Research Article
BibTex RIS Cite

Mevsimsel Değişimin Duygusal İştah Ve Yeme Tutumu Üzerine İlişkisinin İncelenmesi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma

Year 2021, Volume: 5 Issue: 2, 210 - 217, 29.05.2021
https://doi.org/10.29058/mjwbs.859888

Abstract

Amaç: Üniversite öğrencilerinde mevsimsel değişimin duygusal iştah ve yeme tutumu üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Korelasyon tipindeki bu çalışmada İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğrenim gören 502 lisans öğrencisine gönüllü olarak 21 soruluk anket, duygusal iştah anketi, yeme tutumu testi-40 (YTT-40) ve mevsimsel gidiş değerlendirme formu uygulanmıştır.
Bulgular: Çalışamaya katılan 502 öğrencinin yaş ortalaması; 20,29 yıl olup, %40,4’ü erkek, %59,6’sı kadındır. Duygusal iştah genel puanları ise 3,64±1,30’dur. Olumsuz duygu veya durumda da daha az yemek yemeye eğilim göstermektedirler. Mevsimsel gidişin duygusal iştah üzerine etkisi vardır ve İyi Havalar alt boyutunun duygusal iştah üzerine etkisinin %2,3 değerinde çok küçük bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Tüm öğrencilerin YTT-40 toplam puan ortalaması 26,28±17,56’dır. Öğrencilerin YTT-40 puanlarına göre %28,9’ unun yeme bozukluğuna yatkın olduğu saptanmıştır. Hava koşulları boyutundan aldıkları ortalama puan ise -1,60±8,79’dir. Hava koşulları boyutunun kötü havalar alt boyutundan aldıkları puan-1,40±6,77; İyi Havalar alt boyutundan aldıkları puan ise -0,19±5,93’tür. Bu durum kötü havaların daha fazla iştahı ortalama bazında azalttığını göstermektedir. Hava koşulları boyutunun yeme tutumu üzerine etkisi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır (F:26,107; p=0,000<0,05) ve iyi hava koşullarından daha az yemeye yatkın bir biçimde etkilendiklerini göstermektedir. Hava koşullarının yeme tutumu üzerine etkisinin %8,3 olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin mevsimsellik boyutundan aldıkları ortalama puan 11,00±5,40 olmuştur. Mevsimsellik boyutunun yeme tutumu üzerine etkisi saptanmıştır (F:11,142; p=0,000<0,05) ve Mevsimselliğin yeme tutumu üzerine etkisinin %6,3 değerinde olduğu görülmüştür.
Sonuç: Mevsimsel değişimin duygusal iştah ve yeme tutumu üzerine ilişkisi vardır. İyi hava koşullarından daha az yemeye yatkındırlar.

Supporting Institution

YOK

Project Number

YOK

Thanks

Araştırmamıza katılan tüm öğrencilere teşekkür ederiz.

