BibTex RIS Cite

Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kavramı: Dört ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama

Year 2018, Volume: 7 Issue: 4, 0 - 0, 01.10.2018

Abstract

Otel işletmelerinde yiyecek-içecek bölümünün odalar bölümü ile birlikte en çok gelir getiren bölüm olduğu ve işletmelerin prestiji ve müşteri memnuniyeti/sadakati açısından tartışılmaz öneme sahip olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda, bu çalışmanın amacı; otel işletmelerinde yiyecek-içecek bölümünde gerçekleşen işlemleri ve işletmelerin hangi maliyet kontrol yöntemlerini kullandıklarını belirlemektir. Konuyla ilgili çalışmaların Türkiye'nin kıyı bölgelerindeki işletmeler üzerinde yoğunlaşması, yapılan çalışmaların genellikle maliyet konularına yönelik olup yiyecek-içecek bölümü işleyişi ve yöneticilerini kapsamaması, bu çalışmanın İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Ankara’da yapılmasında belirleyici olmuştur. Belirlenen amaca yönelik olarak Ankara'daki 35 dört yıldızlı ve 16 beş yıldızlı otel işletmesinde yiyecek-içecek bölümünde farklı yönetim kademesindeki toplam 51 yöneticiye ulaşılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeğin "geçerlik ve güvenirliği" yapılmış olup, yöneticilerin demografik bilgileri ve işletmelerin özellikleri için “yüzde-frekans”analizi; yiyecek-içecek bölümü yöneticilerinin işletme yatak kapasitelerine göre ve işletmelerin türüne göre menü-menü planlaması, menü fiyatlandırması ve maliyet kontrolü konusundaki tutum/görüşlerinin karşılaştırılmasına ve işletmelerin yıldız sayıları ile menülerin maliyet ve satış fiyatlarının karşılaştırılmasına yönelik olarak “bağımsız örneklemler için t-testi” kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, anket uygulanan otel işletmesi yöneticilerinin demografik bilgileri ve çalıştıkları işletmelerin özellikleri ile menü-menü planlaması, menü fiyatlaması ve maliyet kontrolüne ilişkin tutum/görüşleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiş ve ayrıca, otellerin yıldız sayıları ile menülerin maliyet ve satış fiyatları arasında anlamlı bir farklılık olduğu da analizler sonucunda tespit edilmiştir.

Year 2018, Volume: 7 Issue: 4, 0 - 0, 01.10.2018

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

M. Gullu This is me

M. Yaman This is me

Publication Date October 1, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 7 Issue: 4

Cite

APA Gullu, M., & Yaman, M. (2018). Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kavramı: Dört ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(4).
AMA Gullu M, Yaman M. Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kavramı: Dört ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama. MJSS. October 2018;7(4).
Chicago Gullu, M., and M. Yaman. “Yiyecek Ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kavramı: Dört Ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7, no. 4 (October 2018).
EndNote Gullu M, Yaman M (October 1, 2018) Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kavramı: Dört ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7 4
IEEE M. Gullu and M. Yaman, “Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kavramı: Dört ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama”, MJSS, vol. 7, no. 4, 2018.
ISNAD Gullu, M. - Yaman, M. “Yiyecek Ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kavramı: Dört Ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 7/4 (October 2018).
JAMA Gullu M, Yaman M. Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kavramı: Dört ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama. MJSS. 2018;7.
MLA Gullu, M. and M. Yaman. “Yiyecek Ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kavramı: Dört Ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol. 7, no. 4, 2018.
Vancouver Gullu M, Yaman M. Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kavramı: Dört ve Beş Yıldızlı Otellerde Bir Uygulama. MJSS. 2018;7(4).

MANAS Journal of Social Studies