This study was carried out to determine the responses of safflower (Carthamus tinctorius L.) varieties, which is one of the important oil plants, to salt (NaCl) stress during germination and emergence in the laboratory of Ahi Evran University in 2022. Linas, Olas, Balcı cultivars were used as materials in the experiments. In the study, distilled water (control) and 4 different NaCl doses (50 mMol, 100 mMol, 150 mMol and 200 mMol) were applied to safflower seeds during germination and emergence for salt stress. The experiment was carried out in petri dishes according to the arrangement of factorial experiments in a random plot design with four replications. Germination rate (%), stem length (cm), root length (cm), fresh stem weight (mg), fresh root weight (mg), dry stem weight (mg), and dry root weight (mg) were investigated. According to the findings, the average values of cultivars under different salt doses changed between 54-96.50% for the emergence rate, 2.775-8.383 cm for stem length, 0.55-5.817 cm for root length, 122.72-315.67 mg for fresh stem weight, 13.01-67.66 mg for wet root weight, 14.30-23.52 mg for dry stem weight and 1.15-3.55 mg for dry root weight. As a result of the experiment, with the increase in salt concentrations, a decrease was observed in the emergence rate (%), stem length (cm), root length (cm), fresh stem weight (mg) and wet root weight (mg). In addition, it was observed that the Linas cultivar performed better in terms of the examined properties with increased salt concentrations. According to the findings; the average values of cultivars under different salt doses changed between 54-96.50% for the emergence rate, 2.775-8.383 mm for stem length, 0.55-5.817 mm for root length, 122.72-315.67 mg for fresh stem weight, 13.01-67.66 mg for wet root weight, 14.30-23.52 mg for dry stem weight and 1.15-3.55 mg for dry root weight. As a result of the experiment; With the increase in salt concentrations, a decrease was observed in the emergence rate (%), stem length (mm), root length (mm), fresh stem weight (g) and wet root weight (g). In addition, it was observed that Linas cultivar performed better in terms of the examined properties in the increased of salt concentrations.
Bu çalışmada, önemli yağ bitkilerinden biri olan aspir (Carthamus tinctorius L.) çeşitlerinin çimlenme ve çıkış dönemlerinde tuz (NaCl) stresine karşı tepkilerini belirlemek amacıyla 2022 yılında Ahi Evran Üniversitesi laboratuvarında yürütülmüştür. Denemelerde Linas, Olas, Balcı çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada aspir tohumlarına çimlenme ve çıkış döneminde tuz stresini belirlemek için saf su (kontrol) ile 4 farklı tuz (50 mMol, 100 mMol, 150 mMol ve 200 mMol) konsantrasyonları uygulanmıştır. Deneme, tesadüf parselleri faktöriyel deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak laboratuvar koşullarında petri kaplarında yürütülmüştür. Çimlenme oranı (%), gövde uzunluğu (cm), kök uzunluğu (cm), yaş gövde ağırlığı (mg), yaş kök ağırlığı (mg), kuru gövde ağırlığı (mg) ve kuru kök ağırlığı (mg) incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; farklı tuz konsantrasyonlarında aspir çeşitlerinin çıkış oranı %54-96.50, gövde uzunluğu 2.775-8.383 cm, kök uzunluğu 0.55-5.817 cm, yaş gövde ağırlığı 122.72-315.67 mg, yaş kök ağırlığı 13.01-67.66 mg, kuru gövde ağırlığı 14.30-23.52 mg ve kuru kök ağırlığı 1.15-3.55 mg aralığında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Denemenin sonucunda; tuz oranlarının artmasıyla birlikte çıkış oranı (%), gövde uzunluğu (cm), kök uzunluğu (cm), yaş gövde ağırlığı (g) ve yaş kök ağırlığı (g) değerlerinde düşüş tespit edilmiştir. Ayrıca tuz konsantrasyonu artışında incelenen özellikler bakımından Linas çeşidinin daha iyi performans gösterdiği gözlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; farklı tuz konsantrasyonlarında aspir çeşitlerinin çıkış oranı %54-96.50, gövde uzunluğu 2.775-8.383 mm, kök uzunluğu 0.55-5.817 mm, yaş gövde ağırlığı 122.72-315.67 mg, yaş kök ağırlığı 13.01-67.66 mg, kuru gövde ağırlığı 14.30-23.52 mg ve kuru kök ağırlığı 1.15-3.55 mg aralığında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.
Denemenin sonucunda; tuz oranlarının artmasıyla birlikte çıkış oranı (%), gövde uzunluğu (mm), kök uzunluğu (mm), yaş gövde ağırlığı (g) ve yaş kök ağırlığı (g) değerlerinde düşüş tespit edilmiştir. Ayrıca tuz konsantrasyonu artışında incelenen özellikler bakımından Linas çeşidinin daha iyi performans gösterdiği gözlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | June 24, 2023 |
Publication Date | July 1, 2023 |
Submission Date | September 13, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 13 Issue: 1 |