References

  • 1. Lotfi S, Meydan S, Erbaş K. Üniversite Öğrencilerinde Algılanan Helikopter Anne Tutumunun Benlik Saygısı ve Problemlere Karşı Olumsuz Tutuma Etkisinin İncelenmesi. Arch Heal Sci Res. 2020;7(3):231–7.
  • 2. Mozaffarian D, Angell SY, Lang T, Rivera JA. Role of government policy in nutrition-barriers to and opportunities for healthier eating. BMJ. 2018; 361:k2426.
  • 3. T. C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye obezite (şişmanlık) ile mücadele ve kontrol programı:(2010-2014).1.Baskı, Ankara, 2010.
  • 4. Arslan M, Aydemir İ. The Relationship Between Religious Perceptions and Nutrition; The Case of Istanbul Center. Med J West Black Sea. 2020;4(2):91–99.
  • 5. Arkonaç S. Sosyal psikolojide insanları anlamak: Deneysel ve eleştirel yaklaşımlar. Nobel Akademik Yayıncılık; 2008.
  • 6. Denissen JJ, Butalid L, Penke L, van Aken MA. The effects of weather on daily mood: a multilevel approach. Emotion. 2008;8(5):662-667. doi:10.1037/a0013497
  • 7. American Psychiatric Association. American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fifth Edition. Arlington. 2013.
  • 8. Westrin A, Lam RW. Long-term and preventative treatment for seasonal affective disorder. CNS Drugs. 2007;21(11):901-909. doi:10.2165/00023210-200721110-00003
  • 9. Yumuşak S, Boz H. Konaklama İşletmelerinde Çalışanların Mevsimsel Duygudurum Düzeylerinin Etkisi. Ekon ve Sos Araştırmalar Derg. 2013;9(2):371–394.
  • 10. Sözlü S, Şanlıer N. Circadian Rhythm, Health and Nutrition Relationship: Review. Turkiye Klin J Heal Sci. 2017;2(2):100–109.
  • 11. Simunaniemi AM, Andersson A, Nydahl M. Fruit and vegetable consumption close to recommendations. A partly web-based nationwide dietary survey in Swedish adults. Food Nutr Res. 2009;53:10.3402/fnr.v53i0.2023. Published 2009 Dec 22. doi:10.3402/fnr.v53i0.2023
  • 12. Xiang J, Nagaya T, Huang XE, Kuriki K, Imaeda N, Tokudome Y, Sato J, Fujiwara N, Maki S, Tokudome S. Sex and seasonal variations of plasma retinol, alpha-tocopherol, and carotenoid concentrations in Japanese dietitians. Asian Pac J Cancer Prev. 2008;9(3):413-416.
  • 13. Smolková B, Dusinská M, Raslová K, McNeill G, Spustová V, Blazícek P, Horská A, Collins A. Seasonal changes in markers of oxidative damage to lipids and DNA; correlations with seasonal variation in diet. Mutat Res. 2004;551(1–2):135–144.
  • 14. Ma Y, Olendzki BC, Li W, Hafner AR, Chiriboga D, Hebert JR, Campbell M, Sarnie M, Ockene IS. Seasonal variation in food intake, physical activity, and body weight in a predominantly overweight population. Eur J Clin Nutr. 2006;60(4):519-528. doi:10.1038/sj.ejcn.1602346
  • 15. Shahar DR, Froom P, Harari G, Yerushalmi N, Lubin F, Kristal-Boneh E. Changes in dietary intake account for seasonal changes in cardiovascular disease risk factors. Eur J Clin Nutr. 1999;53(5):395-400. doi:10.1038/sj.ejcn.1600761
  • 16. Rossato SL, Olinto MTA, Henn RL, Anjos LA dos, Bressan AW, Wahrlich V. Seasonal effect on nutrient intake in adults living in Southern Brazil. Cad Saude Publica. 2010;26(11).
  • 17. Cai H, Yang G, Xiang YB, Hebert JR, Liu DK, Zheng W, Shu XO. Variation in nutrient intakes among women in Shanghai, China. Eur J Clin Nutr. 2004 Dec;58(12):1604–1611.
  • 18. Özekinci A, Türker PF. Üniversite Öğrencilerinde Mevsimsel Değişimin Duygu Durumu, Beslenme Durumu ve Fiziksel Aktivite Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilim Fakültesi Dergisi [Internet yayını]. 2019 Aralık [atıf 10.01. 2021];4(3):173–187. Erişim: http://busbid.baskent.edu.tr/index.php/busbid/article/view/144
  • 19. Demi̇rel B, Yavuz KF., Karadere Me, Şafak Y, Türkçapar MH. Duygusal İştah Anketi’nin Türkçe Geçerlik ve Güvenilirliği, Beden Kitle İndeksi ve Duygusal Şemalarla İlişkisi. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi. 2014;3:171–181.
  • 20. Duman RS. Neurotrophic factors and regulation of mood: Role of exercise, diet and metabolism. Neurobiol Aging. 2005;26:88–93.
  • 21. Bello NT, Walters AL, Verpeut JL, Caverly J. Dietary-induced binge eating increases prefrontal cortex neural activation to restraint stress and increases binge food consumption following chronic guanfacine. Pharmacol Biochem Behav. 2014;125:21–28.
  • 22. Mills P, Newman EF, Cossar J, Murray G. Emotional maltreatment and disordered eating in adolescents: Testing the mediating role of emotion regulation. Child Abus Negl. 2015;39:156–66.
  • 23. Svaldi J, Tuschen-Caffier B, Trentowska M, Caffier D, Naumann E. Differential caloric intake in overweight females with and without binge eating: Effects of a laboratory-based emotion-regulation training. Behav Res Ther. 2014;56(1):39–46.
  • 24. Parker G, Parker I, Brotchie H. Mood state effects of chocolate. Journal of Affective Disorders. 2006; 92(2-3):149-59.
  • 25. Razak Özdinçler A, Karagözoğlu Coşkunsu D, Kaya Aytutuldu G, Kaya Mutlu E. Sağlık Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerin Umut ve Umutsuzluk Düzeyleri. Arch Heal Sci Res. 2020;7(1):15–21.
  • 26. WHO/Europe, Body mass index - BMI [Internet yayını]. [atıf 09.10.2020]. Erişim: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi
  • 27. Nolan LJ, Halperin LB, Geliebter A. Emotional Appetite Questionnaire. Construct validity and relationship with BMI. Appetite. 2010; 54(2):314-9.
  • 28. Garner DM, Garfinkel PE. The Eating Attitudes Test: An index of the symptoms of anorexia nervosa. Psychol Med. 1979; 9(2):273-9.
  • 29. Savaşır I, Neşe Erol. Yeme tutum testi: Anoreksia nervosa belirtiler indeksi. J Psychol. 1989;7(23):19–25.
  • 30. Rosenthal NE, Bradt GH, Wehr TA. Seasonal pattern assessment questionnaire. Washington, DC Natl Inst Ment Heal. 1987.
  • 31. Ayşın Noyan M, Elbi H, Korukoğlu S. Mevsimsel gidiş değerlendirme formu (MGDF): Güvenilirlik araştırması. Anadolu Psikiyatr Dergisi. 2000 Jun;1(2):69–77.
  • 32. Ekinci M, Okanlı A, Gözüağca D. Mevsimsel Depresyonlar ve Başetme Yolları. J Anatolia Nurs Heal Sci. 2005;8(1):109–112.
  • 33. Oğur S, Aksoy A. Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışı Bozukluğuna Yatkınlıkları: Bitlis Eren Üniversitesi Örneği. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi [Internet Yayını]. 2016 [atıf 30.12.2020];5(1):14–26. Erişim: http://dergipark.gov.tr/doi/10.17798/beufen.60370
  • 34. Eagles JM, McLeod IH, Mercer G, Watson F. Seasonality of eating pathology on the eating attitudes test in a nonclinical population. Int J Eat Disord. 2000;27(3):335-40.

