Bu çalışma, Ordu ilinde yetiştirilen
‘Hayward’ kivi çeşidi meyvelerinde 2015 yılında yürütülmüştür. Çalışmada elma
ve karpit ile olgunlaştırılan kivi meyvesindeki bazı fiziksel ve kimyasal
değişimler araştırılmıştır. Çalışma sonucunda meyve eti sertliğindeki
değişimlerin uygulama ile zaman faktörü interaksiyonuna; nem, toplam kuru
madde, askorbik asit, glikoz, fruktoz ve toplam şekerdeki değişimlerin
uygulamalara; suda çözünür kuru madde miktarı ve sakkarozdaki değişimlerin de
zamana bağlı olarak önemli çıktığı belirlenmiştir. Çalışmada elma, kiviyi
önemli olgunlaşma parametreleri olan meyve eti sertliği ile suda çözünür kuru
madde miktarı değerleri yönünden, 4. günde yeme olumuna getirmişken, karpit
uygulamasında belirtilen olum parametreleri için biraz daha zamanın geçmesi
gerektiği anlaşılmıştır. Sonuç olarak, hem daha kısa sürede olgunlaştırmayı
sağlaması ve hem de sağlık yönünden riskleri bulunan karpite göre doğal bir
faktör olması nedenleriyle kivinin olgunlaştırılmasında elmanın kullanımı
tavsiye edilmiştir.
Bu çalışma, Ordu ilinde yetiştirilen ‘Hayward’ kivi çeşidi meyvelerinde 2015 yılında yürütülmüştür. Çalışmada elma ve karpit ile olgunlaştırılan kivi meyvesindeki bazı fiziksel ve kimyasal değişimler araştırılmıştır. Çalışma sonucunda meyve eti sertliğindeki değişimlerin uygulama ile zaman faktörü interaksiyonuna; nem, toplam kuru madde, askorbik asit, glikoz, fruktoz ve toplam şekerdeki değişimlerin uygulamalara; suda çözünür kuru madde miktarı ve sukrozdaki değişimlerin de zamana bağlı olarak önemli çıktığı belirlenmiştir. Çalışmada elma, kiviyi önemli olgunlaşma parametreleri olan meyve eti sertliği ile suda çözünür kuru madde miktarı değerleri yönünden, 4. günde yeme olumuna getirmişken, karpit uygulamasında belirtilen olum parametreleri için biraz daha zamanın geçmesi gerektiği anlaşılmıştır. Sonuç olarak, hem daha kısa sürede olgunlaştırmayı sağlaması ve hem de sağlık yönünden riskleri bulunan karpite göre doğal bir faktör olması nedenleriyle ev tüketimlerinde kivinin olgunlaştırılmasında elmanın kullanımı tavsiye edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 14, 2019 |
Submission Date | July 4, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 1 |