Year 2020, Volume 10 , Issue 1, Pages 66 - 72 2020-06-24

Topraksız Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Yetiştirme Ortamlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri
Effect of Different Growing Media on the Yield and Quality of California Pepper (Capsicum annum. L. cv. California Wonder)

Metin AYDIN [1] , Murat DEMİRSOY [2]


Bu çalışma, topraksız tarım uygulamalarında ortam olarak kullanılan torfun yanı sıra katı solucan gübresi ve yıkanmış atık mantar kompostunun biber yetiştiriciliğinde kullanım olanaklarının belirlemesi amacı ile saksı şartlarında oluşturulmuştur. Bu amaçla kimyasal gübre uygulaması, kimyasal gübre ile deniz yosunu karışımı uygulaması ve kontrol olmak üzere üç farkı uygulama 3 tekerrür olarak gerçekleştirilmiştir. Vejetasyon dönemi boyunca klorofil, bitki boy ve gövde kalınlığı haftalık ölçülmüş, hasatta meyve sayısı, verim, meyve et kalınlığı ve meyve et sertliği ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen verilere göre yetiştirme ortamının ve gübre uygulamasının biberin verim ve kalitesi üzerine istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Çalışma verilerinde en yüksek bitki boyu (61 cm) ve gövde çapı (13.44 mm), bitki başına verim (1803.75 gr), meyve sayısı (12.80 adet), meyve eni (86.35 cm), meyve et sertliği (8.44 kg) ve meyve et kalınlığı (8.48 mm) açısından SG2 uygulaması istatistiksel açıdan önemli şekilde öne çıktığı belirlenmiştir. Klorofil miktarı açısından çalışmada hasat döneminde MK1 (68.96) uygulaması istatistiksel açıdan en iyi sonucu vermiştir. MK2 uygulamasında meyve boyu (71.90 cm) ve ortalama meyve ağırlığı (155.79 gr) en yüksek değerlere ulaşmıştır. Yetiştirme ortamı olarak birçok parametre açısından öne çıkan vermikompost ve gübre olarak deniz yosunu tavsiye edilebilir bulunmuştur.
This study was created in potted conditions with the aim of determining the use possibilities for solid worm manure and washed waste mushroom compost in pepper cultivation as well as the peat used as an environment in soilless agricultural applications. For this purpose, three different applications, namely chemical fertilizer application, chemical fertilizer + seaweed mixture application and control, were carried out in 3 repetitions. During the vegetation period, chlorophyll, plant height and stem thickness were measured weekly, the number of fruits at harvest, yield, fruit wall thickness and fruit meat hardness were measured. According to the data obtained, the growing environment and fertilizer application were found statistically significant on the yield and quality of pepper. In the study data, the highest plant height (61 cm) and stem diameter (13.44 mm), yield per plant (1803.75 g), number of fruits (12.80 pieces), fruit width (86.35 cm), fruit meat hardness (8.44 kg) and fruit meat SG2 application in terms of thickness (8.48 mm) was determined to be statistically significant. In terms of chlorophyll content, the application of MK1 (68.96) during the harvest yielded the best results statistically. Fruit size (71.90 cm) and average fruit weight (155.79 g) reached the highest values in MK2 application. Vermicompost, which stands out in terms of many parameters as a growing medium, and seaweed as fertilizer found to be recommended.
  • Abul-Soud M, Emam M, Hawash A, Mohammed M, Maharik Z 2016. The utilization of vermicomposting outputs in ecology soilless culture of lettuce. Journal of Agriculture and Ecology Research International. 5(1): 1-15.
  • Adak N, Pekmezci M 2011. Farklı fide tipleri ve yetiştirme ortamlarının topraksız kültür çilek yetiştiriciliği üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 17: 269‐278.
  • Anonim 2020a. TUİK. Türkiye toplam sebze üretim miktarı. https://biruni.tuik.gov.tr. (Erişim tarihi: 27 Nisan, 2020).
  • Anonim 2020b. UN. Department of economic and social affairs. https://population.un.org/wpp/. (Erişim tarihi: 27 Nisan, 2020).
  • Arancon N Q, Edwards C A, Atiyeh R, Metzger J D 2004. Effects of vermicomposts produced from food waste on the growth and yields of greenhouse peppers. Bioresource Technology. 93(2): 139-144.
  • Aydın M, Yılmaz M. 2012. Study on recycling of mushroom management wasted. The First International Biology Congress., Kyrgyzstan, pp. 95.
  • Bozköylü A, Daşgan H 2010. Sera topraksız domates yetiştiriciliğinde kimyasal ve organik gübrelemenin karşılaştırılması. TÜBAV Bilim Dergisi. 3(2): 174-181.
  • Demirsoy M, Uzun S 2019. The quantitative effects of different growing media on the growth of aubergine (Solanum melongena L.) and cucumber (Cucumis sativus L.) in autumn. International Journal of Environmental Trends (IJENT). 3(2): 151-158.
  • Frolking S, Roulet N T, Moore T R, Richard P J, Lavoie M, Muller S D 2001. Modeling northern peatland decomposition and peat accumulation. Ecosystems. 4(5): 479-498.
  • Gruda N, Caron J, Prasad M, Maher M. (2017). Growing media, pp. 1053-1058, In: Encyclopedia of soil science (3rd ed.) R. Lal (Ed.), CRC Press, Boca Raton. Jonathan S G, Lawal M M, Oyetunji O J 2011. Effect of spent mushroom compost of Pleurotus pulmonarius on growth performance of four Nigerian vegetables. Mycobiology. 39(3): 164-169.
  • Khan T H, Aman F, Muhammad Noman Khan D, Shah S Q, Said B, Irfan I 2019. 88. Effect of vermicompost on growth, yield and quality of chilli (Capsicum annum L.) under the agro climatic condition of Peshawar, Pakistan. Pure and Applied Biology (PAB). 8(1): 856-865.
  • Küçükyumuk Z, Gültekin M, ErdaL İ 2014. Vermikompost ve mikorizanın biber bitkisinin gelişimi ile mineral beslenmesi üzerine etkisi. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 9(1): 51-58.
  • Muscolo A, Bovalo F, Gionfriddo F, Nardi S 1999. Earthworm humic matter produces auxin-like effects on Daucus carota cell growth and nitrate metabolism. Soil Biology and biochemistry. 31(9): 1303-1311.
  • Özenç D B, Şen O 2017. Farklı gelişim dönemlerinde uygulanan deniz yosunu gübresinin domates bitkisinin gelişim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi. 6: 235-242.
  • Roy S, Kumar N, Singh D, Srivastava A 2011. Effect of organic growing media and crop geometry on growth and yield of capsicum var. California wonder under protected condition in North West Himalayas. Vegetable Science. 38(1): 53-57.
  • Savvas D, Gianquinto G, Tuzel Y, Gruda N. (2013). Soilless culture, pp. 303-354, In: Good agricultural practices for greenhouse vegetable crops. Principles for Mediterranean climate areas, Rome, Italy.
  • Savvas D, Gruda N 2018. Application of soilless culture technologies in the modern greenhouse industry—A review. Eur. J. Hortic. Sci. 83(5): 280-293.
  • Talaz A, Engin N 2019. Topraksız tarım uygulama yöntemi ile domates üretiminin Bafra ovasında gerçekleştirilebilirliğinin araştırılması. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi. 2(1): 20-34.
  • Toprak E, Gül A 2013. Topraksız tarımda kullanılan ortam domates verimi ve kalitesini etkiliyor mu? International Journal of Agricultural and Natural Sciences (IJANS) E-ISSN: 2651-3617. 6(2): 41-47.
Primary Language tr
Subjects Agricultural, Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Orcid: 0000-0002-8390-611X
Author: Metin AYDIN
Institution: SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, SARAYÖNÜ MESLEK YÜKSEKOKULU
Country: Turkey


