Research Article
BibTex RIS Cite

Zeytin Yaprağının (Folium Olivae) Süt Sığırı Toplam Rasyon Karışımlarında (TMR) Kuru Çayır Otu Yerine İkame Edilebilirliğinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği ile Belirlenmesi

Year 2024, Volume: 10 Issue: 1, 106 - 114, 30.04.2024

Abstract

Bu çalışma, süt sığırı toplam rasyon karışımlarında (TMR) yer alan kuru çayır otu (KÇO) yerine %0, 25, 50, 75 ve 100 oranlarında zeytin yaprağı (Folium olivae) ikamesinin in vitro gaz (İVG) ve metan üretim değerleri ile in vitro sindirim ve bazı rumen parametreleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Denemede %0 (ZY0), 25(ZY1), 50(ZY2), 75(ZY3) ve 100(ZY4) şeklinde oluşturulan gruplara ait kimyasal kompozisyonlar Weende analiz yöntemine göre belirlenmiştir. Denemede in vitro gaz üretim tekniği uygulanmıştır. Deneme sonunda gruplar arasında 24 saatlik İVG ve metan üretimi, metabolik enerji, net enerji laktasyon ve organik madde sindirilebilirliği arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. En yüksek gaz ve metan üretimi ZY0 ve ZY1 gruplarında, en düşük gaz üretimi ZY2 grubunda, en düşük metan gazı üretimi ise ZY4 grubunda tespit edilmiştir. In vitro sindirim parametrelerinden gerçek sindirilebilir kuru madde ve gerçek sindirim derecesi değerleri en yüksek olarak ZYO grubunda saptanırken, en düşük değerler ZY3 grubunda gözlenmiştir. Deneme gruplarının hepsinde toplam uçucu yağ asidi miktarı azalmış, amonyak azotu miktarı ise özellikle ZY3 ve ZY4 gruplarında arttığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, süt sığırı TMR’lerinde KÇO yerine %25 oranında zeytin yaprağının ikame olarak kullanılabileceği ve zeytin yaprağının alternatif bir kaba yem kaynağı olma potansiyeline sahip olduğu tespit edilmiştir.

