BibTex RIS Cite

Mersin İli Yenişehir İlçesi\'nde Satışa Sunulan Çiğ Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi

Year 2010, Volume: 3 Issue: 2, 8 - 14, 01.06.2010

Abstract

Abstract Evaluation of Microbiological Quality of Ground Meat Marketed in Yenisehir County, Mersin Province Objective: Meat and meat products are an essential food source for the people. The objective of this study was to investigate microbiological quality of ground meat consumed in Yenisehir county, Mersin province. Method: A total of 86 ground meat samples were obtained from different butcheries in Yenisehir county, Mersin province. Total aerobic mesophilic bacteria, total coliform bacteria, Escherichia coli, Staphylococcus spp., Staphylococcus aureus, yeast and mold avarage numbers, the presence of Escherichia coli O157:H7 and Salmonella spp. in all ground meat samples have been identified by microbiological methods. Results: Average numbers of total aerobic mesophilic bacteria, total coliform bacteria, Escherichia coli, Staphylococcus spp., Staphylococcus aureus, yeasts and moulds were 4.7x104 cfu/g, 6.0x102 cfu/g, 2.8x103 cfu/g, 3.2x105 cfu/g, 5.8x104 cfu/g, 4.8x104 cfu/g, and 2.3x103 cfu/g respectively in tested ground meat samples. While, six (6.9%) samples were detected as positive for Escherichia coli O157:H7, none of the samples were positive for Salmonella spp. Conclusion: The microbiological quality of ground meat samples was unsatisfactory and these products could be potential cause of food poisoning.

References

  • Erol İ. Ankara’da tüketime sunulan kıymalarda Salmonella'ların varlığı ve serotip dağılımı. Türk . Ve Arıiıı'ı Sci l999; 321-5.
  • Ünlütürk A, Turantaş F. Gida Mikrobiyolojisi. lzmir: Meta Basım Matbaacılık l-Iizmeıleri 2003z261—85. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı 'l'ürk Gıda Kodeksi— Taze Et, Hazırlanmış El ve Hazırlanmış Et Karışımları Tebliği. Tebliğ no ZUU U7.
  • Güven A. Gülmez M. Kamber U. Kars iliııde tüketime sunulan kıymalarda bazı patojen ıııikrotırganizmalarm araştırılması ve kıymaların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi. Kafkas Uııiv Ve Frik Derg 1997ı3157—65.
  • Çalıcıoğlu M, Öksüztepe GA. İlhak Ol. Dikici A. Elazığ’da Sığır Karkaslarınııı Yüzey Koııtamiııasyonunun Belirlenmesi. FU Sağ Bi' tic—ı Derg 2005;19:69-73.
  • Akın A. Kaya B. Ankara'da satılan ellerin Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü. Ankara Univ Ve Frik Derg [98991-9].
  • Gönülalan Z.. Köse A. Kayseri lliııde Satışa Sunulan Sığır Kıymalarının Mikrobiyolojik Kalitesi. FÜ Sağ Bri if) Berg 2003: I 7:49—53.
  • Uzunlu S, Yıldırım 1. Serdengeçti N. Antalya il Merkezinde Tüketime Sunulan Çiğ köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesinin İncelenmesi. Türk Mikrobiyol Cem Derg 20041342576] . Direkt) la" cırk.
  • Hampikyan H. Ulusoy B, Bingöl EB. Çolak I—l. Akhan
  • M. İstanbul'da tüketime sunulan bazı ızgara tipi gıdalar
  • iIe salata ve nıezeleriıı ıııikrolıiyolojik kalitelerinin
  • belirlenmesi. Tı'irk ıl/l'ikrnbrwı Canı Derg 2008;38:87— 94.
  • Hammack T, Feng P, Jiııııeman K, Regan PM, Kase ],
  • Oı'laııcli P, Buı'khardt W. Bacteriological Analytical
  • Manual. U. S. Food and Drug Administration.
  • Erişim rrırı'hi: http:/[www.fda.gov/Food/
  • ScieııceResearch/LaboratoryMethods/
  • Bacteı'inIngicalAnalytiealMaııualBAM/del'aulthtııı.
  • Erişiıı'ı ı'ıîırı'hi.'30.04.201 1
  • Gökmen M. Alişarlı M Van İlinde Tüketime Sunulan
  • Kıynıalaı'ın Bazı Patojen Bakteriler Yönünden
  • incelenmesi. YYU Ver Fak Derg 2003;14:27-34.
  • Alişaı'lı M. Akman HN. Perakende Satılan Kıymalarııı
  • Esrherir'ı'ıı'cı mli 0157 Yönünden incelenmesi YYU Ve Fak Derg 20033363?
  • Göktan D. Gıdaların Mikrobiyal Ekolojisi. 26-30. Cilt l
  • Et lt'likrobiyolojisi Izmir. Ege Unix-' Müh Fak Yay. No:
  • E.Ü. Basımevi 1990. 14

