Amaç: Üniversite öğrencilerinde mevsimsel değişimin duygusal iştah ve yeme tutumu üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Korelasyon tipindeki bu çalışmada İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğrenim gören 502 lisans öğrencisine gönüllü olarak 21 soruluk anket, duygusal iştah anketi, yeme tutumu testi-40 (YTT-40) ve mevsimsel gidiş değerlendirme formu uygulanmıştır.
Bulgular: Çalışamaya katılan 502 öğrencinin yaş ortalaması; 20,29 yıl olup, %40,4’ü erkek, %59,6’sı kadındır. Duygusal iştah genel puanları ise 3,64±1,30’dur. Olumsuz duygu veya durumda da daha az yemek yemeye eğilim göstermektedirler. Mevsimsel gidişin duygusal iştah üzerine etkisi vardır ve İyi Havalar alt boyutunun duygusal iştah üzerine etkisinin %2,3 değerinde çok küçük bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Tüm öğrencilerin YTT-40 toplam puan ortalaması 26,28±17,56’dır. Öğrencilerin YTT-40 puanlarına göre %28,9’ unun yeme bozukluğuna yatkın olduğu saptanmıştır. Hava koşulları boyutundan aldıkları ortalama puan ise -1,60±8,79’dir. Hava koşulları boyutunun kötü havalar alt boyutundan aldıkları puan-1,40±6,77; İyi Havalar alt boyutundan aldıkları puan ise -0,19±5,93’tür. Bu durum kötü havaların daha fazla iştahı ortalama bazında azalttığını göstermektedir. Hava koşulları boyutunun yeme tutumu üzerine etkisi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır (F:26,107; p=0,000<0,05) ve iyi hava koşullarından daha az yemeye yatkın bir biçimde etkilendiklerini göstermektedir. Hava koşullarının yeme tutumu üzerine etkisinin %8,3 olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin mevsimsellik boyutundan aldıkları ortalama puan 11,00±5,40 olmuştur. Mevsimsellik boyutunun yeme tutumu üzerine etkisi saptanmıştır (F:11,142; p=0,000<0,05) ve Mevsimselliğin yeme tutumu üzerine etkisinin %6,3 değerinde olduğu görülmüştür.
Sonuç: Mevsimsel değişimin duygusal iştah ve yeme tutumu üzerine ilişkisi vardır. İyi hava koşullarından daha az yemeye yatkındırlar.
Duygusal iştah Mevsimsel değişim Yeme tutumu Üniversite öğrencileri Hava durumu Weather conditions
YOK
YOK
Araştırmamıza katılan tüm öğrencilere teşekkür ederiz.
Objective: Observing the effects of seasonal changes on emotional eating, eating attitude was aimed.
Material and Methods: In this correlation study 502 license students from Istanbul Aydın University have completed a survey of 21 questions, emotional appetite questionnaire, eating attitude test-40 (EAT-40) and seasonal pattern assessment questionnaire volunterily.
Results: The average age of the 502 students participated in the study is 20,29. Their sex ratio is 40,4% male to 59,6% female. Emotional appetite general score is 3,64±1,30. Negative emotions/conditions make students prone to eat less. It has been observed that seasonal variation has an effect on emotional appetite, good weather subdimension has a 2,3% small effect. According to student’s EAT-40 scores it has been seen 28,9% of them are prone to eating disorders. Student’s average weather condition score is -1,60±8,79. Score taken from bad weather subdimension is -1,40±6,77; Score taken from good weather subdimension is -0,19±5,93. This shows that bad weathers decrease more appetite on average. A meaningful effect of weather condition dimensions on eating attitude was observed (F:26,107; p=0,000<0,05), good weather conditions make student prone to eating less. The effect of weather conditions on eating attitude is valued 8,3%. Student’s average seasonal aspect score is 11,00±5,40. The effect of seasonality aspect on eating attitude was observed (F:11,142; p=0,000<0,05), the effect of seasonality on eating attitude values 6,3%.
Conclusion: Seasonal change has a relationship with emotional appetite, eating attitude. Students are prone to eat less in good weather conditions.
YOK
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | YOK |
Publication Date | May 29, 2021 |
Acceptance Date | February 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 5 Issue: 2 |