Aim: In this study, it was aimed to compare conventional exfoliative and liquid based methods with respect to cell determination and specimen evaluation periods in oral mucosal cytologic examinations carried out in healty volunteer population. Methods: This study was conducted on 31 healthy volunteers at Ufuk University. Samples were collected from the lateral border of the tongue and buccal mucosa of participants without causing any bleeding or ulcer formation. Slides of both techniques were stained by Papanicolaou method and evaluated by the same pathologist by means of cell distrubution, nucleo-cytoplasmic ratio, hyperchromasia and background of slides with light microscope. In addition, specimen evaluation period was measured. Results: As result of the pathological evaluation, a statistically significant difference was found (p<0.05) between two methods with respect to the detection rates of superficial keratinized cells and inter-mediate cells. Futhermore, the background of slides had less artefact and specimen evaluation period was shorter when liquid based method was employed. Conclusion: It was suggested that liquid based method might improve cytodiagnostic accuracy and might have been used in oral cytologic examinations routinly
Amaç: Bu çalışmada oral sitoloji incelemeleri için kullanılan konvansiyel ve likid bazlı yöntemlerin, hücrelerin değerlendirilmesi ile preparat değerlendirme süreleri açısından farklı olup olmadığının, sağlıklı gönüllülerde araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde 31 sağlıklı gönüllünün katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların dil lateral kenarlarından ve bukkal mukozalarından, mukozada kanama ve ülserasyon yaratmayacak şekilde fırça ile sürüntü alındı. Örnekler Papanicolaou ile boyandı ve aynı patolog tarafından ışık mikroskobu ile keratinize hücre, intermediate hücre, parabazal hücre, nukleus sitoplazmik oran (n/c) artışı, nükleer hiperkromazi, kromatinde kabalaşma ve zemin açısından değerlendirildi. Ayrıca preparat değerlendirme süresi ölçüldü. Bulgular: Yapılan patolojik incelemede iki yöntem arasında keratinize yüzeyel hücre ve intermediate hücre görülme yüzdeleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0.05). Ayrıca likid bazlı yöntem kullanıldığında preparatların zemininde daha az artefakta rastlandı ve preparat değerlendirme süresi daha kısaydı (p<0.05). Sonuç: Likid bazlı yöntemin sitodiagnostik doğruluğu arttırabileceği ve oral sitolojik incelemelerde rutin olarak kullanılabileceği düşünüldü.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Mayıs 2015 |
Gönderilme Tarihi | 14 Mayıs 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 7 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.