Kyrgyzstan is the first country for potato consumption in Central Asia and the second in the world after Belorussia. Potato is, after wheat, the second most important food security crop in this country. The production is however facing many challenges like small size of farms, poor soil fertility, high occurrence of pests and diseases, limited mechanization, unavailability and expense of fertilizers, use of non-adapted varieties and non-certified seeds, lack of storing facilities, seasonality of the market and weakness of the research and extension system.
Kırgızistan patates tüketiminde Orta Asya da birinci, dünya sıralamasında ise Beyaz Rusya nın ardından ikinci sıradadır. Patates, buğdayın ardından bu ülkedeki en önemli gıda güvenliği ekinidir. Buna mukabil patates üretimi, küçük tarla ebadi, düşük toprak verimliliği, yüksek haşere ve hastalık oranı, kısıtlı mekanizasyon, kısıtlı ve pahalı gübre, uygun olmayan ve tescilsiz tohum kullanımı, yetersiz saklama tesisleri, pazarın mevsimselliği ve araştıma ile uygulama sistemlerinin zayıflığı gibi bir çok sıkıntı ile karşı karşıyadır
Other ID | JA69NZ79GV |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2015 |
Submission Date | June 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 5 Issue: 1 |