Research Article
BibTex RIS Cite

Global Hegemonic Masculinity in Wattpad Novels: Psychopath Mafia

Year 2019, Issue: 12, 82 - 128, 15.10.2019

Abstract

Popular literature products are products of mass culture which can carry, transfer, reproduce and change the gender order codes by the effects of current political and social circumstances. In the age of internet that globalization has become more intensive, pop culture products are spread very fast, they are being consumed by a wide range of consumers as well as they create a more suitable environment for globalization than it never has before. Wattpad is an online platform which provides any people who has a smart phone to create, publish and promote their stories without any help from a publishing agency and it has started to dominate the popular literature area. Wattpad has 3 and a half millions of users in Turkey and a lot of publishers prefer to publish Wattpad novels which has the highest range of reading or “clicking”. In that context, we tried to approach Wattpad novels in terms of the notions of “hegemonic masculinity” and “emphasized femininity” of Connell as we assume that Wattpad novels can mirror the global hegemonic masculinity codes because of its capability to create a global pop culture. In that purpose, we chose one best-seller Wattpad novel, Psychopath Mafia and Psychopath Mafia 2 by Sule Terzi who was a 17 years old girl when her first book was published in 2015. In this context, we found that the hegemonic masculinity in Wattpad novels which adolescents girls produce and read is upper class, rich without any economical limitations, has enormously physical power, occupies with “dark businesses”, has the right and the power to use violence against bad guys, forces “his girl” to have sexual intercourse -and this is something that is presented as an intense sexual desire instead of sexual violence, living in luxury villas and uses luxury cars, being in a manager status in a big global country, has an unreasonable sexual impact on every women around him and always being “desired”, has no clear religious beliefs, even if he lives one night stands still waiting for his “untouched special princess” to marry, finally never cross the borders of heterosexuality and sees homofobia as a duty for his honour. This masculinity reflects itself in a “gang” and the leader of the gang has power over other members and other members has a strong loyalty to the leader. Emphasized femininity in these novels mirrors the hegemonic masculinity. The main female character is also a leader of a female gang which can use violence against “other women”. The emphasized feminine values are virginity, perfect physical beauty, willing to be married and to be a mother, competitiveness among women (to “have” male hero).

