Socio-Economic Structure, Production Practices, Observations and Suggestions in Nomadic Sheep Production in Ordu province located in Black-Sea Region of Türkiye
Products obtained from farm animals meet the need for animal protein, which has an important place in human nutrition. In recent years, the demand for the products of small ruminants has been increasing. Products obtained from small ruminants are important in meeting the nutritional needs of the world population. Especially in light of the effect of global warming, small ruminants production has become even more important. Especially considering the production conditions of small ruminants, the nutritional needs of animals are met by grazing in the existing highlands. This study was conducted in Ordu province, located in the Black Sea Region of Türkiye. The Black Sea region, with its coasts and springs, is a region where breeders engage in nomadic animal husbandry. In the study, it was determined that 86.6% of the nomadic sheep breeders are producing Karayaka breed sheep while 13.4% are breeding Karayaka crossbreds. In the study, 47.9% of the breeders who participated in the survey live in the village and 45.1% live in the district. Percent 94.4 of the breeders were male and 5.6% were female. It was determined that 32.4% of the breeders were between the ages of 41-50 and 40.8% were primary school graduates. The rate of those who contribute to their livelihood through husbandry is 57.2%. The rate of those who want to continue small ruminant farming in the future is 82.9%. Additionally, it was determined that the majority of breeders attach importance to record keeping and animal health protection practices. In the enterprises where the study was conducted, difficulties were encountered in supplying feed and finding shepherds, and high feed prices and labor costs were stated as the most common problems. In nomadic sheep breeding, grazing and climate parameters in pastures and plateaus have a significant impact on the nutrition of the animals. Therefore, facilitating the transportation of sheep to pastures and plateaus and the sustainability of these areas will positively affect nomadic sheep breeding.
Akçapınar, H. (2000). Koyun Yetiştiriciliği Ders Kitabı. İsmat Matbaacılık,
Ankara.
Alkan, A. (2020). Siirt ili'ndeki göçebelerin göç hareketliliği ve yolları
üzerine bir inceleme. lnternational Journal of Geography and
Geography Education, (41): 160-176.
Alkan, S. Türkmen, Z. (2020). Determination of Supplying Ways of
Breeding Animals for Sheep Enterprises in Ordu Province. Turkish
Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8(6): 1385-1390.
Alkan, S. Türkmen, Z. (2021). Ordu ili koyunculuk işletmelerinde görülen
önemli hastalıkların ve sorunların belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi,
10(2): 427-432.
Aygün, T., Sezgin, Y. (2009). Ülkemizde göçer küçükbaş hayvancılık
faaliyetleri: Bitlis ili örneği. 6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Bildiriler
Kitabı, 24-26 Haziran, Erzurum, s. 398-406.
Ceyhan, A., Ünalan, A., Akyol, E. (2020). Yörüklerin başlıca ekonomik
faaliyetleri ve gelecekten beklentileri üzerine bir saha çalışması. J.
Agric.Food Environ. Anim. Sci. 1(1): 14-27,
Çiçek, A. Erkan, O. (1996). Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme
yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları,
Tokat.
Daşcı, M., Çomaklı., B. (2006). Yaylacılık ve tarımsal açıdan önemi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(2): 275-280.
FAO, (2023). Dünya Gıda ve Tarım Örgütü. FAOSTAT, Livestock Primary.
Erişim tarihi: 01.06.2023. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
Hadimli, H., Karakuzu, Z., Birinci, S. (2010). Akseki ilçesindeki göçebe
hareketler. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(10): 348-359.
Herzog, F., Seidl, I. (2018). Swiss Alpine summer farming, current status
and future development under climate change. The Rangeland
Journal, 40: 501-511.
Karadaş, K. (2018). Koyunculuk işletmelerinin sosyo-ekonomik durumu;
Hakkari ili örneği. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 49(1):29-35.
Kutlu, M. (1987). Şavaklı Türkmenlerde göçer hayvancılık. Kültür ve
Turizm Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi Yayınları: 84(4).
