Amaç: Romatizmal mitral darlığı ve malnütrisyon, gelişmekte olan ülkelerde halen önemli bir sağlık sorunudur. Mitral kapak yaprakçık kalsifikasyonu, mitral darlığı hastalarının prognozlarını kötü yönde etkileyen klinik bir durumdur. Bu çalışmada, malnütrisyonun genel bir göstergesi olan prognostik nütrisyonel indeks (PNİ) ile mitral darlığı bulunan hastalarda mitral kapak yaprakçık kalsifikasyonu ilişkisi incelenmiştir. Yöntem: Mitral darlığı tanısı bulunan 675 hasta retrospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Mitral darlığı bulunan hastalar mitral kapak yaprakçık kalsifikasyonu bulunup bulunmamasına göre ve mitral kapak darlığının ciddiyetine göre sınıflandırılmıştır. Laboratuvar bulguları ve PNİ değerleri gruplar arası karşılaştırılmıştır. Bulgular: Mitral kapak yaprakçık kalsifikasyonu varlığına bağlı olarak yapılan sınıflamada gruplar arasında diabetes mellitus ve hipertansiyon sıklığı benzerdi. Serum albümin düzeyleri ve PNİ, mitral yaprakçık kalsifikasyonu bulunan grupta istatistiksel anlamlılığa erişecek şekilde düşük saptandı (sırasıyla 4.1±0.5’e karşı 3.9±0.5 p<0.001 ve 51.3±7.85’e karşı 48.5±7.4 p<0.001). Yapılan regresyon analizinde mitral kapak yaprakçık kalsifikasyonunun en önemli ön gördürücü belirteçleri olarak PNİ ve mitral kapak alanı saptandı. Sonuç: Mitral kapak yaprakçık kalsifikasyonu bulunan hastalarda, PNİ anlamlı olarak düşük saptanmıştır. Ayrıca düşük PNİ düzeyleri, mitral kapak yaprakçık kalsifikasyonunun ön gördürücülerinden biridir.
Romatizmal mitral darlık inflamasyon prognostik nütrisyonel indeks
Aim: Rheumatic mitral stenosis and malnutrition are still important health problems in developing countries. Mitral valve leaflet calcification is a clinical condition that adversely affects the prognosis of patients with mitral stenosis. Thus we sought to investigate the relationship between the prognostic nutritional index (PNI), which is a general indicator of malnutrition, and mitral valve leaflet calcification in patients with mitral stenosis. Method: Retrospectively, 675 patients with a diagnosis of mitral stenosis were included. Patients with mitral stenosis were classified according to the coexistence of mitral valve leaflet calcification and the severity of mitral valve stenosis. Laboratory findings and PNI calculations were compared. Results: The frequency of diabetes mellitus and hypertension was similar between the groups based on mitral valve leaflet calcification. Mean serum albumin levels and PNI were lower in the mitral valve leaflet calcification group (4.1±0.5 vs. 3.9±0.5 p<0.001 and 51.3±7.85 vs. 48.5±7.4 p<0.001, respectively). Regression analysis revealed that PNI and mitral valve area are the strongest independent predictors of mitral valve leaflet calcification. Conclusion: PNI was found significantly lower for mitral valve leaflet calcification group and PNI was one of the strongest independent predictors of mitral valve leaflet calcification.
Rheumatic mitral stenosis inflammation prognostic nutritional index
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2021 |
Gönderilme Tarihi | 14 Nisan 2021 |
Kabul Tarihi | 2 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 14 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.