References

  • Amici A, Verna M, Martillotti F. 1991. Olive byproducts in animal feeding: Improvement and utilization. Options Mediterraneennes- Serie Seminaires, 16: 149-152.
  • Aksoy A, Macit M, Karaoğlu M. 2000. Hayvan besleme ders kitabı, Enerji Metabolizması. Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 220, Erzurum.
  • AOAC, 1990. Official methods of analysis. 15th ed. Assocition of official Analytical Chemists, Washington, DC, US.
  • Blümmel M, Steingass H, Becker K. 1997. The relationship between in vitro gas production, in vitro microbial biomass yield and 15n incorporation and its implications for the prediction of voluntary feed intake of roughages. British Journal of Nutrition, 77(6), 911-921.
  • Brahmi F, Mechri B, Dabbou S, Dhibi M. & Hammami M. 2012. The efficacy of phenolics compounds with different polarities as antioxidants from olive leaves depending on seasonal variations. Industrial Crops and Products, 38, 146-152.
  • Dalkılıç B. 2018. Zeytinyağı endüstrisi yan ürünlerinin hayvan besleme alanında değerlendirilme olanakları. El-Cezerî Journal of Science and Engineering Vol: 5, No: 3, 917-926.
  • Duncan DB. 1955. Multiple range and multiple F tests. Biometrics, 11(1), 1-42.
  • Escalona B, Rocha R, García J, Carabano R. de-Blas, C. 1999. Characterization of in situ fibre digestion of several fibrous foods. Animal Science, 68, 217–221.
  • Goel G, Makkar HPS, Becker K. 2008. Changes in microbial community structure, methanogenesis and rumen fermentation in response to saponin‐rich fracti from different plant materials. Journal of Applied Microbiology, 105(3):770-777.
  • Herrero M, Temirzoda TN, Segura-Carretero A, Quirantes R, Plaza M. and Ibañez E. 2011. New possibilities for the valorization of olive oil by-products, Journal of chromatography A, 1218: 7511–7520pp.
  • Kaya A, Başer A, Kaya A, Selçuk B. 2022. Ruminant rasyonlarına farklı oranlarda ikame edilen sandal ağacı (Arbutus Andrachne) yapraklarının potansiyel yem değeri ve anti-metanojenik özelliklerinin in vitro gaz üretim yöntemi ile belirlenmesi. Palandöken Journal of Animal Science Technology and Economics, 1(1): 1-6. Kaya ve Kaya 2023. Zeytin Yapraklarının Ruminant Hayvan Beslemede Kullanılabilirliği. Journal of Animal Science and Economics, 2: 70-76. DOI: 10.5152/JASE.2023.23010
  • Knapp JR, Laur GL, Vadas PA, Weiss WP, Tricarico JM. 2014. Invited review: enteric methane in dairy cattle production: quantifying the opportunities and impact of reducing emissions. Journal of Dairy Science, 97(6), 3231-3261.
  • Leahy S, Kelly WJ, Altermann E, Ronimus RS, Yeoman CJ, Pacheco DM, Attwood GT. 2010. The genome sequence of the rumen methanogen methanobrevibacter ruminantium reveals new possibilities for controlling ruminant methane emissions. PloS one, 5(1), e8926.
  • Lee SJ, Kim HS, Eom JS, Choi YY, Jo SU, Chu GM, Lee Y, Seo J, Kim KH, Lee SS. 2021. Effects of olive (Olea europaea L.) leaves with antioxidant and antimicrobial activities on in vitro ruminal fermentation and methane emission. Animals. 11, 2008. https://doi.org/10.3390/ani11072008
  • Makkar HPS, Blummel M, Becker K. 1995. Formation of complexes between polyvinyl pyrrolidones or polyethylene glycols and their implication in gas production and true digestibility in vitro techniques. Brit J Nutr, 73(6), 897-913.
  • Markham R. 1942. A steam distillation apparatus suitable for micro-kjeldahl analysis. Biochemical Journal, 36(10-12), 790.
  • Martin-Garcia AI, Moumen A, Yanez-Ruiz DR, Molina-Alcaide E. 2003. Chemical composition and nutrients availability for goats and sheep of twostage olive cake and olive leaves. Animal Feed Science and Technology. 107: 61-74.
  • Martin-Garcia AI, Yanez-Ruiz DR, Moumen A, Molina-Alcaide E. 2006. Effect of polyethylene glycol, urea and sunflower meal on olive (Olea europaea var. europaea) leaf fermentation in continuous fermentors. Small Rumin. Res. 61:53-61.
  • Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D. and Schneider W. 1979. The estimation of the digestibility and metabolisable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. The Journal of Agricultural Science, 93, 217–222.
  • Menke KH. and Steingass H. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal research and development, Separete Print, 28, 7-55.