Leach, E. R. (2001). Rewanduz Kürtleri Toplumsal ve İktisadi Örgütlenme.
İstanbul: Aram Yayıncılık.
Özalp, M., Sütlü, E. (2011). Fırtına Havzası’nın yukarı bölümlerinde
yürütülen yaylacılık faaliyetlerinin zamansal değişiminin irdelenmesi
ve bazı çevresel sorunların tespiti. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman
Fakültesi Dergisi, 12 (2): 148-160.
Özsayın, D., Everest, B. (2019). Koyun yetiştiriciliği yapan üreticilerin
sosyo-ekonomik yapısı ve koyunculuk faaliyetiyle ilgili uygulamaları.
KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 22(2): 440-448.
Palta, Ş., Genç Lermi, A. (2018). Korunan ve korunmayan doğal mera
alanlarının bazı özelliklerinin karşılaştırılması: Bartın ili örneği. Ziraat,
Orman ve Su Ürünlerinde Akademik Araştırmalar. Bartın Orman
Fakültesi Dergisi, 20 (2): 352-359.
Satar, M., Arıkan, M.S., Peker, A. (2022). Kırsalda girişimcilik örneği:
uzman eller projesi ile desteklenen hayvancılık işletmelerinin sosyo-
ekonomik analizi. MAE Vet Fak Derg., 7(2): 92-101.
Savaş, İ., Yılmaz, İ., Yanar, M. (2019a). Göçer hayvancılıkta küçükbaş
hayvanlarda karşılaşılan bazı sağlık problemleri. Journal of Agriculture,
2(1): 22-29.
Savaş, İ., Yılmaz, İ., Yanar, M. (2019b). Iğdır ilinde göçer hayvancılık ve
bazı yapısal özellikleri. Journal of the Institute of Science and
Technology, 9(1): 552-561.
Sayılır, BŞ. (2012). Göçebelik, konar-göçerlik meselesi ve coğrafi
bakımdan konar-göçerlerin farklılaşması. Türk Dünyası İncelemeleri
Dergisi, 12(1): 563-580.
Selvi, T. (2021) Yetiştirici koşullarında Kıvırcık koyunların döl verimi ve
büyüme özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık
Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
SPSS, (2016). IBM Corp. Released 2016. IBM SPSS Statistics for Windows,
Version 24.0. Armonk, NY: IBM Corp
Sümbüloğlu, K., Sümbüloğlu, V. (2000). Biyoistatistik. Hatipoğlu
Yayınları, 9. Baskı, Ankara.
Tozlu Çelik, H. (2016). Ordu ili küçükbaş hayvancılığının mevcut durumu,
sorunları ve çözüm önerileri. Turkish Journal of Agriculture-Food
Science and Technology, 4(5): 345-351.
Uzun, A., Köse, A. (2012). Madra Dağı’nda geleneksel yayla göçü. Sosyal
Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(28-1): 9-17.
Ünal, N., Akçapınar, H., Atasoy, F., Yakan, A., Uğurlu, M. (2008). Bafra
koyunlarında bazı meme özellikleri ve kuzularda büyüme ile bu
özelliklerin farklı süt kontrol yöntemleriyle tespit edilen süt verimi ve
sağım özellikleriyle fenotipik korelasyonları. AÜ. Vet. Fak. Derg., 55, 117-
124.
Yamane, T (2010). Temel Örnekleme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık,
İstanbul.
Yazıcı, M. (2016a). Göçerlerde toplumsal yapı ve çöküş üzerine
kuramsal bir değerlendirme. Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi,
26(1): 191-208.
Yazıcı, M. (2016b). Modern göçerlik. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi,
15(56), 235-252.
Yılmaz, İ., Savaş, İ., Yanar, M. (2020). Göçer ailelerin hayvancılıkta sürü
yönetimi ve yaylacılık faaliyetleri: Türkiye, Iğdır ili örneği. Türkiye
Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7(1): 34-40.
