Günümüzde, sağlıklı beslenme
insanların önemli kaygılarında biri olmuştur. Bu bağlamda geçmişten günümüze
farklı bitki türlerinin insan beslenmesindeki yer almaya başlaması
alışılagelmiş bir durumdur. Dağ ıspanağı olarak isimlendirilen Atriplex
hortensis (Atriplex nitens) Dünyada farklı mutfaklarda minör bir
ürün olarak kullanılmasının yanında Anadolu geleneksel mutfağında var olan bir
bitkidir. Ancak bu bitki yetiştiriciliği yapılarak tüketilmesinden ziyade doğal
ortamdan derlenerek tüketile gelen bir yabani sebzedir. Bu çalışmada Konya
koşullarında kış dönemi atıl olan ısıtılmayan sera koşullarında bitkinin
yetiştirilebilirliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada farklı ekim
zamanlarında; bitki yaprak verimi, yaprak sayısı, bitki boyu, bitki ana sap
çapı, kök yaş ağırlığı, kök ve yaprak kuru madde oranları, suda çözünen kuru
madde, pH, yaprak rengi L, a ve b, ölçüm ve gözlemleri yapılmıştır. Çalışma
sonucunda ekim zamanlarına gore değişmekle birlikte özellikle ısıtılmayan
seralarda kış aylarında verim ve kalitesinin yeterli olduğu ortay çıkmaktadır.
Önümüzdeki süreçte daha ayrıntılı çalışmalarla birlikte konu daha net ortaya
konabilecektir.
Günümüzde, sağlıklı beslenme insanların önemli kaygılarında biri olmuştur. Bu bağlamda geçmişten günümüze farklı bitki türlerinin insan beslenmesindeki yer almaya başlaması alışılagelmiş bir durumdur. Dağ ıspanağı olarak isimlendirilen Atriplex hortensis (Atriplex nitens) dünyada farklı mutfaklarda minör bir ürün olarak kullanılmasının yanında Anadolu geleneksel mutfağında var olan bir bitkidir. Ancak bu bitki yetiştiriciliği yapılarak tüketilmesinden ziyade doğal ortamdan derlenerek tüketile gelen bir yabani sebze türüdür. Bu çalışmada Konya koşullarında kış dönemi atıl olan ısıtılmayan sera koşullarında bitkinin yetiştirilebilirliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada farklı ekim zamanlarında; bitki yaprak verimi, yaprak sayısı, bitki boyu, bitki ana sap çapı, kök yaş ağırlığı, kök ve yaprak kuru madde oranları, suda çözünen kuru madde (SÇKM), pH, yaprak rengi L, a ve b, ölçüm ve gözlemleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda ekim zamanlarına göre değişmekle birlikte özellikle ısıtılmayan seralarda kış aylarında verim ve kalitesinin yeterli olduğu ortaya çıkmaktadır. Önümüzdeki süreçte daha ayrıntılı çalışmalarla birlikte konu daha net ortaya konabilecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2019 |
Submission Date | September 16, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 2 |