Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri

Year 2018, Volume: 4 Issue: 1, 1 - 7, 30.06.2018

Abstract

Bu araştırmada, aynı su kaynağı üzerinde
bulunan farklı işletmelerde yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) vücut
kompozisyonları ve yağ asit profilleri karşılaştırılmıştır. Balık etlerinin nem
(%77.91) ve ham yağ (%7.24) oranları en yüksek A işletmesinde, ham protein (%19.90)
oranı ise en yüksek C işletmesinde tespit edilmiş olup, bütün işletmeler
arasında besin kompozisyonu bakımından, ham kül oranı hariç, istatistiksel
olarak fark tespit edilmiştir (p<0.05). Farklılıklar, farklı yem
kaynaklarını kullanan işletmelerin balık kaslarındaki yağ asit profillerinde de
gözlenmiştir. Balıkların HSI ve VSI değerleri
A, B ve C
işletmeleri için sırasıyla, %1.98, 11.64;  %1.34, 16.10; %1.89, 13.31 olarak
belirlenmiştir. Balıkların HSI değerleri A ve C işletmeleri arasında farklılık
göstermemiştir (p>0.05). Ancak A-B ve B-C arasında farklılık tespit
edilmiştir (p<0.05). Tüm işletmelerden alınan balıkların VSI değerleri
arasında ise farklılıklar belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, bu
işletmelerde yetiştirilen balıkların besin ve yağ asit kompozisyonları
bakımından aralarında farklılıklar olmasına rağmen, yüksek seviyelerde EPA ve
DHA'nın yanı sıra n-3 ve n-6 yağ asitlerinin makul derecede olumlu oranlarını
içermesi, tüm işletmelerdeki alabalıkların insan beslenmesinde biyolojik açıdan
değerli gıdalar olduğunu  göstermiştir.

References

  • Akyıldız, A.R., 1992. Balık yemleri ve Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları:1280, 180 sayfa.
  • AOAC., 1995. Official Methods of Analysis, 16th edn. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
  • Bessonart, M., Izquierdo, M.S., Salhi, M., Hernandez, C.M., Gonzales, M.M., Palacios, H.F., 1999. Effect of dietary arachidonic acid levels on growth and survival of gilthead sea bream (Sparus aurata L.) larvae. Aquaculture, 179:265-275. DOI:10.1016/S0044-8486(99)00164-7
  • Beyter, N., 2008. Farklı ticari yemlerle beslemenin gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) büyüme performansına, balık eti bileşimine ve yağ asitleri profiline etkisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara.
  • Boggio, S.M., Hardy, R.W., Babbitt, J.K., Brannon, E.L., 1995. The influence of dietary lipid source and alpha-tocopherol acetate level on product quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture, 51:13-24.
  • Covey, C.B.,1992. Nutrition estimating requirements of Rainbow trout. Aquaculture, 100:177-189.
  • Gills, H.S., Weatherley, A.H., 1984. Protein, lipid and caloric content of bluntnose minnow, Pimephales notatus Rafinesque, during growth at different temperatures. Journal of Fish Biology, 25(4):491-500.