  • Miguel M, Mamuad L, Ramos S, Ku MJ, Jeong CD, Kim SH, & Lee SS. 2021. Effects of using different roughages in the total mixed ration inoculated with or without coculture of lactobacillus acidophilus and bacillus subtilis on in vitro rumen fermentation and microbial population. Animal Bioscience, 34(4), 642.
  • Molina-Alcaide E, Yanez-Ruiz DR, Moumen A, Martin-Garcia AI. 2003. Ruminal degradability and in vitro intestinal digestibility of sunflower meal and in vitro digestibility of olive by-products supplemented with urea or sunflower meal comparison between goats and sheep. Anim. Feed Sci. Technol. 110: 3-15.
  • Molina-Alcaide E, Yanez-Ruiz DR. 2008. Potential use of olive by-products in ruminant feeding: A review. Anim. Feed Sci. Technol., 147: 247-264.
  • Naser M, Bayaz A, Ramin S, Alireza A, Abolfazı A, Mehdi M. 2011. Determining nutritive value of soybean straw for ruminants using nylon bags technique. Pak. J. Nutr., 10, 838-841.
  • Naumann HD, Tedeschi LO, Zeller WE, Huntley NF. 2017. The role of condensed tannins in ruminant animal production: advances, limitations and future directions. Revista Brasileira de Zootecnia 46(12):929-949.
  • NRC 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7.ed. Washington, D.C. National Academy Press.
  • Olomonchi EAO, Garipoğlu AV, Ocak N, Kamalak A. 2022. Nutritional values and in vitro fermentation parameters of some fodder species found intwo rangeland areas in the republic of Benin. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 46(1), 88-94.
  • Oskoueian E, Abdullah N & Oskoueian A. 2013. Effects of flavonoids on rumen fermentation activity, methane production, and microbial population. BioMed research international, 2013.
  • Özel O, & Sariçiçek B. 2009. Ruminantlarda rumen mikroorganizmalarinin varliği ve önemi (derleme). Tübav Bilim Dergisi, 2(3), 277-285.
  • Quirantes-Piné R, Zurek G, Barrajón-Catalán E, Bäßmann C, Micol V, Segura-Carretero A. and Fernández-Gutiérrez A. 2013. A Metaboliteprofiling approach to assess the uptake and metabolism of phenolic compounds from olive leaves in SKBR3 cells by HPLC–ESI-QTOF-MS. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 72: 121–126pp.
  • Raab L, Cafantaris B, Jig T, Menke KH. 1983. Rumen protein degradation and biosynthesis: 1. A new method for determination of protein degradation in rumen fluid in vivo. Br. J. Nutr. 50, 569-582.
  • Schingoethe DJ. 2017. A 100-Year Review: Total mixed ration feeding of dairy cows. Journal of dairy science, 100(12), 10143-10150.
  • Shakeri P, Durmic Z, Vadhanabhuti J, Vercoe PE. 2017. Products derived from olive leaves and fruits can alter in vitro ruminal fermentation and methane production. J. Sci. Food Agric., 97, 1367–1372. [CrossRef]
  • Sharifi M, Naserian AA, & Khorasani H. 2013. Effect of tannin extract from pistachio by product on in vitro gas production. Iranian Journal of Applied Animal Science, 3: 667-671. Sudjana AN, D‟Orazio C, Ryan V, Rasool N, Ng J, Islam N, Riley VT, Hammer KA. 2009. Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract. International Journal of Antimicrobial Agents 33: 461-463. Tekce E, ve Gül M. 2014. Ruminant beslemede NDF ve ADF’nin önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 9(1): 63-73.
  • TEPGE 2023. Ürün Raporu, zeytinyaği ve sofralik zeytin https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/ PDF%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/2022%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/Zeytinya%C4%9F%C4%B1%20%20Sofral%C4%B1k%20Zeytin%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporu%202022-371%20TEPGE.pdf Van Soest PJ, Robertson JD. and Lewis BA. 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal Nutrition. Journal of Dairy Science, 74 (10), 3583–3597.
  • Yanez Ruiz DR. Martin Garcia AI, Moumen A, Molina Alcaide E. 2004. Ruminal fermentation and degradation patterns, protozoa population and urinary purine derivatives excretion in goats and wethers fed diets based on olive leaves. Journal Animal Science. 82, 3006–3014.
  • Yılmaz F. 2021. Erzurum ilinde yetişen bazı çalı formlu ağaç yapraklarının ın vitro gaz üretim tekniğiyle yem değerlerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
Year 2024, Volume: 10 Issue: 1, 106 - 114, 30.04.2024

