Amaç: Deltametrin, tarımsal zararlılarla mücadelede yaygın olarak kullanılan tip II piretroid grubundan bir böcek öldürücü ilaçtır. Bu çalışmada deltametrinin sıçan siyatik siniri üzerine toksik etkisinin giderilmesinde E vitamininin koruyucu rolü olup olmadığının araştırılması amaçlandı.Yöntem: Çalışmada 28 adet Wistar albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar grup I (kontrol), grup II (deltametrin), grup III (deltametrin+E vitamini) ve grup IV (deltametrin uygulamasından sonra 15 gün E vitamini) olarak rastgele dört gruba ayrıldı. Grup I’e ağız yoluyla sadece mısır yağı verildi. Grup II’ye 1.28 mg/kg dozunda deltametrin, grup III’e deltametrin+E vitamini kombinasyonu, grup IV’e ise deltametrin uygulaması tamamlandıktan sonra başlamak üzere E vitamini uygulaması yapıldı. Deltametrin ve E vitamini mısır yağında çözüldü. Uygulama 30 gün boyunca 48 saat aralıklarla tekrarlandı. Uygulamalardan sonra sıçanların bileşik sinir aksiyon potansiyelleri kayıtlanarak genlik ve latans ölçüldü. Kayıtlardan sonra siyatik sinirler izole edildi. İzole sinirlerde biyokimyasal teknikler kullanılarak süperoksit dismutaz, katalaz ve malondialdehit düzeyleri ölçüldü ve ışık mikroskobu kullanılarak yapısal değişiklikler saptandı.Bulgular: Grup II ve grup IV’de aksiyon potansiyelinin genliği kontrole göre önemli miktarda azaldı, malondialdehit düzeyi ise arttı. Her iki grupta miyelinli sinir liflerinin miyelin kılıflarında ve aksonlarında hasar izlendi. Grup III’de ise aksiyon potansiyelinin genliği ve süresi ile malondialdehit düzeyi açısından grup I’e göre önemli bir fark gözlenmedi. Bu grupta histolojik değerlendirmede de miyelinli sinir liflerinin çoğunlukla normal görünüme sahip oldukları belirlendi.Sonuç: Bu çalışmada deltametrinin sıçan siyatik sinirinde oksidatif strese yol açarak akson ve miyelin hasarı oluşturduğu, deltametrinle birlikte antioksidan E vitaminin verilmesinin bu hasarı önlediği, hasar oluştuktan sonra tedavi amaçlı E vitamini uygulanmasının ise hasarı kısmen azalttığı saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Mayıs 2015 |
Gönderilme Tarihi | 4 Mayıs 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 7 Sayı: 1 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.