Research Article

Munzur alabalığı (Salmo munzuricus)’nın kapalı devre yetiştiricilik sisteminde gelişimi ve antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi

Volume: 8 Number: 1 June 25, 2022
EN TR

Munzur alabalığı (Salmo munzuricus)’nın kapalı devre yetiştiricilik sisteminde gelişimi ve antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi

Abstract

Çalışmada, günümüzde alabalık üretiminde de deniz balıkları üretiminde olduğu kadar kullanımı hızla yaygınlaşan kapalı devre akuakültür sistemi kurulmuştur. Munzur Çayı’ndan temin edilen anaçlardan alınan yumurtalardan çıkan yavru balıkların gelişimi ve antioksidan enzim aktiviteleri araştırılmıştır. Munzur alabalığı yavruları (0,5±0,13 g) proje kapsamında kurulan kapalı devre yetiştiricilik sistemindeki 8 adet fiberglas tankta stoklanmış ve 120 gün boyunca beslenmiştir. Aylık olarak gelişim parametreleri kaydedilmiştir. Daha sonra 90. ve 120. günlerde de oksidan ve antioksidan dengesinin belirlenmesi için solungaç, karaciğer ve kaslardan doku örnekleri alınarak redükte glutatyon (GSH) ve malondialdehyde (MDA) düzeyleri ile süperoksit dismütaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve katalaz (KAT) aktiviteleri analiz edilmiştir. Çalışmanın sonunda, MDA konsantrasyonu ve GSH düzeyi solungaçlarda en yüksek bulunmuştur. Kas dokularında GSH-Px ve KAT aktivitesinde gruplar arasında farklılıkların olduğu belirlenmiştir (p<0,05). SOD aktivitesi, kaslarda diğer organlara kıyasla önemli bir artış gözlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler, sayıları gün geçtikçe azalmakta olan Munzur alabalığının biyo-çeşitlilik kapsamında korunması üzerine yapılacak olan çalışmalar ile ticari olarak yapılacak çalışmalar için de kaynak niteliğindedir.

Keywords

Supporting Institution

Munzur Üniversitesi

Project Number

MFTUB013-03

Thanks

Bu çalışma, Munzur Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından MFTUB013-03 nolu proje numarası ile finansal olarak desteklenmiştir.

References

  1. Aebi, H. (1984). Catalase. In: Bergmeyer, H.U. (Ed.): Methods of Enzymatic Analysis. Academic press, London, pp. 671-684.
  2. Akgül, E. (2014). Farklı konsantrasyonlarda 2-fenoksietanol'ün farklı su sıcaklıklarında Munzur alası (Salmo trutta sp.) yavruları üzerine olan anestezik etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Munzur Üniversitesi, Tunceli, Türkiye.
  3. Altan, Ö., & Hoşsu, B. (1998). Deniz balığı larvalarının besin madde gereksinimleri. Tarım Dünyası Dergisi, 2, İzmir.
  4. Bağcı, E. (2013). Munzur Çayı (Tunceli)’ndan yakalanan Salmo trutta macrostigma (Dumeril, 1858)’nın gonadlarında yağ asitleri, kolesterol ve yağda eriyen vitamin düzeylerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Fırat Üniversitesi, Elazığ, Türkiye.
  5. Barim, O., & Karatepe, M. (2010). The effects of pollution on the vitamins A, E, C, B- carotene contents and oxidative stress of the freshwater crayfish, Astacus leptodactylus. Ecotoxicol. Environ. Safe., 73: 138–142.
  6. Berka, R., Kujal, B., & Lavicky, J. (1981). Recirculating systems in Eastern Europe. Proc. World Symp. On aquaculture in heated effluents and recirculation systems, 2, Stavanger, 28-30 May 1980, Berlin.
  7. Blancheton, J. P., Piedrahita, R., Eding, E. H., Roque d'orbcastel, E., Lemarié, G., Bergheim, A., & Fivelstad. S. (2007). Intensification of landbased aquaculture production in single pass and reuse systems. Chapter 2. In Aquaculture Engineering and Environment.
  8. Blancheton, J. P. (2000). Developments in recirculation systems for Mediterranean fish species. Aquacult. Engin., 22: 17-31.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Hydrobiology