References

  • Beynon, J. (2002). Masculinities and Culture, Open University Press, Bermingham-Philadelphia,.
  • Bora, A.; Bora, T. (Ağustos-Eylül 2010) “Kurtlar Vadisi ve Erkeklik Krizi: ‘Neden İskender’i Öldürmüyoruz Usta?’”, Birikim, 256-257, 28-37.
  • Bourdieu, P. (2015). Eril Tahakküm, Bağlam Yayıncılık, İstanbul.
  • Bremmer, I. “The ‘Strongmen Era’ Is Here. Here’s What It Means for You”. Time. (3 Mayıs 2018). http://time.com/5264170/the-strongmen-era-is-here-heres-what-it-means-for-you/ Erişim Tarihi: 08.08.2018
  • Bun, Jennifer C. (2007), “The Effects of Romance Novel Readership on Relationship Beliefs, Romantic Ideals, and Relational Satisfaction”, basılmamış doktora tezi, Boston College.
  • Cengiz, Kurtuluş; Tol, Uğraş Ulaş; Küçükural, Önder (2004). “Hegemonik Erkekliğin Peşinden”, Toplum ve Bilim, Güz 2004(101), 50-70.
  • Connell, R. W. (2005). Maculinities, University of California Press, Berkeley and Los Angeles, California.
  • Connell, R., W. (2017). Toplumsal Cinsiyet ve İktidar: Toplum, Kişi ve Cinsel Politika, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Connell, W. R. (2019). Erkeklikler, Phoenix, İstanbul.
  • Daniels, Jessie (2018). “The Algorithmic Rise of the ‘Alt-Right’”, Contexts, 17(1), 60-65. https://doi.org/10.1177/1536504218766547
  • Dubiel, Helmut (1998). Yeni Muhafazakârlık Nedir?, çev. Erol Özbek, İletişim, İstanbul
  • Eco, Umberto (2017). Popüler Roman Kahramanları, Alfa, İstanbul.
  • Erol- Işık, Nuran (2001). “Kültürel Bir Kimlik Olarak Delikanlılığın Yükselişi”, Doğu-Batı, 15, 121-132.
  • Gilligan, James (2007). “Culture, Gender, and Violence: ‘We Are Not Women’”, in Men’s Lives, M. S. Kimmel & Messner, Michael A., Pearson, Amerika.
  • Gledhill, Christine (1997). “Genre and Gender: The Case of Soap Opera”, S. Hall (Ed). Representation: Cultural Representations and Signifying Practices içinde (ss. 337-386), The Open University, Londra.
  • Gürbilek, N. Kör Ayna, Kayıp Şark: Edebiyat ve Endişe, Metis, İstanbul, 2016.
  • Hall, Stuart (1995), “Yeni Zamanların Anlamı”, Yeni Zamanlar, Ayrıntı, İstanbul.
  • Hall, Stuart (1998), “Yerel ve Küresel: Küreselleşme ve Etniklik”. Anthony D. King (Ed.), Kültür, Küreselleşme ve Dünya Sistemi, Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara, 39-61.
  • Kelly, Annie (2017), “The Alt-Right: Reactionary Rehabilitation for White Masculinity”, Soundings, 66, 68-78 https://doi.org/10.3898/136266217821733688.
  • Kirpiksiz, A. 02.10.2017. “Wattpad genç okuru daha iyi anlamamıza imkân veriyor.”, Sabitfikir, Röportajı yapan: Ece Karaaç. http://www.sabitfikir.com/soylesi/%E2%80%9Cwattpad-genc-okuru-daha-iyi-anlamamiza-imkan-veriyor%E2%80%9D
  • Löwenthal, Leo (2017). Edebiyat, Popüler Kültür ve Toplum, Metis, İstanbul
  • Millet, Kate (2011). Cinsel Politika, Payel Yayınları, İstanbul
  • Mutlu, Erol (2004), “Popüler Kültürü Eleştirmek”, Doğu-Batı, 15 (Mayıs-Haziran 2001), 11-42.
  • Nixon, Sean (1997). “Exhibiting Masculinity”, S. Hall (Ed.) Representation: Cultural Representations and Signifying Practices içinde (291-336), The Open University, Londra.
  • Oktay, Ahmet (1994). Türkiye’de Popüler Kültür, YKY, İstanbul.
  • Özbay, Cenk (2013). “Türkiye’de Hegemonik Erkekligi Aramak”, Doğu Batı, 63 185-204.
  • Sancar, Serpil (2009). Erkeklik: İmkânsız İktidar Ailede, Piyasada ve Sokakta Erkekler, Metis, İstanbul.
  • Seidler, Victor Jeleniewski (1997). Man Enough: Embodying Masculinities, Sage Publications, London.
  • Smith, Philip (2007. Kültür Kuramları, Babil, İstanbul.
  • Turner, Graeme (2016). İngiliz Kültürel Çalışmaları, çev. Deniz Özçetin, Burak Özçetin, Heretik, Ankara.
  • Wattpad Resmi Web Sitesi. https://company.wattpad.com/ Erişim Tarihi: 30.11.2018
  • Yıkıcı, S. T. (02.10.2017). “Wattpad genç okuru daha iyi anlamamıza imkan veriyor.”, Sabitfikir, Röportajı yapan: Ece Karaaç. http://www.sabitfikir.com/soylesi/%E2%80%9Cwattpad-genc-okuru-daha-iyi-anlamamiza-imkan-veriyor%E2%80%9D.
  • Yiğitbaşı, K. G. (2017). “Transmedya Hikayeciliğinde Wattpad Örneği ve Okur Tercihlerine Yönelik Bir Araştırma”, AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology, 9(30) doi: 10.5824/1309‐1581.2018.1.002.x http://www.ajit‐e.org/?menu=pages&p=details_of_article&id=303