An Evaluation Of The Effect Of Seasonal Changes On Emotional Appetite And Eating Attitude: A Sample Application On University Students

Year 2021, Volume: 5 Issue: 2, 210 - 217, 29.05.2021
https://doi.org/10.29058/mjwbs.859888

Abstract

Objective: Observing the effects of seasonal changes on emotional eating, eating attitude was aimed.
Material and Methods: In this correlation study 502 license students from Istanbul Aydın University have completed a survey of 21 questions, emotional appetite questionnaire, eating attitude test-40 (EAT-40) and seasonal pattern assessment questionnaire volunterily.
Results: The average age of the 502 students participated in the study is 20,29. Their sex ratio is 40,4% male to 59,6% female. Emotional appetite general score is 3,64±1,30. Negative emotions/conditions make students prone to eat less. It has been observed that seasonal variation has an effect on emotional appetite, good weather subdimension has a 2,3% small effect. According to student’s EAT-40 scores it has been seen 28,9% of them are prone to eating disorders. Student’s average weather condition score is -1,60±8,79. Score taken from bad weather subdimension is -1,40±6,77; Score taken from good weather subdimension is -0,19±5,93. This shows that bad weathers decrease more appetite on average. A meaningful effect of weather condition dimensions on eating attitude was observed (F:26,107; p=0,000<0,05), good weather conditions make student prone to eating less. The effect of weather conditions on eating attitude is valued 8,3%. Student’s average seasonal aspect score is 11,00±5,40. The effect of seasonality aspect on eating attitude was observed (F:11,142; p=0,000<0,05), the effect of seasonality on eating attitude values 6,3%.
Conclusion: Seasonal change has a relationship with emotional appetite, eating attitude. Students are prone to eat less in good weather conditions.

