AbstractEffect of Environmental Lead on Intrinsic Biomechanical Properties of Cortical Bone Objective: This study aimed to investigate the effects of low dose lead on the biomechanical properties of cortical bone. Method: 10 week-old Sprague–Dawley male and female rats were assigned randomly to a control group and experimental group (n=20, 10 male and 10 female for each group). The experimental rats were treated by gavage (per os) with 100mg/kg lead acetate dissolved in saline once per week for 10 weeks. Bone mineral density (BMD) was measured at mid-diaphysis femoral region using by dual energy X-ray absorbsiometry. Cross-sectional area of the femoral shaft was evaluated by computerized tomography. Biomechanical measurements were performed at the mid-diaphysis of the left femur. Stress, strain and toughness were measured in all rats. Results: No significant differences were observed between control and experimental groups for biomechanical properties of cortical bone. Conclusion: The results of the present study indicate that low dose lead acetate administration did not change bone quality. Gender differences also did not change the effect of lead on the intrinsic properties of rat cortical bone.
lead acetate bone biomechanics cortical bone bone mineral density
Türkçe Özet:Amaç: Bu çalışmada çevresel kurşunun, kortikal kemiğin intrinsik biyomekanik özellikleri üzerine etkisinin incelenmesi hedeflendi. Yöntem: 10 haftalık Sprague–Dawley dişi ve erkek sıçanlar kontrol ve deney grubu olmak üzere rastgele iki gruba ayrıldı (n=20, her grupta 10 erkek, 10 dişi). Deney grubundaki sıçanlara 10 hafta boyunca 100mg/kg dozunda kurşun asetat gavajla uygulandı. Kemik mineral yoğunluğu (KMY) çift enerjili X ışınları absorbsiyometrisi ile kortikal femurun kesit alanı ise bilgisayarlı tomografiyle ölçüldü. Biyomekanik ölçümler sol femur diafizinde gerçekleştirildi. Tüm sıçanlarda stres, strain ve dayanıklılık ölçüldü. Bulgular: Kortikal kemik biyomekanik parametreleri açısından kontrol grubuyla deney grubu arasında istatistiksel olarak önemli bir fark gözlenmedi. Sonuç: Bu çalışma sonucunda düşük doz kurşunun kemiğin intrinsik biyomekanik kalitesini değiştirmediği ve cinsiyet farklılığının da kemiğin intrinsik biyomekanik özelliklerinde herhangi bir etkisi olmadığı gözlendi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2008 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 1 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.