Mersin İli Yenişehir İlçesi\'nde Satışa Sunulan Çiğ Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi

Year 2010, Volume: 3 Issue: 2, 8 - 14, 01.06.2010

Abstract

Amaç: Et ve et ürünleri daima insanlar için temel besin kaynağı olma özelliğine sahiptir. Bu çalışmada Mersin ili Yenişehir ilçesinde tüketilen kıyma örneklerinin mikrobiyolojik kalitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Mersin ili Yenişehir ilçesinde bulunan 86 farklı kasaptan kıyma örneği toplanmıştır. Kıyma örneklerinde toplam aerobik mezofilik bakteri, toplam koliform bakteri, Escherichia coli, Staphylococcus spp., Staphylococcus aureus, maya ve küf sayıları ile Escherichia coli O157:H7 ve Salmonella spp. varlığı mikrobiyolojik yöntemlerle tespit edilmiştir. Bulgular: Kıyma örneklerinde toplam aerobik mezofilik bakteri, toplam koliform bakteri, Escherichia coli, Staphylococcus spp., Staphylococcus aureus, maya ve küf sayılarının ortalamaları sırayla 4.7x104 kob/g, 6.0x102 kob/g, 2.8x103 kob/g, 3.2x105 kob/g, 5.8x104 kob/g, 4.8x104 kob/g ve 2.3x103 kob/g olarak bulunmuştur. Örneklerin 6\'sında (%6.9) Escherichia coli O157:H7 pozitif olarak bulunurken, Salmonella spp. hiçbir örnekte tespit edilememiştir. Tartışma: Test edilen kıymaların mikrobiyolojik kalitesinin yetersiz olduğu ve bu ürünlerin besin zehirlenmesi açısından potansiyel bir risk oluşturabileceği düşünülmektedir.

References

  • Erol İ. Ankara’da tüketime sunulan kıymalarda Salmonella'ların varlığı ve serotip dağılımı. Türk . Ve Arıiıı'ı Sci l999; 321-5.
  • Ünlütürk A, Turantaş F. Gida Mikrobiyolojisi. lzmir: Meta Basım Matbaacılık l-Iizmeıleri 2003z261—85. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı 'l'ürk Gıda Kodeksi— Taze Et, Hazırlanmış El ve Hazırlanmış Et Karışımları Tebliği. Tebliğ no ZUU U7.
  • Güven A. Gülmez M. Kamber U. Kars iliııde tüketime sunulan kıymalarda bazı patojen ıııikrotırganizmalarm araştırılması ve kıymaların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi. Kafkas Uııiv Ve Frik Derg 1997ı3157—65.
  • Çalıcıoğlu M, Öksüztepe GA. İlhak Ol. Dikici A. Elazığ’da Sığır Karkaslarınııı Yüzey Koııtamiııasyonunun Belirlenmesi. FU Sağ Bi' tic—ı Derg 2005;19:69-73.
  • Akın A. Kaya B. Ankara'da satılan ellerin Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü. Ankara Univ Ve Frik Derg [98991-9].
  • Gönülalan Z.. Köse A. Kayseri lliııde Satışa Sunulan Sığır Kıymalarının Mikrobiyolojik Kalitesi. FÜ Sağ Bri if) Berg 2003: I 7:49—53.
  • Uzunlu S, Yıldırım 1. Serdengeçti N. Antalya il Merkezinde Tüketime Sunulan Çiğ köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesinin İncelenmesi. Türk Mikrobiyol Cem Derg 20041342576] . Direkt) la" cırk.
  • Hampikyan H. Ulusoy B, Bingöl EB. Çolak I—l. Akhan
  • M. İstanbul'da tüketime sunulan bazı ızgara tipi gıdalar
  • iIe salata ve nıezeleriıı ıııikrolıiyolojik kalitelerinin
  • belirlenmesi. Tı'irk ıl/l'ikrnbrwı Canı Derg 2008;38:87— 94.
  • Hammack T, Feng P, Jiııııeman K, Regan PM, Kase ],
  • Oı'laııcli P, Buı'khardt W. Bacteriological Analytical
  • Manual. U. S. Food and Drug Administration.
  • Erişim rrırı'hi: http:/[www.fda.gov/Food/
  • ScieııceResearch/LaboratoryMethods/
  • Bacteı'inIngicalAnalytiealMaııualBAM/del'aulthtııı.
  • Erişiıı'ı ı'ıîırı'hi.'30.04.201 1
  • Gökmen M. Alişarlı M Van İlinde Tüketime Sunulan
  • Kıynıalaı'ın Bazı Patojen Bakteriler Yönünden
  • incelenmesi. YYU Ver Fak Derg 2003;14:27-34.
  • Alişaı'lı M. Akman HN. Perakende Satılan Kıymalarııı
  • Esrherir'ı'ıı'cı mli 0157 Yönünden incelenmesi YYU Ve Fak Derg 20033363?
  • Göktan D. Gıdaların Mikrobiyal Ekolojisi. 26-30. Cilt l
  • Et lt'likrobiyolojisi Izmir. Ege Unix-' Müh Fak Yay. No:
  • E.Ü. Basımevi 1990. 14
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Şahin Direkel This is me