Project Number

YOK

References

  • 1. Lotfi S, Meydan S, Erbaş K. Üniversite Öğrencilerinde Algılanan Helikopter Anne Tutumunun Benlik Saygısı ve Problemlere Karşı Olumsuz Tutuma Etkisinin İncelenmesi. Arch Heal Sci Res. 2020;7(3):231–7.
  • 2. Mozaffarian D, Angell SY, Lang T, Rivera JA. Role of government policy in nutrition-barriers to and opportunities for healthier eating. BMJ. 2018; 361:k2426.
  • 3. T. C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye obezite (şişmanlık) ile mücadele ve kontrol programı:(2010-2014).1.Baskı, Ankara, 2010.
  • 4. Arslan M, Aydemir İ. The Relationship Between Religious Perceptions and Nutrition; The Case of Istanbul Center. Med J West Black Sea. 2020;4(2):91–99.
  • 5. Arkonaç S. Sosyal psikolojide insanları anlamak: Deneysel ve eleştirel yaklaşımlar. Nobel Akademik Yayıncılık; 2008.
  • 6. Denissen JJ, Butalid L, Penke L, van Aken MA. The effects of weather on daily mood: a multilevel approach. Emotion. 2008;8(5):662-667. doi:10.1037/a0013497
  • 7. American Psychiatric Association. American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fifth Edition. Arlington. 2013.
  • 8. Westrin A, Lam RW. Long-term and preventative treatment for seasonal affective disorder. CNS Drugs. 2007;21(11):901-909. doi:10.2165/00023210-200721110-00003
  • 9. Yumuşak S, Boz H. Konaklama İşletmelerinde Çalışanların Mevsimsel Duygudurum Düzeylerinin Etkisi. Ekon ve Sos Araştırmalar Derg. 2013;9(2):371–394.
  • 10. Sözlü S, Şanlıer N. Circadian Rhythm, Health and Nutrition Relationship: Review. Turkiye Klin J Heal Sci. 2017;2(2):100–109.
  • 11. Simunaniemi AM, Andersson A, Nydahl M. Fruit and vegetable consumption close to recommendations. A partly web-based nationwide dietary survey in Swedish adults. Food Nutr Res. 2009;53:10.3402/fnr.v53i0.2023. Published 2009 Dec 22. doi:10.3402/fnr.v53i0.2023
  • 12. Xiang J, Nagaya T, Huang XE, Kuriki K, Imaeda N, Tokudome Y, Sato J, Fujiwara N, Maki S, Tokudome S. Sex and seasonal variations of plasma retinol, alpha-tocopherol, and carotenoid concentrations in Japanese dietitians. Asian Pac J Cancer Prev. 2008;9(3):413-416.
  • 13. Smolková B, Dusinská M, Raslová K, McNeill G, Spustová V, Blazícek P, Horská A, Collins A. Seasonal changes in markers of oxidative damage to lipids and DNA; correlations with seasonal variation in diet. Mutat Res. 2004;551(1–2):135–144.
  • 14. Ma Y, Olendzki BC, Li W, Hafner AR, Chiriboga D, Hebert JR, Campbell M, Sarnie M, Ockene IS. Seasonal variation in food intake, physical activity, and body weight in a predominantly overweight population. Eur J Clin Nutr. 2006;60(4):519-528. doi:10.1038/sj.ejcn.1602346
  • 15. Shahar DR, Froom P, Harari G, Yerushalmi N, Lubin F, Kristal-Boneh E. Changes in dietary intake account for seasonal changes in cardiovascular disease risk factors. Eur J Clin Nutr. 1999;53(5):395-400. doi:10.1038/sj.ejcn.1600761
  • 16. Rossato SL, Olinto MTA, Henn RL, Anjos LA dos, Bressan AW, Wahrlich V. Seasonal effect on nutrient intake in adults living in Southern Brazil. Cad Saude Publica. 2010;26(11).
  • 17. Cai H, Yang G, Xiang YB, Hebert JR, Liu DK, Zheng W, Shu XO. Variation in nutrient intakes among women in Shanghai, China. Eur J Clin Nutr. 2004 Dec;58(12):1604–1611.
  • 18. Özekinci A, Türker PF. Üniversite Öğrencilerinde Mevsimsel Değişimin Duygu Durumu, Beslenme Durumu ve Fiziksel Aktivite Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilim Fakültesi Dergisi [Internet yayını]. 2019 Aralık [atıf 10.01. 2021];4(3):173–187. Erişim: http://busbid.baskent.edu.tr/index.php/busbid/article/view/144