Abstract

References

  • Amici A, Verna M, Martillotti F. 1991. Olive byproducts in animal feeding: Improvement and utilization. Options Mediterraneennes- Serie Seminaires, 16: 149-152.
  • Aksoy A, Macit M, Karaoğlu M. 2000. Hayvan besleme ders kitabı, Enerji Metabolizması. Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 220, Erzurum.
  • AOAC, 1990. Official methods of analysis. 15th ed. Assocition of official Analytical Chemists, Washington, DC, US.
  • Blümmel M, Steingass H, Becker K. 1997. The relationship between in vitro gas production, in vitro microbial biomass yield and 15n incorporation and its implications for the prediction of voluntary feed intake of roughages. British Journal of Nutrition, 77(6), 911-921.
  • Brahmi F, Mechri B, Dabbou S, Dhibi M. & Hammami M. 2012. The efficacy of phenolics compounds with different polarities as antioxidants from olive leaves depending on seasonal variations. Industrial Crops and Products, 38, 146-152.
  • Dalkılıç B. 2018. Zeytinyağı endüstrisi yan ürünlerinin hayvan besleme alanında değerlendirilme olanakları. El-Cezerî Journal of Science and Engineering Vol: 5, No: 3, 917-926.
  • Duncan DB. 1955. Multiple range and multiple F tests. Biometrics, 11(1), 1-42.
  • Escalona B, Rocha R, García J, Carabano R. de-Blas, C. 1999. Characterization of in situ fibre digestion of several fibrous foods. Animal Science, 68, 217–221.
  • Goel G, Makkar HPS, Becker K. 2008. Changes in microbial community structure, methanogenesis and rumen fermentation in response to saponin‐rich fracti from different plant materials. Journal of Applied Microbiology, 105(3):770-777.
  • Herrero M, Temirzoda TN, Segura-Carretero A, Quirantes R, Plaza M. and Ibañez E. 2011. New possibilities for the valorization of olive oil by-products, Journal of chromatography A, 1218: 7511–7520pp.
  • Kaya A, Başer A, Kaya A, Selçuk B. 2022. Ruminant rasyonlarına farklı oranlarda ikame edilen sandal ağacı (Arbutus Andrachne) yapraklarının potansiyel yem değeri ve anti-metanojenik özelliklerinin in vitro gaz üretim yöntemi ile belirlenmesi. Palandöken Journal of Animal Science Technology and Economics, 1(1): 1-6. Kaya ve Kaya 2023. Zeytin Yapraklarının Ruminant Hayvan Beslemede Kullanılabilirliği. Journal of Animal Science and Economics, 2: 70-76. DOI: 10.5152/JASE.2023.23010
  • Knapp JR, Laur GL, Vadas PA, Weiss WP, Tricarico JM. 2014. Invited review: enteric methane in dairy cattle production: quantifying the opportunities and impact of reducing emissions. Journal of Dairy Science, 97(6), 3231-3261.
  • Leahy S, Kelly WJ, Altermann E, Ronimus RS, Yeoman CJ, Pacheco DM, Attwood GT. 2010. The genome sequence of the rumen methanogen methanobrevibacter ruminantium reveals new possibilities for controlling ruminant methane emissions. PloS one, 5(1), e8926.
  • Lee SJ, Kim HS, Eom JS, Choi YY, Jo SU, Chu GM, Lee Y, Seo J, Kim KH, Lee SS. 2021. Effects of olive (Olea europaea L.) leaves with antioxidant and antimicrobial activities on in vitro ruminal fermentation and methane emission. Animals. 11, 2008. https://doi.org/10.3390/ani11072008
  • Makkar HPS, Blummel M, Becker K. 1995. Formation of complexes between polyvinyl pyrrolidones or polyethylene glycols and their implication in gas production and true digestibility in vitro techniques. Brit J Nutr, 73(6), 897-913.
  • Markham R. 1942. A steam distillation apparatus suitable for micro-kjeldahl analysis. Biochemical Journal, 36(10-12), 790.
  • Martin-Garcia AI, Moumen A, Yanez-Ruiz DR, Molina-Alcaide E. 2003. Chemical composition and nutrients availability for goats and sheep of twostage olive cake and olive leaves. Animal Feed Science and Technology. 107: 61-74.
  • Martin-Garcia AI, Yanez-Ruiz DR, Moumen A, Molina-Alcaide E. 2006. Effect of polyethylene glycol, urea and sunflower meal on olive (Olea europaea var. europaea) leaf fermentation in continuous fermentors. Small Rumin. Res. 61:53-61.
  • Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D. and Schneider W. 1979. The estimation of the digestibility and metabolisable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. The Journal of Agricultural Science, 93, 217–222.
  • Menke KH. and Steingass H. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal research and development, Separete Print, 28, 7-55.
  • Miguel M, Mamuad L, Ramos S, Ku MJ, Jeong CD, Kim SH, & Lee SS. 2021. Effects of using different roughages in the total mixed ration inoculated with or without coculture of lactobacillus acidophilus and bacillus subtilis on in vitro rumen fermentation and microbial population. Animal Bioscience, 34(4), 642.
  • Molina-Alcaide E, Yanez-Ruiz DR, Moumen A, Martin-Garcia AI. 2003. Ruminal degradability and in vitro intestinal digestibility of sunflower meal and in vitro digestibility of olive by-products supplemented with urea or sunflower meal comparison between goats and sheep. Anim. Feed Sci. Technol. 110: 3-15.
  • Molina-Alcaide E, Yanez-Ruiz DR. 2008. Potential use of olive by-products in ruminant feeding: A review. Anim. Feed Sci. Technol., 147: 247-264.
  • Naser M, Bayaz A, Ramin S, Alireza A, Abolfazı A, Mehdi M. 2011. Determining nutritive value of soybean straw for ruminants using nylon bags technique. Pak. J. Nutr., 10, 838-841.
  • Naumann HD, Tedeschi LO, Zeller WE, Huntley NF. 2017. The role of condensed tannins in ruminant animal production: advances, limitations and future directions. Revista Brasileira de Zootecnia 46(12):929-949.
  • NRC 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7.ed. Washington, D.C. National Academy Press.
  • Olomonchi EAO, Garipoğlu AV, Ocak N, Kamalak A. 2022. Nutritional values and in vitro fermentation parameters of some fodder species found intwo rangeland areas in the republic of Benin. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 46(1), 88-94.
  • Oskoueian E, Abdullah N & Oskoueian A. 2013. Effects of flavonoids on rumen fermentation activity, methane production, and microbial population. BioMed research international, 2013.
  • Özel O, & Sariçiçek B. 2009. Ruminantlarda rumen mikroorganizmalarinin varliği ve önemi (derleme). Tübav Bilim Dergisi, 2(3), 277-285.
  • Quirantes-Piné R, Zurek G, Barrajón-Catalán E, Bäßmann C, Micol V, Segura-Carretero A. and Fernández-Gutiérrez A. 2013. A Metaboliteprofiling approach to assess the uptake and metabolism of phenolic compounds from olive leaves in SKBR3 cells by HPLC–ESI-QTOF-MS. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 72: 121–126pp.
  • Raab L, Cafantaris B, Jig T, Menke KH. 1983. Rumen protein degradation and biosynthesis: 1. A new method for determination of protein degradation in rumen fluid in vivo. Br. J. Nutr. 50, 569-582.
  • Schingoethe DJ. 2017. A 100-Year Review: Total mixed ration feeding of dairy cows. Journal of dairy science, 100(12), 10143-10150.
  • Shakeri P, Durmic Z, Vadhanabhuti J, Vercoe PE. 2017. Products derived from olive leaves and fruits can alter in vitro ruminal fermentation and methane production. J. Sci. Food Agric., 97, 1367–1372. [CrossRef]
  • Sharifi M, Naserian AA, & Khorasani H. 2013. Effect of tannin extract from pistachio by product on in vitro gas production. Iranian Journal of Applied Animal Science, 3: 667-671. Sudjana AN, D‟Orazio C, Ryan V, Rasool N, Ng J, Islam N, Riley VT, Hammer KA. 2009. Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract. International Journal of Antimicrobial Agents 33: 461-463. Tekce E, ve Gül M. 2014. Ruminant beslemede NDF ve ADF’nin önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 9(1): 63-73.
  • TEPGE 2023. Ürün Raporu, zeytinyaği ve sofralik zeytin https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/ PDF%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/2022%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/Zeytinya%C4%9F%C4%B1%20%20Sofral%C4%B1k%20Zeytin%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporu%202022-371%20TEPGE.pdf Van Soest PJ, Robertson JD. and Lewis BA. 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal Nutrition. Journal of Dairy Science, 74 (10), 3583–3597.
  • Yanez Ruiz DR. Martin Garcia AI, Moumen A, Molina Alcaide E. 2004. Ruminal fermentation and degradation patterns, protozoa population and urinary purine derivatives excretion in goats and wethers fed diets based on olive leaves. Journal Animal Science. 82, 3006–3014.
  • Yılmaz F. 2021. Erzurum ilinde yetişen bazı çalı formlu ağaç yapraklarının ın vitro gaz üretim tekniğiyle yem değerlerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
There are 37 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Animal Feeding
Journal Section Araştırmalar
Authors

