This study was created in potted conditions with the aim of determining the use possibilities for solid worm manure and washed waste mushroom compost in pepper cultivation as well as the peat used as an environment in soilless agricultural applications. For this purpose, three different applications, namely chemical fertilizer application, chemical fertilizer + seaweed mixture application and control, were carried out in 3 repetitions. During the vegetation period, chlorophyll, plant height and stem thickness were measured weekly, the number of fruits at harvest, yield, fruit wall thickness and fruit meat hardness were measured. According to the data obtained, the growing environment and fertilizer application were found statistically significant on the yield and quality of pepper. In the study data, the highest plant height (61 cm) and stem diameter (13.44 mm), yield per plant (1803.75 g), number of fruits (12.80 pieces), fruit width (86.35 cm), fruit meat hardness (8.44 kg) and fruit meat SG2 application in terms of thickness (8.48 mm) was determined to be statistically significant. In terms of chlorophyll content, the application of MK1 (68.96) during the harvest yielded the best results statistically. Fruit size (71.90 cm) and average fruit weight (155.79 g) reached the highest values in MK2 application. Vermicompost, which stands out in terms of many parameters as a growing medium, and seaweed as fertilizer found to be recommended.
Bu çalışma, topraksız tarım uygulamalarında ortam olarak kullanılan torfun yanı sıra katı solucan gübresi ve yıkanmış atık mantar kompostunun biber yetiştiriciliğinde kullanım olanaklarının belirlemesi amacı ile saksı şartlarında oluşturulmuştur. Bu amaçla kimyasal gübre uygulaması, kimyasal gübre ile deniz yosunu karışımı uygulaması ve kontrol olmak üzere üç farkı uygulama 3 tekerrür olarak gerçekleştirilmiştir. Vejetasyon dönemi boyunca klorofil, bitki boy ve gövde kalınlığı haftalık ölçülmüş, hasatta meyve sayısı, verim, meyve et kalınlığı ve meyve et sertliği ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen verilere göre yetiştirme ortamının ve gübre uygulamasının biberin verim ve kalitesi üzerine istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Çalışma verilerinde en yüksek bitki boyu (61 cm) ve gövde çapı (13.44 mm), bitki başına verim (1803.75 gr), meyve sayısı (12.80 adet), meyve eni (86.35 cm), meyve et sertliği (8.44 kg) ve meyve et kalınlığı (8.48 mm) açısından SG2 uygulaması istatistiksel açıdan önemli şekilde öne çıktığı belirlenmiştir. Klorofil miktarı açısından çalışmada hasat döneminde MK1 (68.96) uygulaması istatistiksel açıdan en iyi sonucu vermiştir. MK2 uygulamasında meyve boyu (71.90 cm) ve ortalama meyve ağırlığı (155.79 gr) en yüksek değerlere ulaşmıştır. Yetiştirme ortamı olarak birçok parametre açısından öne çıkan vermikompost ve gübre olarak deniz yosunu tavsiye edilebilir bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 24, 2020 |
Submission Date | April 27, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 10 Issue: 1 |