  • 19. Demi̇rel B, Yavuz KF., Karadere Me, Şafak Y, Türkçapar MH. Duygusal İştah Anketi’nin Türkçe Geçerlik ve Güvenilirliği, Beden Kitle İndeksi ve Duygusal Şemalarla İlişkisi. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi. 2014;3:171–181.
  • 20. Duman RS. Neurotrophic factors and regulation of mood: Role of exercise, diet and metabolism. Neurobiol Aging. 2005;26:88–93.
  • 21. Bello NT, Walters AL, Verpeut JL, Caverly J. Dietary-induced binge eating increases prefrontal cortex neural activation to restraint stress and increases binge food consumption following chronic guanfacine. Pharmacol Biochem Behav. 2014;125:21–28.
  • 22. Mills P, Newman EF, Cossar J, Murray G. Emotional maltreatment and disordered eating in adolescents: Testing the mediating role of emotion regulation. Child Abus Negl. 2015;39:156–66.
  • 23. Svaldi J, Tuschen-Caffier B, Trentowska M, Caffier D, Naumann E. Differential caloric intake in overweight females with and without binge eating: Effects of a laboratory-based emotion-regulation training. Behav Res Ther. 2014;56(1):39–46.
  • 24. Parker G, Parker I, Brotchie H. Mood state effects of chocolate. Journal of Affective Disorders. 2006; 92(2-3):149-59.
  • 25. Razak Özdinçler A, Karagözoğlu Coşkunsu D, Kaya Aytutuldu G, Kaya Mutlu E. Sağlık Alanında Öğrenim Gören Öğrencilerin Umut ve Umutsuzluk Düzeyleri. Arch Heal Sci Res. 2020;7(1):15–21.
  • 26. WHO/Europe, Body mass index - BMI [Internet yayını]. [atıf 09.10.2020]. Erişim: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi
  • 27. Nolan LJ, Halperin LB, Geliebter A. Emotional Appetite Questionnaire. Construct validity and relationship with BMI. Appetite. 2010; 54(2):314-9.
  • 28. Garner DM, Garfinkel PE. The Eating Attitudes Test: An index of the symptoms of anorexia nervosa. Psychol Med. 1979; 9(2):273-9.
  • 29. Savaşır I, Neşe Erol. Yeme tutum testi: Anoreksia nervosa belirtiler indeksi. J Psychol. 1989;7(23):19–25.
  • 30. Rosenthal NE, Bradt GH, Wehr TA. Seasonal pattern assessment questionnaire. Washington, DC Natl Inst Ment Heal. 1987.
  • 31. Ayşın Noyan M, Elbi H, Korukoğlu S. Mevsimsel gidiş değerlendirme formu (MGDF): Güvenilirlik araştırması. Anadolu Psikiyatr Dergisi. 2000 Jun;1(2):69–77.
  • 32. Ekinci M, Okanlı A, Gözüağca D. Mevsimsel Depresyonlar ve Başetme Yolları. J Anatolia Nurs Heal Sci. 2005;8(1):109–112.
  • 33. Oğur S, Aksoy A. Üniversite Öğrencilerinin Yeme Davranışı Bozukluğuna Yatkınlıkları: Bitlis Eren Üniversitesi Örneği. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi [Internet Yayını]. 2016 [atıf 30.12.2020];5(1):14–26. Erişim: http://dergipark.gov.tr/doi/10.17798/beufen.60370
  • 34. Eagles JM, McLeod IH, Mercer G, Watson F. Seasonality of eating pathology on the eating attitudes test in a nonclinical population. Int J Eat Disord. 2000;27(3):335-40.
There are 34 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Research Article
Authors

Nida Zeynep Koçhan 0000-0001-6812-717X

Müge Arslan 0000-0003-1305-5126

Project Number YOK
Publication Date May 29, 2021
Acceptance Date February 26, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 5 Issue: 2

Cite

Vancouver Koçhan NZ, Arslan M. Mevsimsel Değişimin Duygusal İştah Ve Yeme Tutumu Üzerine İlişkisinin İncelenmesi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma. Med J West Black Sea. 2021;5(2):210-7.

Medical Journal of Western Black Sea is a scientific publication of Zonguldak Bulent Ecevit University Faculty of Medicine.

This is a refereed journal, which aims at achieving free knowledge to the national and international organizations and individuals related to medical sciences in publishedand electronic forms.

This journal is published three annually in April, August and December.
The publication language of the journal is Turkish and English.