  • Haliloğlu, H.İ., 2001. Farklı işletmelerde yetiştirilen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın kas ve adipoz dokuları ile karaciğer ve gonadlarındaki yağ asidi profillerinin belirlenmesi. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Halver, J., Hardy, W.R., 2002. Fish Nutrition.3th Edition, Academic Press, 417-23, USA.
  • Keskin, E.Y., Erdem, M., 2005. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinde farklı oranlarda ekstrüde yem kullanımının balıkların gelişmesine etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 1(1):49-57.
  • Korkmaz, A.Ş., Kırkağaç, M., 2008. Tatlı suda beton havuzlarda ve denizde ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) et verimi, vücut kompozisyonu ve enerji kapsamı. A.Ü. Ziraat Fakültesi tarım Bilimleri Dergisi, 14(4):409-413.
  • Krstić, M.P., Mitrović, R.R., Marković, R.V., Ivanović, J.S., Ćirković, M.A., Djordjević, V.Ž., Baltić, M.Ž., 2017. Fatty acid composition in the fillets of rainbow trout grown in different conditions. Eu. J. Lipid Sci. Technol., 119:1-7. DOI: 10.1002/ejlt.201600082
  • Lee, D.J., Putnam, G.B., 1973. The response of rainbow trout to varying protein-energy ratios in a test diet. Journal Nutrition, 103:916-922.
  • Lim, C., Ako, H., Brown, C.L., Hahn, K., 1997. Growth response and fatty acid composition of juvenile Penaeus vannamei fed different sources of dietary lipid. Aquaculture, 151: 143-153. DOI:10.1016/S0044-8486(96)01500-1
  • Öz, M., 2009. Pozantı’da yetiştirilen ve Körkün çayından avlanan gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) vücut kompozisyonları ve yağ asidi profillerinin karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı, Adana.
  • Öz, M., Dikel, S., İnanan, B.E., Karaşahin, T., Durmuş, M., Uçar, Y., 2017. Borik asidin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın hepatosomatik ve viserosomatik indeks değerleri üzerine etkileri. Journal of Advances in VetBio Science and Technigues, 2(1): 6-10.
  • Phillips, A.M., Livingston, D.L., Poston, H.A., 1966. The effect of changes in protein quality, calorie sources and calorie levels upon the growth and chemical composition of brook trout. Fish. Res. Bull., N.Y., 29:6-14.
  • Santos, J., Burkow, I.C., Jobling, M., 1993. Patterns of growth and lipid deposition in cod (Gadus morhua L.) fed natural prey and fish based feeds. Aquaculture, 110:173-189.
  • Storebakken, T., Austreng, E., 1987. Ration level for salmonids, 1. Growth, survival, body composition and feed conversion in Atlantic salmon fry and fingerlings. Aquaculture, 60(3-4):189-206.
  • Yıldız, M., 2004. The study of filet quality and the growth performance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with diets containing different amounts of vitamin E. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 4(2):81-86.
  • Yılmaz, Ö., 1995. Elazığ Hazar Gölü’nde yaşayan Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843)’nın total yağ asidi miktarı ve yağ asitleri cinslerinin mevsimlere göre değişimi. Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Elazığ.
Year 2018, Volume: 4 Issue: 1, 1 - 7, 30.06.2018

