Gıda ile ilgili işlemler sırasında el hijyeni kritik öneme sahiptir. Hasta veya iyileşmiş kişilerin dışkılarında patojenler bulunduğunda, kontaminasyon çoğunlukla fekal-oral yolla gerçekleşmektedir. Kontaminasyonun kökeni ne olursa olsun, patojenlerin çeşitli yüzeylere temas eden ellerden bulaşma olasılığı yüksektir. Gıda kontaminasyonunun risk faktörlerinden biri, gıda hizmetlerinde çalışanların kişisel hijyeninin yetersiz olmasıdır. Bu makale gıda işletmelerinde uygun el hijyeni ve eldiven kullanımı arasındaki ilişkinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır.
ÖZET
Gıda ile ilgili işlemler sırasında el hijyeni kritik öneme sahiptir. Hasta, iyileşmiş veya kolonize olmuş kişilerin dışkılarında patojenler bulunduğunda, kontaminasyon en sık fekal-oral yolla gerçekleşmektedir. Kontaminasyonun kökeni ne olursa olsun, patojenlerin çeşitli yüzeylere dokunan ellerden bulaşma olasılığı yüksektir. Gıda kontaminasyonunun risk faktörlerinden biri, gıda hizmetlerinde çalışanların kişisel hijyeninin yetersiz olmasıdır. Bu makale gıda tesislerinde el hijyeni ve eldiven kullanımı arasındaki ilişkinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır.
Anahtar kelimeler: el hijyeni, eldiven, halk sağlığı
ABSTRACT
Hand hygiene is critical importance during food-related processes. When pathogens are present in the feces of the patient, healed or colonized people, contamination is most often accomplished by the faecal-oral route. Regardless of the origin of contamination, pathogens are likely to be transmitted from hands that touch various surfaces. One of the risk factors of food contamination is the inadequate personal hygiene of those working in food services. This article has been prepared to evaluate the effects of the relationship between hand hygiene and glove use in food establishments on public health.
Keywords: hand hygiene, glove, public health
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Review Article |
Authors | |
Publication Date | June 24, 2020 |
Submission Date | January 16, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 10 Issue: 1 |