Yılmaz, M., Coşgun, U. (2017). Konar-göçer yörüklerin otlatma sorunları
ve çözüm önerileri (Mersin ve Konya Orman Bölge Müdürlükleri
Örneği). IV. Ulusal Ormancılık Kongresi. 15-16 Kasım 2017, Antalya. P:51-
64.
Yılmaz, O., Karaca, O., İnce, D., Cemal, İ., Yaralı, E., Varol, M., Sevim, S.
(2014). Batı Anadolu göçer koyunculuğu ve islah planlamalarındaki
rolü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (2), 89-97.
Yücel, İ. (2022). Göçer Karya koyunu yetiştiriciliğinin sürdürülebilirlik
değerlendirmesi. Master's thesis, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi,
Fen Bilimleri Enstitüsü.
Akçapınar, H. (2000). Koyun Yetiştiriciliği Ders Kitabı. İsmat Matbaacılık,
Ankara.
Alkan, A. (2020). Siirt ili'ndeki göçebelerin göç hareketliliği ve yolları
üzerine bir inceleme. lnternational Journal of Geography and
Geography Education, (41): 160-176.
Alkan, S. Türkmen, Z. (2020). Determination of Supplying Ways of
Breeding Animals for Sheep Enterprises in Ordu Province. Turkish
Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8(6): 1385-1390.
Alkan, S. Türkmen, Z. (2021). Ordu ili koyunculuk işletmelerinde görülen
önemli hastalıkların ve sorunların belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi,
10(2): 427-432.
Aygün, T., Sezgin, Y. (2009). Ülkemizde göçer küçükbaş hayvancılık
faaliyetleri: Bitlis ili örneği. 6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Bildiriler
Kitabı, 24-26 Haziran, Erzurum, s. 398-406.
Ceyhan, A., Ünalan, A., Akyol, E. (2020). Yörüklerin başlıca ekonomik
faaliyetleri ve gelecekten beklentileri üzerine bir saha çalışması. J.
Agric.Food Environ. Anim. Sci. 1(1): 14-27,
Çiçek, A. Erkan, O. (1996). Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme
yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları,
Tokat.
Daşcı, M., Çomaklı., B. (2006). Yaylacılık ve tarımsal açıdan önemi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(2): 275-280.
FAO, (2023). Dünya Gıda ve Tarım Örgütü. FAOSTAT, Livestock Primary.
Erişim tarihi: 01.06.2023. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
Hadimli, H., Karakuzu, Z., Birinci, S. (2010). Akseki ilçesindeki göçebe
hareketler. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(10): 348-359.
Herzog, F., Seidl, I. (2018). Swiss Alpine summer farming, current status
and future development under climate change. The Rangeland
Journal, 40: 501-511.
Karadaş, K. (2018). Koyunculuk işletmelerinin sosyo-ekonomik durumu;
Hakkari ili örneği. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 49(1):29-35.
Kutlu, M. (1987). Şavaklı Türkmenlerde göçer hayvancılık. Kültür ve
Turizm Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi Yayınları: 84(4).
Leach, E. R. (2001). Rewanduz Kürtleri Toplumsal ve İktisadi Örgütlenme.
İstanbul: Aram Yayıncılık.
Özalp, M., Sütlü, E. (2011). Fırtına Havzası’nın yukarı bölümlerinde
yürütülen yaylacılık faaliyetlerinin zamansal değişiminin irdelenmesi
ve bazı çevresel sorunların tespiti. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman
Fakültesi Dergisi, 12 (2): 148-160.
Özsayın, D., Everest, B. (2019). Koyun yetiştiriciliği yapan üreticilerin
sosyo-ekonomik yapısı ve koyunculuk faaliyetiyle ilgili uygulamaları.
KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 22(2): 440-448.
Palta, Ş., Genç Lermi, A. (2018). Korunan ve korunmayan doğal mera
alanlarının bazı özelliklerinin karşılaştırılması: Bartın ili örneği. Ziraat,
Orman ve Su Ürünlerinde Akademik Araştırmalar. Bartın Orman
Fakültesi Dergisi, 20 (2): 352-359.