Wattpad Romanlarında Küresel Hegemonik Erkeklik: Psikopat Mafya

Year 2019, Issue: 12, 82 - 128, 15.10.2019

Abstract

Popüler edebiyat ürünleri, toplumsal cinsiyet düzeninin sembolik kodlarını taşıyan, yaygınlaştıran ve mevcut siyasal ve kültürel ortamın etkileriyle şekillenerek bu kodları dönüştürebilen kültürel ürünlerdir. Özellikle küreselleşmenin etkisinin yoğunlaştığı internet çağında popüler kültür ürünleri, hem çok daha hızlı yaygınlaşmakta, hem daha çabuk ve çok tüketilmekte, hem de küresel bir kitle kültürünün oluşmasına öncesine kıyasla çok daha elverişli bir ortam hazırlamaktadır. Wattpad, bu çağın popüler edebiyat sahasına hâkim olmaya başlayan, popüler edebiyat üretimini de farklı bir boyuta taşıyarak cep telefonu sahip herkesin herhangi bir aracı yayıncıya ihtiyaç duymaksızın geniş kitlelere erişebilecek ürünler üretmesine imkân veren bir uygulamadır. Türkiye’de üç buçuk milyonun üstünde kullanıcısı olan Wattpad üzerinden yayınlanan romanların en çok okunanları çeşitli yayınevlerince basılı olarak yayınlanmaktadır. Bu bağlamda, küresel toplumsal cinsiyet kodlarının temsilini yansıtacağını öngörerek Wattpad üzerinde çok okunan mafya romanlarına Connell’ın hegemonik erkeklik ve öne çıkan kadınlık kavramları üzerinden yaklaştık ve Şule Terzi’nin, ilki 2015’te yayınlanan Psikopat Mafya ve Psikopat Mafya 2 adlı kitaplarını bu bağlamda analiz ederek genel bir çerçeve çizmeye çalıştık. Bu bağlamda özellikle ergen kızların okuyup ürettikleri Wattpad romanlarındaki hegemonik erkekliğin, üst sınıftan, zenginliğinin bir sınırı olmayan, fiziksel olarak aşırı güçlü, karanlık işlerle uğraşan, “kötü adamlar”a karşı şiddet uygulamaktan çekinmeyen ve uyguladığı bu şiddet meşru görülen, birlikte olduğu kadını cinsel birlikteliğe zorlayan (ki bu zorlama bir şiddet olarak değil yoğun ve haklı erkek arzusu olarak sunulmaktadır) bir erkeklik olduğunu gördük. Bu erkeklik, “çeteleşme” şeklinde kimliğini bulmakta, çete lideri ve yanındaki sadık çete üyelerinde temsil edilmektedir. Lüks villalarda oturup lüks arabalar kullanan, büyük bir şirkette yönetici pozisyonunda olan, etrafındaki bütün kadınların kendisine hayran olduğu ve onunla birlikte olmaya çalıştığı, dini inancının çok ön planda olmadığı, günü birlik ilişkiler yaşasa da bir gün evleneceği “el değmemiş” özel kadını arayan, son olarak hiçbir şekilde heteroseksüel çizgiler dışına çıkmadığı gibi homofobik olmayı bir namus görevi olarak gören bir erkekliktir. Vurgulanan kadınlık da bu erkeğe göre şekillenmekte; bekareti vurgulanan, fiziksel olarak kusursuz güzellikte, erkeğe göre alt sınıftan gelen, eril çeteye paralel bir dişil çetenin lideri konumunda olan ve çete dışındaki “diğer kadınlar”la arasında rekabet olan, diğer kadınlara şiddet uygulamaktan çekinmeyen, en büyük hayali evlilik ve annelik olan bir kadınlıktır.

