The materials of this study comprise the plants collected from 1999-2014, from the cities: Ağrı, Bitlis, Hakkâri, Muş, Tunceli and Van in B10, B9, B8, B7, C10, C9 squares according to grid square system in Flora of Turkey. Most commonly used Allium species in the region are: Allium akaka S. G. Gmel. Ex Schult. & Schult. f., Allium atroviolaceum Boiss., Allium aucheri Boiss., Allium calocephalum Wendelbo, Allium kharputense Freyn & Sint., Allium noeanum Reut. ex Regel, Allium pseudoampeloprasum Miscz. ex Grossh., Allium rhetoreanum Nab., Allium schoenoprasum L., Allium shatakiense Rech. f., Allium shirnakiense L.Behçet & Rüstemoğlu, Allium szovitsii Regel, Allium tuncelianum (Kolman) Özhatay, B. Mathew & Şiraneci, Allium vineale L.. Local women collect these species from natural habitats for their own needs and to sell at certain public markets to make contribution to the family budget. Green leaves from fresh plants and the bulbs after the completion of the maturity stage are collected and consumed. Beside daily edible use, fresh leaves of Allium species are the main participant of the famous “herby cheese”. Dried leaves are cooked in various meals in winter time. A. tuncelianum is planted in Tunceli and marketed. A. rhetoreanum is planted in gardens in Hakkâri, its fresh leaves are daily consumed as vegetable. In this study 14 species of the genus Allium was given with images in their natural habitats, also images of the collection, drying and marketing processes were given.
Bu çalışmanın materyali 1999-2014 yılları arasında Türkiye florası kareleme sistemine göre B7, B8, B9, B10, C9, C10 karelerinde bulunan Ağrı, Bitlis, Hakkâri, Muş, Tunceli ve Van illerinde yaygın olarak tüketilen Allium türleri oluşturmaktadır. Bu türler; Allium akaka S. G. Gmel. Ex Schult. & Schult. f., Allium atroviolaceum Boiss., Allium aucheri Boiss., Allium calocephalum Wendelbo, Allium kharputense Freyn & Sint., Allium noeanum Reut. ex Regel, Allium pseudoampeloprasum Miscz. ex Grossh., Allium rhetoreanum Nab., Allium schoenoprasum L., Allium shatakiense Rech. f., Allium shirnakiense L.Behçet & Rüstemoğlu, Allium szovitsii Regel, Allium tuncelianum (Kolman) Özhatay, B. Mathew & Şiraneci, Allium vineale L. den oluşmaktadır. Yerel kadınlar doğal ortamlarında topladıkları bu türlerin bir kısmını kendi ihtiyaçları için kullanılırken, bir kısmını da Halk pazarında satarak ailelerinin bütçelerine maddi katkıda bulunurlar. Taze yapraklar ve soğanlar belli işlemlerden geçirilerek tüketilirler. Bununla birlikte Vanın meşhur Otlu peynirine taze yaprakları salamuradan sonra konulur. Kurutulan yapraklar kış aylarında yemeklere tatlandırıcı olarak katılır. A. tuncelianum türünün üretimi yapılmakta ve marketlerde soğanları satılmaktadır. A. rhetoreanum türü Hakkârinin köylerinde bahçelere ekilerek yetiştiriciliği yapılmakta olup günlük taze sebze olarak yemeklerde kullanılmaktadır. Bu çalışmada Allium cinsine ait 14 türün doğal ortamlarında ve halk parazından çekilmiş fotograflarının yanısıra marketlerde tüketimiyle alakalı fotografları ile birlikte kullanım alışkanlığı ve şekli hakkanda bilgi verilecektir
Other ID | JA88BG73FF |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2015 |
Submission Date | June 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 5 Issue: 1 |