Abstract Clinical Manifestations of Pachyonychia Congenita in a 16 Year Old Boy Pachyonychia congenita is an autosomal dominant syndrome with the hallmark findings of dystrophic fingernails and toenails, palmoplantar keratosis and hyperhidrosis, oral leukokeratosis and follicular keratosis. Dystrophic finger and toe nails are present at birth. However, clinical findings such as oral leukokeratosis, palmoplantar keratosis and folicular keratosis appear at later stages. The disease, which is transmitted as an autosomal dominant trait, has medical consequences such as hoarsening of voice and dysfagia due to eusophagial and posterior comissural involvement of larynx other than the obvious cosmetic consequences. In this case study, a 16 year old boy with the typical findings of the syndrome such as dystrophic hand and finger nails, oral leukokeratosis and folicular keratosis will be discussed.
Türkçe Özet: Pakionişi konjenita; ana bulguları distrofik el ve ayak tırnakları, palmoplantar keratoz, hiperhidroz, oral lökokeratoz ve foliküler keratoz olan otozomal dominant kalıtılan bir sendromdur. Distrofik el ve ayak tırnakları doğumda var olup; oral lökokeratoz, palmoplantar keratoz ve foliküler keratoz gibi diğer bulgular ilerleyen seneler içinde ortaya çıkar. Otozomal dominant kalıtım modeli ile seyreden bu hastalıkta kozmetik sorunlar dışında dikkat edilmesi gereken tıbbi hususlar, ilerleyen dönemlerde larinksin posteriyor komissür tutulumu ve özefagiyal tutulum nedeniyle seste kısılma ve disfaji görülmesidir. Bu olgu sunumunda, sendromun tipik bulguları olan distrofik el ve ayak tırnakları, oral lökokeratoz ve foliküler keratozu bulunan 16 yaşında bir erkek olgu sunulacaktır.
pakionişi konjenita; KRT6A; palmoplantar keratoz; oral lökokeratoz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2010 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 3 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.