Orcid: 0000-0003-4973-2600
Author: Murat DEMİRSOY (Primary Author)
Institution: SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, SARAYÖNÜ MESLEK YÜKSEKOKULU
Country: Turkey


Dates

Publication Date : June 24, 2020

Bibtex @research article { mjavl728043, journal = {Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences}, issn = {1694-7932}, eissn = {1694-7932}, address = {Kyrgyz -Turkish Manas University Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Science 720044, Bishkek, KYRGYZSTAN Mira Avenue, 56}, publisher = {Kyrgyz-Turkish Manas University}, year = {2020}, volume = {10}, pages = {66 - 72}, doi = {}, title = {Topraksız Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Yetiştirme Ortamlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {Aydın, Metin and Demi̇rsoy, Murat} }
APA Aydın, M , Demi̇rsoy, M . (2020). Topraksız Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Yetiştirme Ortamlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri . Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences , 10 (1) , 66-72 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/mjavl/issue/54531/728043
MLA Aydın, M , Demi̇rsoy, M . "Topraksız Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Yetiştirme Ortamlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri" . Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 10 (2020 ): 66-72 <https://dergipark.org.tr/en/pub/mjavl/issue/54531/728043>
Chicago Aydın, M , Demi̇rsoy, M . "Topraksız Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Yetiştirme Ortamlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri". Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 10 (2020 ): 66-72
RIS TY - JOUR T1 - Topraksız Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Yetiştirme Ortamlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri AU - Metin Aydın , Murat Demi̇rsoy Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - DO - T2 - Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 66 EP - 72 VL - 10 IS - 1 SN - 1694-7932-1694-7932 M3 - UR - Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences Topraksız Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Yetiştirme Ortamlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri %A Metin Aydın , Murat Demi̇rsoy %T Topraksız Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Yetiştirme Ortamlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri %D 2020 %J Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences %P 1694-7932-1694-7932 %V 10 %N 1 %R %U
ISNAD Aydın, Metin , Demi̇rsoy, Murat . "Topraksız Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Yetiştirme Ortamlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri". Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 10 / 1 (June 2020): 66-72 .
AMA Aydın M , Demi̇rsoy M . Topraksız Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Yetiştirme Ortamlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. mjavl. 2020; 10(1): 66-72.
Vancouver Aydın M , Demi̇rsoy M . Topraksız Biber (Capsicum annuum L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Yetiştirme Ortamlarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences. 2020; 10(1): 66-72.