Disfaji; multiple skleroz hastalarında sıklıkla görülen ve hayati komplikasyonlara neden olabilen bir bulgudur. Literatürde, disfajinin multiple skleroz hastalarında görülme sıklığının %33 ile %43 aralığında olduğu bildirilmektedir. Disfajinin; multiple sklerozun alevlenme dönemlerinde 2-3 haftadan 2-4 aya kadar sürebileceği, kronikleşerek remisyon dönemlerinde de devam edebileceği bildirilmiştir. Disfaji, hastada beslenmeyi olumsuz etkiler ve yaşam kalitesini düşürür. Aspirasyon pnömonisi, dehidratasyon, malnütrisyon, yutma kaygısı multiple skleroz hastalarında disfajiye bağlı gelişen önemli beslenme komplikasyonlarıdır. Bozulan beslenme örüntüsü, bu hastalarda mortalite ve morbiditeyi artıran nedenler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Multiple skleroz hastalarında disfajinin noninvaziv ve nonfarmakolojik hemşirelik yaklaşımları ile kontrol altına alınması mümkündür. Bu derlemede, Multiple Skleroz hastalarında önemli bir bulgu olan disfaji ve disfajinin tanılanması, tedavisi ve bakımı aşamalarında hemşirenin rolü tartışılmıştır.
multiple skleroz disfaji Yutma bozuklukları hemşirelik hemşirelik bakımı
Yoktur
Yoktur
Yoktur
Dysphagia is a common symptom in multiple sclerosis patients and can cause life-threatening complications. In the literature, the incidence of dysphagia in patients with multiple sclerosis is reported to be 33% to 43%. Dysphagia: It has been reported that multiple sclerosis can last from 2-3 weeks to 2-4 months in relapsing periods and may continue in remission periods by becoming chronic. Dysphagia negatively affects nutrition and decreases the quality of life in the patient. Aspiration pneumonia, dehydration, malnutrition, swallowing anxiety are important nutritional complications due to dysphagia in patients with multiple sclerosis. Disrupted nutritional pattern is among the leading causes of increased mortality and morbidity in these patients. It is possible to control dysphagia in patients with multiple sclerosis with noninvasive and nursing approaches. In this review, the role of the nurse in the diagnosis, treatment and care stages of dysphagia is discussed.
Multiple sclerosis dysphagia swallowing disorders nursing, nursing care
Yoktur
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yoktur |
Yayımlanma Tarihi | 5 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 31 Ocak 2020 |
Kabul Tarihi | 21 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.