Effect of Hen Age on Some Egg Quality Characteristics of Pheasants (P. colchicus)ABSTRACTIn this study, it was aimed to determine the effects of hen age of pheasants on egg quality characteristics. Totally 48 female pheasants in 37 week of ages were used ready for egg production. Egg quality characteristics of 200 pheasant eggs obtained from 41-51 week ages were investigated. It was determined that effects of hen age on egg weight, shape index, yolk index, albumen index, shell weight, shell thickness, membrane weight, membrane thickness, Haugh unite, albumen weight and yolk weight were statistically important (P<0.05). It was determined that shell weight and thickness, membrane weight, Haugh Unite and yolk weight decreased together with the age while albumen weight increased together with the age (P<0.05). As a result of the study, it was concluded that further investigations are needed to be made inquire the other factors affecting pheasant egg characteristics.Sülünlerde Anaç Yaşının Bazı Yumurta Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi ÖzetBu çalışmada, sülünlerde anaç yaşının yumurta kalitesi özelliklerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 37 haftalık yaşta toplam 48 dişi sülün, yumurta üretimi için kullanıldı. Yaşları 41-51 haftalık olan sülünlerden elde edilen 200 adet sülün yumurtasının yumurta kalite özellikleri araştırıldı. Tavukların yumurta ağırlığı, şekil indeksi, yumurta sarısı indeksi, albümin indeksi, kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı, zar ağırlığı, zar kalınlığı, Haugh Unit değeri, albümin ağırlığı ve yumurta sarısı ağırlığı üzerine etkilerinin istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir (P <0.05). Kabuk ağırlığı ve kalınlığı, zar ağırlığı, Haugh Unite ve yumurta sarısı ağırlığının yaşla birlikte azaldığı, albümin ağırlığının da yaşla birlikte arttığı belirlenmiştir (P <0.05). Araştırma sonucunda sülün yumurtası özelliklerine etki eden diğer faktörleri araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 8 Issue: 1 |