Amaç: Çalışma üçüncü trimester gebelerin doğuma yönelik endişeleri ve bu endişeleri çözümlemek için başvurdukları çözüm yollarını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma niteliksel olarak olgu bilimsel deseninde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini bir devlet üniversitesinin gebe polikliniğine başvuran tüm gebeler oluştururken, örneklemini ise maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile araştırmanın dahil edilme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 10 gebe oluşturmuştur. Araştırma verileri araştırmacılar tarafından ilgili literatür doğrultusunda hazırlanmış “Tanıtıcı Bilgi Formu” ve “Yapılandırılmış Görüşme Formu” kullanılarak derinlemesine görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmada gebelerin tanıtıcı özelliklerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı analizler kullanılmış olup nitel verilerinin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan gebeler 21-32 yaş ve 32-38 gebelik haftası aralığındadır. Çalışmada başlıca; gebelerin bebeklerinin sağlık durumuna yönelik endişe duydukları, doğumun zorluğuna yönelik korku hissi yaşadıkları, doğuma yönelik olumsuz duygularla baş etmek için merak ettikleri konuları internetten araştırdıkları ve bu süreçte en çok annelerinden destek aldıkları ancak bu desteği normalde sağlık çalışanlarından ve eşlerinden almak istedikleri görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada, gebelerin doğuma yönelik çok fazla endişe ve korku hissettikleri, gebelik döneminde sağlık çalışanları ve eşlerinden destek görmek istedikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.
Aim: The study was carried out in order to reveal the concerns about parturition of third trimester pregnant women and the solutions they resort to resolve these concerns. Methods: The study was conducted qualitatively in a phenomenological design. While the sample of the research was composed of all pregnant women who applied to the pregnancy outpatient clinic of a state university, the sample consisted of 10 pregnant women who met the inclusion criteria of the study with the maximum diversity sampling method and accepted to participate in the study voluntarily. Research data were collected by the researchers using the "Introductory Information Form" and "Structured Interview Form" prepared in line with the relevant literature, using the in-depth interview technique. In the study, descriptive analysis was used to evaluate the introductory characteristics of pregnant women, and content analysis method was used in analyzing qualitative data. Results: The pregnant women participating in the study were between the ages of 21-32 and 32-38 weeks of gestation. In the study mainly; It was observed that pregnant women were worried about the health status of their babies, experienced a sense of fear about the difficulty of birth, investigated the issues they were curious about to cope with negative feelings about birth on the internet, and they mostly received support from their mothers in this process, but they normally want to get this support from healthcare professionals and their spouses. Conclusion: In this study, it was concluded that pregnant women feel a lot of anxiety and fear about parturition, and they want support from healthcare professionals and their spouses during pregnancy.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 4 Eylül 2020 |
Kabul Tarihi | 27 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.