Abstract

References

  • Akyıldız, A.R., 1992. Balık yemleri ve Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları:1280, 180 sayfa.
  • AOAC., 1995. Official Methods of Analysis, 16th edn. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
  • Bessonart, M., Izquierdo, M.S., Salhi, M., Hernandez, C.M., Gonzales, M.M., Palacios, H.F., 1999. Effect of dietary arachidonic acid levels on growth and survival of gilthead sea bream (Sparus aurata L.) larvae. Aquaculture, 179:265-275. DOI:10.1016/S0044-8486(99)00164-7
  • Beyter, N., 2008. Farklı ticari yemlerle beslemenin gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) büyüme performansına, balık eti bileşimine ve yağ asitleri profiline etkisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara.
  • Boggio, S.M., Hardy, R.W., Babbitt, J.K., Brannon, E.L., 1995. The influence of dietary lipid source and alpha-tocopherol acetate level on product quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture, 51:13-24.
  • Covey, C.B.,1992. Nutrition estimating requirements of Rainbow trout. Aquaculture, 100:177-189.
  • Gills, H.S., Weatherley, A.H., 1984. Protein, lipid and caloric content of bluntnose minnow, Pimephales notatus Rafinesque, during growth at different temperatures. Journal of Fish Biology, 25(4):491-500.
  • Haliloğlu, H.İ., 2001. Farklı işletmelerde yetiştirilen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın kas ve adipoz dokuları ile karaciğer ve gonadlarındaki yağ asidi profillerinin belirlenmesi. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Halver, J., Hardy, W.R., 2002. Fish Nutrition.3th Edition, Academic Press, 417-23, USA.
  • Keskin, E.Y., Erdem, M., 2005. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinde farklı oranlarda ekstrüde yem kullanımının balıkların gelişmesine etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 1(1):49-57.
  • Korkmaz, A.Ş., Kırkağaç, M., 2008. Tatlı suda beton havuzlarda ve denizde ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) et verimi, vücut kompozisyonu ve enerji kapsamı. A.Ü. Ziraat Fakültesi tarım Bilimleri Dergisi, 14(4):409-413.
  • Krstić, M.P., Mitrović, R.R., Marković, R.V., Ivanović, J.S., Ćirković, M.A., Djordjević, V.Ž., Baltić, M.Ž., 2017. Fatty acid composition in the fillets of rainbow trout grown in different conditions. Eu. J. Lipid Sci. Technol., 119:1-7. DOI: 10.1002/ejlt.201600082
  • Lee, D.J., Putnam, G.B., 1973. The response of rainbow trout to varying protein-energy ratios in a test diet. Journal Nutrition, 103:916-922.
  • Lim, C., Ako, H., Brown, C.L., Hahn, K., 1997. Growth response and fatty acid composition of juvenile Penaeus vannamei fed different sources of dietary lipid. Aquaculture, 151: 143-153. DOI:10.1016/S0044-8486(96)01500-1
  • Öz, M., 2009. Pozantı’da yetiştirilen ve Körkün çayından avlanan gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) vücut kompozisyonları ve yağ asidi profillerinin karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı, Adana.
  • Öz, M., Dikel, S., İnanan, B.E., Karaşahin, T., Durmuş, M., Uçar, Y., 2017. Borik asidin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın hepatosomatik ve viserosomatik indeks değerleri üzerine etkileri. Journal of Advances in VetBio Science and Technigues, 2(1): 6-10.
  • Phillips, A.M., Livingston, D.L., Poston, H.A., 1966. The effect of changes in protein quality, calorie sources and calorie levels upon the growth and chemical composition of brook trout. Fish. Res. Bull., N.Y., 29:6-14.
  • Santos, J., Burkow, I.C., Jobling, M., 1993. Patterns of growth and lipid deposition in cod (Gadus morhua L.) fed natural prey and fish based feeds. Aquaculture, 110:173-189.
  • Storebakken, T., Austreng, E., 1987. Ration level for salmonids, 1. Growth, survival, body composition and feed conversion in Atlantic salmon fry and fingerlings. Aquaculture, 60(3-4):189-206.
  • Yıldız, M., 2004. The study of filet quality and the growth performance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with diets containing different amounts of vitamin E. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 4(2):81-86.
  • Yılmaz, Ö., 1995. Elazığ Hazar Gölü’nde yaşayan Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843)’nın total yağ asidi miktarı ve yağ asitleri cinslerinin mevsimlere göre değişimi. Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Elazığ.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Hydrobiology
Journal Section Araştırmalar
Authors

Seval Dernekbaşı 0000-0001-5735-2486

Gökhan Hamzaoğlu This is me 0000-0001-7785-7393

Publication Date June 30, 2018
Acceptance Date June 7, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Dernekbaşı, S., & Hamzaoğlu, G. (2018). Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 4(1), 1-7.
AMA Dernekbaşı S, Hamzaoğlu G. Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. June 2018;4(1):1-7.
Chicago Dernekbaşı, Seval, and Gökhan Hamzaoğlu. “Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus Mykiss) Vücut Ve Yağ Asit Profilleri”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 4, no. 1 (June 2018): 1-7.
EndNote Dernekbaşı S, Hamzaoğlu G (June 1, 2018) Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 4 1 1–7.
IEEE S. Dernekbaşı and G. Hamzaoğlu, “Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri”, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 1, pp. 1–7, 2018.
ISNAD Dernekbaşı, Seval - Hamzaoğlu, Gökhan. “Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus Mykiss) Vücut Ve Yağ Asit Profilleri”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 4/1 (June 2018), 1-7.
JAMA Dernekbaşı S, Hamzaoğlu G. Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2018;4:1–7.
MLA Dernekbaşı, Seval and Gökhan Hamzaoğlu. “Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus Mykiss) Vücut Ve Yağ Asit Profilleri”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 1, 2018, pp. 1-7.
Vancouver Dernekbaşı S, Hamzaoğlu G. Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2018;4(1):1-7.