Çilem Yıldız This is me

F. Esin Aydın This is me

Gürol Emekdaş This is me

Publication Date June 1, 2010
Submission Date June 13, 2014
Published in Issue Year 2010 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Direkel, Ş., Yıldız, Ç., Aydın, F. E., Emekdaş, G. (2010). Mersin İli Yenişehir İlçesi\’nde Satışa Sunulan Çiğ Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(2), 8-14.
AMA Direkel Ş, Yıldız Ç, Aydın FE, Emekdaş G. Mersin İli Yenişehir İlçesi\’nde Satışa Sunulan Çiğ Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi. Mersin Univ Saglık Bilim derg. June 2010;3(2):8-14.
Chicago Direkel, Şahin, Çilem Yıldız, F. Esin Aydın, and Gürol Emekdaş. “Mersin İli Yenişehir İlçesi\’nde Satışa Sunulan Çiğ Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 3, no. 2 (June 2010): 8-14.
EndNote Direkel Ş, Yıldız Ç, Aydın FE, Emekdaş G (June 1, 2010) Mersin İli Yenişehir İlçesi\’nde Satışa Sunulan Çiğ Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 3 2 8–14.
IEEE Ş. Direkel, Ç. Yıldız, F. E. Aydın, and G. Emekdaş, “Mersin İli Yenişehir İlçesi\’nde Satışa Sunulan Çiğ Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi”, Mersin Univ Saglık Bilim derg, vol. 3, no. 2, pp. 8–14, 2010.
ISNAD Direkel, Şahin et al. “Mersin İli Yenişehir İlçesi\’nde Satışa Sunulan Çiğ Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 3/2 (June 2010), 8-14.
JAMA Direkel Ş, Yıldız Ç, Aydın FE, Emekdaş G. Mersin İli Yenişehir İlçesi\’nde Satışa Sunulan Çiğ Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi. Mersin Univ Saglık Bilim derg. 2010;3:8–14.
MLA Direkel, Şahin et al. “Mersin İli Yenişehir İlçesi\’nde Satışa Sunulan Çiğ Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 2, 2010, pp. 8-14.
Vancouver Direkel Ş, Yıldız Ç, Aydın FE, Emekdaş G. Mersin İli Yenişehir İlçesi\’nde Satışa Sunulan Çiğ Kıymaların Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi. Mersin Univ Saglık Bilim derg. 2010;3(2):8-14.

MEU Journal of Health Sciences Assoc was began to the publishing process in 2008 under the supervision of Assoc. Prof. Gönül Aslan, Editor-in-Chief, and affiliated to Mersin University Institute of Health Sciences. In March 2015, Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz undertook the Editor-in Chief position and since then he has been in charge.

Publishing in three issues per year (April - August - December), it is a multisectoral refereed scientific journal. In addition to research articles, scientific articles such as reviews, case reports and letters to the editor are published in the journal. Our journal, which has been published via e-mail since its inception, has been published both online and in print. Following the Participation Agreement signed with TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park in April 2015, it has started to accept and evaluate online publications.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by Turkey Citation Index since November 16, 2011.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by ULAKBIM Medical Database from the first issue of 2016.

Mersin University Journal of Health Sciences have been indexed by DOAJ since October 02, 2019.

Article Publishing Charge Policy: Our journal has adopted an open access policy and there is no fee for article application, evaluation, and publication in our journal. All the articles published in our journal can be accessed from the Archive free of charge.

154561545815459

Creative Commons Lisansı
This work is licensed with Attribution-NonCommercial 4.0 International.