Bu çalışmada, potasyum karbonat (PK) ve potasyum bikarbonat (PBK)’ın Sclerotium oryzae’nin misel gelişimi üzerindeki antifungal etkinliği in vitro koşullarda araştırılmıştır. Tuzların fungusun misel gelişimi üzerine antifungal etkisi %0.05, 0.10, 0.25, 0.50, 0.75 ve 1.0 (w/v) konsantrasyonları kullanılarak belirlenmiştir. In vitro testler, artan PK ve PBK konsantrasyonlarının kontrol ile kıyasla fungusun misel gelişimi üzerindeki engelleyici etkileri arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir (P<0.05). Her iki tuzun %1.0 konsantrasyonları miselyal gelişimi tamamen engellerken, bunların diğer konsantrasyonlarda ise tam engelleme olmamıştır. Ayrıca, tuzların misel gelişmesini %50 oranında azaltan konsantrasyon (EC50) değerleri karşılaştırıldığında, PK fungusa karşı daha güçlü bir engelleyici etki göstermiştir. Diğer taraftan her iki tuzun misel gelişmesini tamamen engelleyen en küçük konsantrasyon (MIC) değerlerinin %1.0 olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmanın bulguları, potasyum karbonat ve bikarbonat tuzlarının S. oryzae’nin neden olduğu çeltikte sap çürüklüğü hastalığının mücadelesi için sentetik fungisitlere bir alternatif olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
-
Bu çalışmada, çeltik sap çürüklüğüne neden olan Sclerotium oryzae’nin mücadelesi için sentetik fungisitlere muhtemel alternatif olarak, potasyum karbonat (PK) ve potasyum bikarbonat (PBK)’ın etkisi in vitro koşullarda araştırılmıştır. Tuzların fungusun miselyum büyümesi üzerine etkisi %0.05, 0.10, 0.25, 0.50, 0.75 ve 1.0 (w/v) konsantrasyonları kullanılarak belirlenmiştir. In vitro testler hem PK hem de PBK’nın artan konsantrasyonlarının engelleyici etkileri arasında önemli farklılıklar olduğunu (P<0.05) ve her iki tuzun %1.0 konsantrasyonunun misel gelişimini tamamen engellediğini, diğer konsantrasyonlarda ise tam engellemenin olmadığını göstermiştir. Buna ek olarak tuzların misel gelişmesini %50 oranında azaltan konsantrasyon (EC50) değerleri karşılaştırıldığında, potasyum karbonatın fungusa karşı daha engelleyici bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan her iki tuzun misel gelişmesini tamamen engelleyen en küçük konsantrasyon (MIC) değerlerinin %1.0’de olduğu gözlenmiştir. Özet olarak çalışma bulguları, potasyum tuzlarının S. oryzae’nin neden olduğu çeltikte sap çürüklüğü hastalığının mücadelesi için sentetik fungisitlere bir alternatif olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 24, 2020 |
Submission Date | February 17, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 10 Issue: 1 |