BibTex RIS Cite

The Language of Muslim Jurisprudence and the Mythological Narration in the Context of the Statement and the Meaning

Year 2009, Volume: 6 Issue: 1, 245 - 259, 01.03.2009

Abstract

The Muslim Jurisprudence gives urgent attention to the relation between the statement and the meaning. In this sense, Muslim jurists have paid attention to the clarification in the statement and the meaning they used. The statement they used was in convenience with the case and was very obvious. Since the language which is mysterious and far from the dynamic life is not much functional on solving the human vital problems, It is not a proper language with that of the Muslim Jurisprudence. In this article in the context of the statement and the meaning, the main features of the language of the jurisprudence is handled up, which is located on the opposite of the narrative language based on fiction, and which wishes to be comprehendible.

Lafız – Mana İlişkisi Bağlamında Fıkıh Dili ve Mitolojik Anlatı

Year 2009, Volume: 6 Issue: 1, 245 - 259, 01.03.2009

Abstract

Fıkıh ve fıkıh usûlü ilmi, lafız mana ilişkisine son derece önem verir. Bu bağlamda İslam hukukçuları, kullandıkları lafızların ve manalarının kapalılık içermemesine azami dikkat göstermişlerdir. Kullanılan lafızlar, olay ile mutabık ve açık seçiktir. Gizemli ve hayattan kopuk bir dil, insanların pratik hayatını çözümlemede çok fonksiyonel olmadığından, fıkıh dili ile uyuşma halinde değildir. Bu makalede, kurguya dayalı anlatım dili karşısında yer alan; beyanı ve anlaşılır olmayı isteyen fıkıh dilinin temel özellikleri lafız-mana ilişkisi bağlamında ele alınmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Şevket Topal This is me

Publication Date March 1, 2009
Submission Date November 5, 2014
Published in Issue Year 2009 Volume: 6 Issue: 1

Cite

ISNAD Topal, Şevket. “Lafız – Mana İlişkisi Bağlamında Fıkıh Dili Ve Mitolojik Anlatı”. Milel ve Nihal 6/1 (March 2009), 245-259.