Gıda ihtiyacının neredeyse tamamının karşılandığı toprakların, başta iklim değişikliği ve verimi sınırlandırıcı etkenler olmak üzere çeşitli faktörlerin olumsuz etkilerine maruz kaldığı günümüzün bir gerçeğidir. Toprak varlığı miktarındaki azalış ve bu durumun aksine artan nüfus ve beslenme ihtiyacı alternatif gıda temini yöntemlerinin tercih edilmesine sebebiyet vermiştir. Bu eğilimlerden bir tanesi de “Kentsel Tarım” kavramıdır. Kentsel tarım, her ne kadar literatüre yeni girmiş olarak kabul edilse de geçmişi M.Ö. 575’li yıllara kadar dayanmaktadır. Geçmişi bu denli köklü olan yöntemin tarihçesi kadar sosyo-ekonomik katkısı araştırma konusu olarak görülmüştür. Öyle ki bu tarım yöntemi insanlara yeşil alan temini, hortikültürel terapi imkanı ve kentsel toplulukları besleyen taze gıdalara erişim gibi ehemniyetli hususlara da hizmet etmektedir. Ekolojinin yanı sıra insan sağlığına olumlu etkisi yadsınamayan kentsel tarımda, geleneksel tarım anlayışının yanı sıra topraksız yetiştiricilik sistemlerinden de faydalanılmaktadır. Bu çalışmada, kentsel tarımın tarihçesine değinilerek bu kavramın türlerine yer verilmesi, uygulamanın küresel ölçekteki örneklerinin sunulması ve yöntemde faydalanılan topraksız yetiştiricilik sistemleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Soils that provide almost all of the food supply are exposed to the negative effects of various factors, especially climate change and productivity limiting factors is a reality today. Contrary to this situation, the decrease in the amount of the soil availability and the increasing population and nutritional needs have led to the preference of alternative food supply methods. One of these trends is the concept of “urban agriculture”. Although urban agriculture is considered to be a recent introduction to the literature, its history dates back to 575 BC. The socio-economic contribution of the method, which has such a deep-rooted history, has been seen as a subject of research as well as its history. In fact, this agricultural method also serves important purposes, such as providing people with green space, the possibility of horticultural therapy and access to fresh food that nourishes urban communities. In the urban agriculture, which has a positive impact on human health as well as ecology, soilless cultivation systems are utilised in addition to traditional agriculture. In this study, it is aimed to mention the history of the urban agriculture, to include the types of this concept, to present examples of the application on a global scale and to give information about soilless cultivation (hydroponic agriculture) systems utilised in the method.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Plant Nutrition and Soil Fertility |
Journal Section | Review Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2024 |
Submission Date | July 4, 2024 |
Acceptance Date | August 13, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 14 Issue: 2 |