Amaç: Testis torsiyonu akut skrotum nedenlerinden olup acil cerrahi yaklaşım gerektirmesinden dolayı önemlidir. Erken tanıda cerrahi tedavinin başarısı oldukça yüksektir. Bu çalışmada testis torsiyonu tanısı almış olan hastaların geriye dönük olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Testis torsiyonu nedeni ile ameliyat edilen 25 çocuk çalışmaya dahil edildi. Hastaların başvuru yakınmaları, ağrının başlama zamanı, tanı yöntemleri ve eksplorasyon bulguları değerlendirildi. Bulgular: Çocukların yaş aralığı 5 ile 17 yaş arasında olup, ortalama yaş 14.5 ± 3.2 yıl idi. Hastaların tamamına yakınında (%96) başvuru yakınması sadece skrotal ağrı idi. Hastaların hepsinde skrotal hassasiyet mevcuttu. Testis torsiyonunda tanı skrotal renkli doppler ultrasonografi ile desteklendi. Yakınmaları 72 saatten önce başlamış 18 hastada detorsiyon yapıldı (%75). Yetmiş ikinci saatten sonra getirilen beş hastada orşiektomi yapıldı (%20,8). Bir hastada (%4) appendiks testis torsiyonu nedeni ile eksplorasyon yapıldı. Sonuç: Çocuklarda fizik inceleme ve skrotal renkli doppler ultrasonografi ile testis torsiyonu tanısı rahatlıkla konulabilmektedir. Şikayetlerin başlamasından 72 saat sonra getirilen olgularda testis kaybının olduğu görüldü. Erken ve doğru tanı sonrasında cerrahi tedavinin yapılması, bu çocuklarda morbidite ve organ kaybının önlenmesini olumlu yönde etkilemektedir.
Anahtar Kelimeler: Çocuk, testis, torsiyonBölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 14 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.