Bu çalışmanın amacı keçiboynuzu posasının hayvan beslemede kullanılabilmesi için kimyasal kompozisyonu, in-vitro sindirilebilirliği, antioksidan ve fenolik bileşiklerinin seviyelerinin belirlenmesidir. Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan iki fabrikadan toplanan keçiboynuzu posasının ham besin maddeleri kimyasal analiz yöntemleriyle, fenolik bileşikler ve antioksidan düzeyi spektrofotometrik yöntemle; in-vitro gerçek kuru madde (IVGKMS) ve organik madde sindirilebilirliği (IVGOMS) in-vitro sindirilebilirlik yöntemiyle belirlenmiştir. Aylara göre alınan örneklerin %IVGOMS ve IVGKMS değerleri Fabrika 1 ve 2 için sırası ile %44.19-67.55 ve %44.31-68.20; %47.46-64.99 ve %47.78-65.71 arasında tespit edildi. Fabrika 1 ve 2 örneklerinin fenolik bileşikleri ve antioksidan aktiviteleri sırasıyla 22.90-28.00 IC50 mg/mL ve 92.09-95.65 mg GAE/100g OM arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak, keçiboynuzu posası içerdiği zengin besin maddeleri ve sindirilebilirliğiyle hayvan beslemede alternatif bir yem kaynağı olabilir.
Primary Language | tr |
---|---|
Subjects | Veterinary |
Journal Section | Research Article |
Authors |
|
Supporting Institution | Ondokuz Mayıs Üniversitesi |
Project Number | PYO.VET.1904.18.009 |
Thanks | Bu makale Vet. Hek. Hüseyin Demirbaş’ın Yüksek Lisans tezinden hazırlanmıştır. Yazarlar tez projesini PYO.VET.1904.18.009 kod no ile destekleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesine teşekkür eder. |
Dates |
Publication Date : December 28, 2020 |
Bibtex | @research article { mjavl826289,
journal = {Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences},
issn = {1694-7932},
eissn = {1694-7932},
address = {Kyrgyz -Turkish Manas University Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Science 720044, Bishkek, KYRGYZSTAN Mira Avenue, 56},
publisher = {Kyrgyz-Turkish Manas University},
year = {2020},
volume = {10},
pages = {103 - 109},
doi = {},
title = {Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi},
key = {cite},
author = {Demi̇rbaş, Hüseyin and Çeti̇nkaya, Nurcan}
} |
APA | Demi̇rbaş, H , Çeti̇nkaya, N . (2020). Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi . Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences , 10 (2) , 103-109 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/mjavl/issue/58569/826289 |
MLA | Demi̇rbaş, H , Çeti̇nkaya, N . "Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi" . Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 10 (2020 ): 103-109 <https://dergipark.org.tr/en/pub/mjavl/issue/58569/826289> |
Chicago | Demi̇rbaş, H , Çeti̇nkaya, N . "Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi". Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 10 (2020 ): 103-109 |
RIS | TY - JOUR T1 - Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi AU - Hüseyin Demi̇rbaş , Nurcan Çeti̇nkaya Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - DO - T2 - Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 103 EP - 109 VL - 10 IS - 2 SN - 1694-7932-1694-7932 M3 - UR - Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi %A Hüseyin Demi̇rbaş , Nurcan Çeti̇nkaya %T Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi %D 2020 %J Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences %P 1694-7932-1694-7932 %V 10 %N 2 %R %U |
ISNAD | Demi̇rbaş, Hüseyin , Çeti̇nkaya, Nurcan . "Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi". Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 10 / 2 (December 2020): 103-109 . |
AMA | Demi̇rbaş H , Çeti̇nkaya N . Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi. MJAVL. 2020; 10(2): 103-109. |
Vancouver | Demi̇rbaş H , Çeti̇nkaya N . Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences. 2020; 10(2): 103-109. |
IEEE | H. Demi̇rbaş and N. Çeti̇nkaya , "Keçiboynuzu Posasının Kimyasal Kompozisyonu, İn-Vitro Sindirilebilirliği, Fenolik Bileşikler ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi", Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, vol. 10, no. 2, pp. 103-109, Dec. 2021 |