Aim: This study was conducted to examine the levels of mindful eating levels of healthcare workers and
the factors affecting them.
Material and Methods: In this study, which was planned as a cross-sectional descriptive type, data
were collected with a Diagnostic Form and Mindful Eating Questionnaire (MEQ-30) to 160 healthcare
workers at Zeynep Kamil Women and Children Diseases Training and Research Hospital, applied at
face-to-face interviews between February-April 2020. IBM SPSS26® software was used for the analysis
of obtained data.
Results: A total of 160 healthcare workers, consisting of 139 females (86.9%) and 21 males (13.1%) participated in the study. The mean
age of the participants was 29.65±7.65 years, and the mean BMI (body mass index) was 23.56±3.79 kg/m2. In this study, 61.3% of the
participants were nurse, 18.1% were midwife, 11.3% were doctor and 9.4% were healthcare technician. It was observed that 78.1% of the
participants did not have regular meal times; 76.9% thought that they do not have healthy eating patterns; 55% seemed to be tend to eat in
stressful conditions. Healthcare workers; “Eating Control” by sex; “Disinhibiton” by marital status; “Eating Discipline” according to BMI groups
a statistically significant difference was found in all sub-dimensions except “Mindfulness” according to the study method (p<0.05). In addition,
there was a positive correlations between age and sub-dimensions of “Disinhibition”, “Eating Discipline” and “Interference”. And also, there
was a negative correlation between BMIs and “Eating Discipline” and a positive correlation BMIs between “Conscious Nutrition” (p<0.05).
Conclusion: For a healthy society, first of all, nutrition behaviors of health professionals should be revised and healthy lifestyle behaviors
should be taught through mindful eating training.
Amaç: Çalışma, sağlık çalışanlarının yeme farkındalığı düzeyleri ve buna etki eden faktörleri incelemek
amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tanımlayıcı tipte olan çalışmadaki veriler, Zeynep Kamil Kadın ve
Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görev yapan ve araştırmaya katılmaya gönüllü 160
sağlık çalışanına, Şubat-Nisan 2020 tarihleri arasında, Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30) ve sosyodemografik
bilgi formunun yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmasıyla elde edilmiştir. Elde edilen
verilerin analizinde IBM SPSS26® yazılımı kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan 160 sağlık çalışanının 139’u kadın (%86,9) ve 21’i erkektir (%13,1).
Katılımcıların yaş ortalaması 29,65±7,65 yıl, BKİ (beden kütle indeksi) ortalaması 23,56±3,79 kg/m2’dir.
Çalışmaya katılanların %61,3’ü hemşire, %18,1’i ebe, % 11,3’ü doktor ve %9,4’ü sağlık teknisyenidir.
Sağlık çalışanlarının %78,1’inin öğünlerinin düzenli olmadığı, %76,9’unun sağlıklı beslendiklerini
düşünmediği, %55’inin stresli durumlarda besin tüketmeyi tercih ettiği saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının;
cinsiyete göre “Yeme Kontrolü”; medeni duruma göre “Düşünmeden Yeme”; BKİ gruplarına göre “Yeme
Disiplini”; çalışma şekline göre “Farkındalık” hariç tüm alt boyut puanlarında istatistiksel olarak anlamlı
bir fark bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca sağlık çalışanlarının; yaşları ile “Düşünmeden Yeme”, “Yeme
Disiplini” ve “Enterferans” alt boyutları arasında pozitif yönlü; BKİ’leri ile “Yeme Disiplini” arasında
negatif yönlü ve “Bilinçli Beslenme” arasında pozitif yönlü ilişki saptanmıştır (p<0,05).
Sonuç: Sağlıklı bir toplum için, öncelikle sağlık çalışanlarının yanlış beslenme davranışlarının önüne
geçilmesi ve onlara sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının, yeme farkındalığı eğitimleriyle kazandırılması
gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 28, 2022 |
Acceptance Date | January 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bilimsel yayım organıdır.
Ulusal ve uluslararası tüm kurum ve kişilere elektronik olarak ücretsiz ulaşmayı hedefleyen hakemli bir dergidir.
Dergi yılda üç kez olmak üzere Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yayımlanır.
Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizcedir.