Review

Perioperatif istemsiz hipotermi postoperatif bulantı ve kusma varlığını etkiler mi? Bir literatür incelemesi

Volume: 14 Number: 3 December 15, 2021
EN TR

Perioperatif istemsiz hipotermi postoperatif bulantı ve kusma varlığını etkiler mi? Bir literatür incelemesi

Abstract

Ameliyat döneminde hipotermi, ameliyat öncesi dönemden (anestezi öncesi bir saat), ameliyat sonrası döneme (anestezi sonrası ilk 24 saat) kadar geçen süre içinde vücut sıcaklığının 36°C’nin altına düşmesi olarak tanımlanmaktadır. Ameliyat olması gereken veya ameliyat olan tüm hastalar, yaygın olarak ameliyat boyunca hipotermiye girme riski altındadır. Cerrahi geçiren hastalarda sadece ameliyat sonrası dönemde hipotermi, %26 ila %90 arasında görüldüğü bildirilmektedir. Görülme oranı oldukça yüksek olan hipotermi, istenmeyen bir durumdur. Çünkü, istenmeyen hipotermi, hastanın ısı konforsuzluğundan morbidite ve mortalite artışına kadar varan ciddi olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Özellikle erken dönemde, titreme, titreme ile birlikte oksijen tüketiminde artma, termal konforda bozulma, uzun süreli anestezik ilacın etkisinde kalma, dolayısıyla ayılma ünitesinde kalış süresinde uzama, koagülopati, kan tranfüzyonu ihtiyacında artma, insülin ve kortizol seviyesinde yükselme, ameliyat sonrası bulantı-kusma insidansında artış bu olumsuz sonuçlar arasında yer almaktadır. İstenmeyen hipotermi ve bu komplikasyonlar ile ilişkisi hakkında pek çok çalışma yapılmasına rağmen, bulantı kusma ile ilişkisi hakkında çok az çalışmaya rastlanmıştır. Bu sistematik incelemede, istenmeyen hipotermi gelişen hastalarda hipoterminin ameliyat sonrası görülen bulantı-kusma üzerine etkisi ile ilgili yapılan araştırmaların gözden geçirilmesi ve çalışmalardan elde edilen verilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda istenmeyen hipotermiyi önlemeye yönelik pek çok uygulamanın olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda, yapılan uygulamalar sonrası bulantı kusmanın değerlendirildiği çalışmalar derlenmiştir. Ulaşılan kaynaklarda istenmeyen hipotermiyi önlemeye yönelik yapılan uygulamaların, bulantı kusmanın azaltılması üzerine olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir.

Keywords

Thanks

Şimdiden emeğinizi teşekkür ederim.

References

  1. 1. National Institute for Health and Clinical Excellence 2019, Erişim Yeri: https://pathways.nice.org.uk/pathways/inadvertent-perioperative-hypothermia Erişim Tarihi:13.01.2020.
  2. 2. Association of Operation Room Nurses 2019, Erişim Yeri: https://www.aorn.org/guidelines/about-aorn-guidelines/evidence-tables, Erişim Tarihi:13.01.2020.
  3. 3. Hooper VD, Chard R, Clifford T, Fetzer S, Fossum S, Godden B, & Peterson C. ASPAN's evidence-based clinical practice guideline for the promotion of perioperative normothermia. Journal of perianesthesia nursing, 2009; 24(5); 271-287.
  4. 4. Association of Surgical Technologist (AST). AST standards of practice for maintenance of normothermia in the perioperative patient 2015, Erişim Yeri: http://www.ast.org/uploadedFiles/Main_Site/Content/About_Us/SOP_For_Normothermia.pdf. Erişim Tarihi:13.01.2020.
  5. 5. Giuliano KK, Hendricks J. Inadvertent perioperative hypothermia: current nursing knowledge.AORN Journal, 2017; 105(5): 453-463.
  6. 6. Türk Anestezi ve Reanimasyon Derneği (TARD). Anesthesıa Applıcatıon Guıdelınes: Guıdelınes preventıon unwanted perıoperatıve hypothermy. Turk J Anaesth Reanim, 2013; 41:188-90.
  7. 7. Soysal GE, İlçe A. Ameliyat Döneminde İstenmeyen Hipotermide Kanıta Dayalı Uygulamalar. Bozok Tıp Dergisi, 2018; 8(2): 72-79.
  8. 8. Bilgin H. Inadverdent perioperative hypothermia. Turkish Journal of Anaesthesiology and Reanimation, 2017;45(3):124.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Review

Publication Date

December 15, 2021

Submission Date

December 17, 2020

Acceptance Date

August 19, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 14 Number: 3

APA
Şahin Akboğa, Ö. (2021). Perioperatif istemsiz hipotermi postoperatif bulantı ve kusma varlığını etkiler mi? Bir literatür incelemesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 14(3), 594-605. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.842574
AMA
1.Şahin Akboğa Ö. Perioperatif istemsiz hipotermi postoperatif bulantı ve kusma varlığını etkiler mi? Bir literatür incelemesi. Mersin Univ Saglık Bilim derg. 2021;14(3):594-605. doi:10.26559/mersinsbd.842574
Chicago
Şahin Akboğa, Özlem. 2021. “Perioperatif Istemsiz Hipotermi Postoperatif Bulantı Ve Kusma Varlığını Etkiler Mi? Bir Literatür Incelemesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 14 (3): 594-605. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.842574.
EndNote
Şahin Akboğa Ö (December 1, 2021) Perioperatif istemsiz hipotermi postoperatif bulantı ve kusma varlığını etkiler mi? Bir literatür incelemesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 14 3 594–605.
IEEE
[1]Ö. Şahin Akboğa, “Perioperatif istemsiz hipotermi postoperatif bulantı ve kusma varlığını etkiler mi? Bir literatür incelemesi”, Mersin Univ Saglık Bilim derg, vol. 14, no. 3, pp. 594–605, Dec. 2021, doi: 10.26559/mersinsbd.842574.
ISNAD
Şahin Akboğa, Özlem. “Perioperatif Istemsiz Hipotermi Postoperatif Bulantı Ve Kusma Varlığını Etkiler Mi? Bir Literatür Incelemesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 14/3 (December 1, 2021): 594-605. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.842574.
JAMA
1.Şahin Akboğa Ö. Perioperatif istemsiz hipotermi postoperatif bulantı ve kusma varlığını etkiler mi? Bir literatür incelemesi. Mersin Univ Saglık Bilim derg. 2021;14:594–605.
MLA
Şahin Akboğa, Özlem. “Perioperatif Istemsiz Hipotermi Postoperatif Bulantı Ve Kusma Varlığını Etkiler Mi? Bir Literatür Incelemesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 14, no. 3, Dec. 2021, pp. 594-05, doi:10.26559/mersinsbd.842574.
Vancouver
1.Özlem Şahin Akboğa. Perioperatif istemsiz hipotermi postoperatif bulantı ve kusma varlığını etkiler mi? Bir literatür incelemesi. Mersin Univ Saglık Bilim derg. 2021 Dec. 1;14(3):594-605. doi:10.26559/mersinsbd.842574

Cited By

MEU Journal of Health Sciences Assoc was began to the publishing process in 2008 under the supervision of Assoc. Prof. Gönül Aslan, Editor-in-Chief, and affiliated to Mersin University Institute of Health Sciences. In March 2015, Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz undertook the Editor-in Chief position and since then he has been in charge.

 

Publishing in three issues per year (April - August - December), it is a multisectoral refereed scientific journal. In addition to research articles, scientific articles such as reviews, case reports and letters to the editor are published in the journal. Our journal, which has been published via e-mail since its inception, has been published both online and in print. Following the Participation Agreement signed with TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park in April 2015, it has started to accept and evaluate online publications.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by Turkey Citation Index since November 16, 2011.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by ULAKBIM Medical Database from the first issue of 2016.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by DOAJ since October 02, 2019.

 

 

Article Publishing Charge Policy: Our journal has adopted an open access policy and there is no fee for article application, evaluation, and publication in our journal. All the articles published in our journal can be accessed from the Archive free of charge.

 

154561545815459
 

Creative Commons Lisansı
This work is licensed with Attribution-NonCommercial 4.0 International.