Değerli Bilim İnsanları,
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisinin 2016 ikinci sayısından herkese merhabalar.
Bu sayımızda dördü orijinal araştırma olmak üzere altı adet makale yayımlanmaktadır. Bu sayıya katkı veren yazar, hakem ve bölüm editörlerimize teşekkür ederim.
Hakemli bilimsel bir sağlık dergisi olan dergimizin zamanında yayımlanması temel amacımız olmakla beraber, hakem değerlendirme sürecinin nitelikli ve hızlı olması da çok önemlidir. Bu noktada geçen süreçte değerli yazarlarımıza daha hızlı bir hizmet sunmaktayız.
Bir araştırma yazısının herhangi bir bilimsel dergide yayımlanması için, o araştırmanın planlanması, veri toplanması, analiz, yorum, yazıya dökülmesi ve sonrasında hakem değerlendirme sürecinden geçmesi gerekmektedir. Bu sürecin her aşaması kritik bir nokta olup, evrensel bilim ilkelerinden taviz verilmeden yapılması gerekmektedir. Aksi halde, herhangi bir aşamasında bu ilkelerden vazgeçilmesi, o makalenin bilimselliğine gölge düşürür ve verilen emeklerin boşa gitmesine neden olur. Verilen emeğin boşa gitmesi kadar, elde edilen sonuçların yanıltıcı olmasına da neden olur. Bu nedenle bilimsel bir dergide yayımlanan her makalenin arkasında çok büyük bir emek ve ilkesel duruş yer almaktadır.
Hiç şüphesiz bir makalenin bilimsel bir dergide yayımlanması kadar o makalenin bilim insanları tarafından okunması, sonuçlarının tartışılması, konu ile ilgili görüş yazılarının da dergilerde yayımlanması önemlidir. Kanımca, birinci aşamada sorun yok ama ikinci aşamada sorun var. Yayımlanan makaleler ile ilgili neredeyse yok denecek kadar az görüş ve editöre mektup gelmektedir. Bir dergi editörü olarak bu beni çok üzmektedir. Onlarca kişinin emek vererek hazırladığı, yayımlanmasında onlarca kişinin emek verdiği makaleler ya okunmaya değer görülmemekte, ya da okunup konu ile ilgili değerlendirme yapılmaktan çekinilmektedir, gerek görülmemektedir. Bu konuda siz değerli bilim insanlarını dergimizde yayımlanan makaleler ile ilgili Editöre mektup yazmaya davet ediyorum. Önümüzdeki süreçte Editöre mektup yazılarında artış olmasının; bu dergi için önemli bir hedef ve başarı çizgisi olduğunu düşünüyorum.
Bilim ışığının yolumuzu aydınlatması dileğiyle, bilimsel ve dostça kalın…
Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz
Mersin Univ Saglık Bilim Derg Başeditörü
Bölüm | Editörden |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ağustos 2016 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ağustos 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.