Satar, M., Arıkan, M.S., Peker, A. (2022). Kırsalda girişimcilik örneği:
uzman eller projesi ile desteklenen hayvancılık işletmelerinin sosyo-
ekonomik analizi. MAE Vet Fak Derg., 7(2): 92-101.
Savaş, İ., Yılmaz, İ., Yanar, M. (2019a). Göçer hayvancılıkta küçükbaş
hayvanlarda karşılaşılan bazı sağlık problemleri. Journal of Agriculture,
2(1): 22-29.
Savaş, İ., Yılmaz, İ., Yanar, M. (2019b). Iğdır ilinde göçer hayvancılık ve
bazı yapısal özellikleri. Journal of the Institute of Science and
Technology, 9(1): 552-561.
Sayılır, BŞ. (2012). Göçebelik, konar-göçerlik meselesi ve coğrafi
bakımdan konar-göçerlerin farklılaşması. Türk Dünyası İncelemeleri
Dergisi, 12(1): 563-580.
Selvi, T. (2021) Yetiştirici koşullarında Kıvırcık koyunların döl verimi ve
büyüme özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık
Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
SPSS, (2016). IBM Corp. Released 2016. IBM SPSS Statistics for Windows,
Version 24.0. Armonk, NY: IBM Corp
Sümbüloğlu, K., Sümbüloğlu, V. (2000). Biyoistatistik. Hatipoğlu
Yayınları, 9. Baskı, Ankara.
Tozlu Çelik, H. (2016). Ordu ili küçükbaş hayvancılığının mevcut durumu,
sorunları ve çözüm önerileri. Turkish Journal of Agriculture-Food
Science and Technology, 4(5): 345-351.
Uzun, A., Köse, A. (2012). Madra Dağı’nda geleneksel yayla göçü. Sosyal
Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(28-1): 9-17.
Ünal, N., Akçapınar, H., Atasoy, F., Yakan, A., Uğurlu, M. (2008). Bafra
koyunlarında bazı meme özellikleri ve kuzularda büyüme ile bu
özelliklerin farklı süt kontrol yöntemleriyle tespit edilen süt verimi ve
sağım özellikleriyle fenotipik korelasyonları. AÜ. Vet. Fak. Derg., 55, 117-
124.
Yamane, T (2010). Temel Örnekleme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık,
İstanbul.
Yazıcı, M. (2016a). Göçerlerde toplumsal yapı ve çöküş üzerine
kuramsal bir değerlendirme. Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi,
26(1): 191-208.
Yazıcı, M. (2016b). Modern göçerlik. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi,
15(56), 235-252.
Yılmaz, İ., Savaş, İ., Yanar, M. (2020). Göçer ailelerin hayvancılıkta sürü
yönetimi ve yaylacılık faaliyetleri: Türkiye, Iğdır ili örneği. Türkiye
Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7(1): 34-40.
Yılmaz, M., Coşgun, U. (2017). Konar-göçer yörüklerin otlatma sorunları
ve çözüm önerileri (Mersin ve Konya Orman Bölge Müdürlükleri
Örneği). IV. Ulusal Ormancılık Kongresi. 15-16 Kasım 2017, Antalya. P:51-
64.
Yılmaz, O., Karaca, O., İnce, D., Cemal, İ., Yaralı, E., Varol, M., Sevim, S.
(2014). Batı Anadolu göçer koyunculuğu ve islah planlamalarındaki
rolü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (2), 89-97.
Yücel, İ. (2022). Göçer Karya koyunu yetiştiriciliğinin sürdürülebilirlik
değerlendirmesi. Master's thesis, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi,
Fen Bilimleri Enstitüsü.
Tozlu Çelik, H., & Tüfekci, H. (2024). Socio-Economic Structure, Production Practices, Observations and Suggestions in Nomadic Sheep Production in Ordu province located in Black-Sea Region of Türkiye. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 14(1), 1-10. https://doi.org/10.53518/mjavl.1346869