Mustafa Göncü 0009-0003-1187-2373

Hatice Kaya 0000-0001-9627-3318

Publication Date April 30, 2024
Submission Date March 27, 2024
Acceptance Date April 28, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Göncü, M., & Kaya, H. (2024). Zeytin Yaprağının (Folium Olivae) Süt Sığırı Toplam Rasyon Karışımlarında (TMR) Kuru Çayır Otu Yerine İkame Edilebilirliğinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği ile Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 10(1), 106-114.
AMA Göncü M, Kaya H. Zeytin Yaprağının (Folium Olivae) Süt Sığırı Toplam Rasyon Karışımlarında (TMR) Kuru Çayır Otu Yerine İkame Edilebilirliğinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği ile Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. April 2024;10(1):106-114.
Chicago Göncü, Mustafa, and Hatice Kaya. “Zeytin Yaprağının (Folium Olivae) Süt Sığırı Toplam Rasyon Karışımlarında (TMR) Kuru Çayır Otu Yerine İkame Edilebilirliğinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği Ile Belirlenmesi”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 10, no. 1 (April 2024): 106-14.
EndNote Göncü M, Kaya H (April 1, 2024) Zeytin Yaprağının (Folium Olivae) Süt Sığırı Toplam Rasyon Karışımlarında (TMR) Kuru Çayır Otu Yerine İkame Edilebilirliğinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği ile Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 10 1 106–114.
IEEE M. Göncü and H. Kaya, “Zeytin Yaprağının (Folium Olivae) Süt Sığırı Toplam Rasyon Karışımlarında (TMR) Kuru Çayır Otu Yerine İkame Edilebilirliğinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği ile Belirlenmesi”, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 1, pp. 106–114, 2024.
ISNAD Göncü, Mustafa - Kaya, Hatice. “Zeytin Yaprağının (Folium Olivae) Süt Sığırı Toplam Rasyon Karışımlarında (TMR) Kuru Çayır Otu Yerine İkame Edilebilirliğinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği Ile Belirlenmesi”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 10/1 (April 2024), 106-114.
JAMA Göncü M, Kaya H. Zeytin Yaprağının (Folium Olivae) Süt Sığırı Toplam Rasyon Karışımlarında (TMR) Kuru Çayır Otu Yerine İkame Edilebilirliğinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği ile Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2024;10:106–114.
MLA Göncü, Mustafa and Hatice Kaya. “Zeytin Yaprağının (Folium Olivae) Süt Sığırı Toplam Rasyon Karışımlarında (TMR) Kuru Çayır Otu Yerine İkame Edilebilirliğinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği Ile Belirlenmesi”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 1, 2024, pp. 106-14.
Vancouver Göncü M, Kaya H. Zeytin Yaprağının (Folium Olivae) Süt Sığırı Toplam Rasyon Karışımlarında (TMR) Kuru Çayır Otu Yerine İkame Edilebilirliğinin In Vitro Gaz Üretim Tekniği ile Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2024;10(1):106-14.