References

  • Beynon, J. (2002). Masculinities and Culture, Open University Press, Bermingham-Philadelphia,.
  • Bora, A.; Bora, T. (Ağustos-Eylül 2010) “Kurtlar Vadisi ve Erkeklik Krizi: ‘Neden İskender’i Öldürmüyoruz Usta?’”, Birikim, 256-257, 28-37.
  • Bourdieu, P. (2015). Eril Tahakküm, Bağlam Yayıncılık, İstanbul.
  • Bremmer, I. “The ‘Strongmen Era’ Is Here. Here’s What It Means for You”. Time. (3 Mayıs 2018). http://time.com/5264170/the-strongmen-era-is-here-heres-what-it-means-for-you/ Erişim Tarihi: 08.08.2018
  • Bun, Jennifer C. (2007), “The Effects of Romance Novel Readership on Relationship Beliefs, Romantic Ideals, and Relational Satisfaction”, basılmamış doktora tezi, Boston College.
  • Cengiz, Kurtuluş; Tol, Uğraş Ulaş; Küçükural, Önder (2004). “Hegemonik Erkekliğin Peşinden”, Toplum ve Bilim, Güz 2004(101), 50-70.
  • Connell, R. W. (2005). Maculinities, University of California Press, Berkeley and Los Angeles, California.
  • Connell, R., W. (2017). Toplumsal Cinsiyet ve İktidar: Toplum, Kişi ve Cinsel Politika, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Connell, W. R. (2019). Erkeklikler, Phoenix, İstanbul.
  • Daniels, Jessie (2018). “The Algorithmic Rise of the ‘Alt-Right’”, Contexts, 17(1), 60-65. https://doi.org/10.1177/1536504218766547
  • Dubiel, Helmut (1998). Yeni Muhafazakârlık Nedir?, çev. Erol Özbek, İletişim, İstanbul
  • Eco, Umberto (2017). Popüler Roman Kahramanları, Alfa, İstanbul.
  • Erol- Işık, Nuran (2001). “Kültürel Bir Kimlik Olarak Delikanlılığın Yükselişi”, Doğu-Batı, 15, 121-132.
  • Gilligan, James (2007). “Culture, Gender, and Violence: ‘We Are Not Women’”, in Men’s Lives, M. S. Kimmel & Messner, Michael A., Pearson, Amerika.
  • Gledhill, Christine (1997). “Genre and Gender: The Case of Soap Opera”, S. Hall (Ed). Representation: Cultural Representations and Signifying Practices içinde (ss. 337-386), The Open University, Londra.
  • Gürbilek, N. Kör Ayna, Kayıp Şark: Edebiyat ve Endişe, Metis, İstanbul, 2016.
  • Hall, Stuart (1995), “Yeni Zamanların Anlamı”, Yeni Zamanlar, Ayrıntı, İstanbul.
  • Hall, Stuart (1998), “Yerel ve Küresel: Küreselleşme ve Etniklik”. Anthony D. King (Ed.), Kültür, Küreselleşme ve Dünya Sistemi, Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara, 39-61.
  • Kelly, Annie (2017), “The Alt-Right: Reactionary Rehabilitation for White Masculinity”, Soundings, 66, 68-78 https://doi.org/10.3898/136266217821733688.
  • Kirpiksiz, A. 02.10.2017. “Wattpad genç okuru daha iyi anlamamıza imkân veriyor.”, Sabitfikir, Röportajı yapan: Ece Karaaç. http://www.sabitfikir.com/soylesi/%E2%80%9Cwattpad-genc-okuru-daha-iyi-anlamamiza-imkan-veriyor%E2%80%9D
  • Löwenthal, Leo (2017). Edebiyat, Popüler Kültür ve Toplum, Metis, İstanbul
  • Millet, Kate (2011). Cinsel Politika, Payel Yayınları, İstanbul
  • Mutlu, Erol (2004), “Popüler Kültürü Eleştirmek”, Doğu-Batı, 15 (Mayıs-Haziran 2001), 11-42.
  • Nixon, Sean (1997). “Exhibiting Masculinity”, S. Hall (Ed.) Representation: Cultural Representations and Signifying Practices içinde (291-336), The Open University, Londra.
  • Oktay, Ahmet (1994). Türkiye’de Popüler Kültür, YKY, İstanbul.
  • Özbay, Cenk (2013). “Türkiye’de Hegemonik Erkekligi Aramak”, Doğu Batı, 63 185-204.
  • Sancar, Serpil (2009). Erkeklik: İmkânsız İktidar Ailede, Piyasada ve Sokakta Erkekler, Metis, İstanbul.
  • Seidler, Victor Jeleniewski (1997). Man Enough: Embodying Masculinities, Sage Publications, London.
  • Smith, Philip (2007. Kültür Kuramları, Babil, İstanbul.
  • Turner, Graeme (2016). İngiliz Kültürel Çalışmaları, çev. Deniz Özçetin, Burak Özçetin, Heretik, Ankara.
  • Wattpad Resmi Web Sitesi. https://company.wattpad.com/ Erişim Tarihi: 30.11.2018
  • Yıkıcı, S. T. (02.10.2017). “Wattpad genç okuru daha iyi anlamamıza imkan veriyor.”, Sabitfikir, Röportajı yapan: Ece Karaaç. http://www.sabitfikir.com/soylesi/%E2%80%9Cwattpad-genc-okuru-daha-iyi-anlamamiza-imkan-veriyor%E2%80%9D.
  • Yiğitbaşı, K. G. (2017). “Transmedya Hikayeciliğinde Wattpad Örneği ve Okur Tercihlerine Yönelik Bir Araştırma”, AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology, 9(30) doi: 10.5824/1309‐1581.2018.1.002.x http://www.ajit‐e.org/?menu=pages&p=details_of_article&id=303
There are 33 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Sociology, Creative Arts and Writing
Journal Section Articles
Authors

Yakup Çelik This is me

Setenay Nil Doğan This is me

Tuğba Sivri This is me

Publication Date October 15, 2019
Published in Issue Year 2019 Issue: 12

Cite

APA Çelik, Y., Doğan, S. N., & Sivri, T. (2019). Wattpad Romanlarında Küresel Hegemonik Erkeklik: Psikopat Mafya. Masculinities: A Journal of Identity and Culture(12), 82-128.