki Göçmen Çocuklara Ekosistem Penceresinden Bakmak. Media and Culture. 2023;3(1):42-66. https://izlik.org/JA55NL93RC
Chicago
Alsancak, Fatmanur, and Zehra Nur Keskin. 2023. “Londra’daki Göçmen Çocuklara Ekosistem Penceresinden Bakmak”. Medya Ve Kültür 3 (1): 42-66. https://izlik.org/JA55NL93RC.
EndNote
Alsancak F, Keskin ZN (June 1, 2023) Londra’daki Göçmen Çocuklara Ekosistem Penceresinden Bakmak. Medya ve Kültür 3 1 42–66.
IEEE
[1]F. Alsancak and Z. N. Keskin, “Londra’daki Göçmen Çocuklara Ekosistem Penceresinden Bakmak”, Media and Culture, vol. 3, no. 1, pp. 42–66, June 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA55NL93RC
ISNAD
Alsancak, Fatmanur - Keskin, Zehra Nur. “Londra’daki Göçmen Çocuklara Ekosistem Penceresinden Bakmak”. Medya ve Kültür 3/1 (June 1, 2023): 42-66. https://izlik.org/JA55NL93RC.
JAMA
1.Alsancak F, Keskin ZN. Londra’daki Göçmen Çocuklara Ekosistem Penceresinden Bakmak. Media and Culture. 2023;3:42–66.
MLA
Alsancak, Fatmanur, and Zehra Nur Keskin. “Londra’daki Göçmen Çocuklara Ekosistem Penceresinden Bakmak”. Medya Ve Kültür, vol. 3, no. 1, June 2023, pp. 42-66, https://izlik.org/JA55NL93RC.
Vancouver
1.Fatmanur Alsancak, Zehra Nur Keskin. Londra’daki Göçmen Çocuklara Ekosistem Penceresinden Bakmak. Media and Culture [Internet]. 2023 Jun. 1;3(1):42-66. Available from: https://izlik.org/JA55NL93RC