Abstract
Bursa-Orhangazi
ilçesinde özel üretici bahçesinden temin edilen meyve örnekleri 120C
sıcaklık ve %90-95 oransal nemde normal atmosfer (NA), modifiye atmosfer (MA) ve
kontrollü atmosfer (KA) koşullarında 35 gün depolanmışlardır. Depolamada 0, 14,
28 ve 35 gün sonra meyve örneklerinin titre edilebilir asitlik, askorbik asit
içeriği, suda çözünebilir kuru madde, klorofil-a, klorofil-b, toplam klorofil
miktarı ve ağırlık kaybındaki değişimler ve görsel olarak pazarlanabilirlik kalitesi
izlenmiştir.
Bulgularımıza göre, dolma
biber meyvelerinin TETA değeri depolamanın ilk dönemlerinde artış, daha sonra
azalma şeklinde gerçekleşmiştir. Gerek ilk dönemdeki artış gerekse sonraki
dönemdeki azalma NA koşullarında MA ve KA koşullarında depolanan ürünlere göre
daha fazla olmuştur. Depolama süresince askorbik asit miktarı tüm depolama
uygulamalarında belirgin olmuş ancak azalma oranı NA’de daha fazla
gerçekleşmiştir. Benzer değişim klorofil miktarlarında da saptanmıştır. SÇKM
değeri ise depolama süresince uygulamalara göre farklı oranlarda artış
göstermiştir. Ağırlık kaybı, biyokimyasal ve görsel kalite özelliklerindeki
değişimler dikkate alındığında en iyi sonuçlar MA3 ve KA1 koşullarında
depolanan ürünlerde saptanmıştır. Bu sonuçlara göre NA’de 14 gün depolanabilen
dolma biber meyvelerinin, MA3 ve KA1 koşullarında 35 gün depolanabileceği
tespit edilmiştir.