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 25, 2022

Submission Date

February 9, 2022

Acceptance Date

June 22, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 8 Number: 1

APA
Can, E., Özçiçek, E., Benzer, F., Erişir, M., Kızak, V., Kocabaş, P. D. M., Ateş, M., Aksu, Ö., Türkoğlu, S., Kutluyer Kocabaş, F., & Yılmaz, K. (2022). Munzur alabalığı (Salmo munzuricus)’nın kapalı devre yetiştiricilik sisteminde gelişimi ve antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi. Memba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 8(1), 1-9. https://izlik.org/JA53ZS75MG
AMA
1.Can E, Özçiçek E, Benzer F, et al. Munzur alabalığı (Salmo munzuricus)’nın kapalı devre yetiştiricilik sisteminde gelişimi ve antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi. Memba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2022;8(1):1-9. https://izlik.org/JA53ZS75MG
Chicago
Can, Erkan, Esin Özçiçek, Fulya Benzer, et al. 2022. “Munzur Alabalığı (Salmo Munzuricus)’nın Kapalı Devre Yetiştiricilik Sisteminde Gelişimi Ve Antioksidan Enzim Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Memba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 8 (1): 1-9. https://izlik.org/JA53ZS75MG.
EndNote
Can E, Özçiçek E, Benzer F, Erişir M, Kızak V, Kocabaş PDM, Ateş M, Aksu Ö, Türkoğlu S, Kutluyer Kocabaş F, Yılmaz K (June 1, 2022) Munzur alabalığı (Salmo munzuricus)’nın kapalı devre yetiştiricilik sisteminde gelişimi ve antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi. Memba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 8 1 1–9.
IEEE
[1]E. Can et al., “Munzur alabalığı (Salmo munzuricus)’nın kapalı devre yetiştiricilik sisteminde gelişimi ve antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi”, Memba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 1, pp. 1–9, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53ZS75MG
ISNAD
Can, Erkan - Özçiçek, Esin - Benzer, Fulya - Erişir, Mine - Kızak, Volkan - Kocabaş, Prof. Dr. Mehmet - Ateş, Mehmet et al. “Munzur Alabalığı (Salmo Munzuricus)’nın Kapalı Devre Yetiştiricilik Sisteminde Gelişimi Ve Antioksidan Enzim Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Memba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 8/1 (June 1, 2022): 1-9. https://izlik.org/JA53ZS75MG.
JAMA
1.Can E, Özçiçek E, Benzer F, Erişir M, Kızak V, Kocabaş PDM, Ateş M, Aksu Ö, Türkoğlu S, Kutluyer Kocabaş F, Yılmaz K. Munzur alabalığı (Salmo munzuricus)’nın kapalı devre yetiştiricilik sisteminde gelişimi ve antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi. Memba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2022;8:1–9.
MLA
Can, Erkan, et al. “Munzur Alabalığı (Salmo Munzuricus)’nın Kapalı Devre Yetiştiricilik Sisteminde Gelişimi Ve Antioksidan Enzim Aktivitelerinin Belirlenmesi”. Memba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 1, June 2022, pp. 1-9, https://izlik.org/JA53ZS75MG.
Vancouver
1.Erkan Can, Esin Özçiçek, Fulya Benzer, Mine Erişir, Volkan Kızak, Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, Mehmet Ateş, Önder Aksu, Semra Türkoğlu, Filiz Kutluyer Kocabaş, Kadir Yılmaz. Munzur alabalığı (Salmo munzuricus)’nın kapalı devre yetiştiricilik sisteminde gelişimi ve antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi. Memba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi [Internet]. 2022 Jun. 1;8(1):1-9. Available from: https://izlik.org/JA53ZS75MG