Aim: The effects of vitamin D, which has an antiviral and immune modulator in preventing the rapidly
spreading COVID-19, which has been resulting in increasing number of deaths worldwide, is discussed.
The aim of the present study was to determine whether 25-hydroxyvitamin D level is associated with
COVID-19 risk.
Material and Methods: Ninety-six individuals (48 COVID-19 positive and 48 COVID-19 negative) were
included in this cross-sectional study. Data were collected with a questionnaire form evaluating the
individual and clinical characteristics of the study participants, their eating habits affecting vitamin D
status and their sun exposures. 25-hydroxyvitamin D measurements and polymerase chain reaction
test results were evaluated. Independent samples t test was used to compare the age, BFUI and vitamin
D levels of the patient and control groups while Chi-square and Fisher’s exact test were used for the
ratio comparisons of categorical variables.
Results: It was found that 86.5% of the study participants had vitamin D deficiency. There was no
significant difference between 25-hydroxyvitamin D levels of individuals who tested positive for COVID-19
and those who did not (11.50 ± 6.66 ng/ml and 12.95 ± 6.11 ng/ml, respectively, p = 0.271). Vitamin
D status (severely deficient, deficient, insufficient) was similar in those with and without COVID-19
infection (p = 0.586).
Conclusion: Our findings do not support the potential link between COVID-19 infection risk and
25-hydroxyvitamin D level or vitamin D status.
Amaç: Antiviral ve immün modülatör etkisi olan D vitamininin, dünya çapındaki artan ölüm sayısıyla
birlikte hızla yayılan COVID-19’u önlemedeki etkisi tartışılmaktadır. Çalışmanın amacı 25-hidroksivitamin
D düzeyinin COVID-19 riski ile ilişkili olup olmadığının belirlenmesidir.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki çalışmaya 96 birey (48 COVID-19 pozitif ve 48 COVID-19 negatif)
dahil edildi. Çalışmaya katılanların bireysel ve klinik özelliklerini, D vitamini durumlarını etkileyen
beslenme alışkanlıklarını ve güneş maruziyetlerini değerlendiren anket formu ile veriler toplandı.
25-hidroksivitamin D düzeyi ölçümleri ve Polimeraz Zincir Reaksiyonu test sonuçları değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya katılanların %86,5’inde D vitamini eksikliği olduğu bulundu. Çalışmada COVID-19
testi pozitif olan ve olmayan bireylerin 25-hidroksivitamin D düzeyi ortalamaları arasında istatistiksel
olarak anlamlı fark bulunmadı (sırasıyla 11,50 ± 6,66 ng/ml, 12,95 ± 6,11 ng/ ml, p = 0,271). D vitamini
durumu (ciddi eksiklik, eksiklik, yetersizlik) COVID -19 enfeksiyonu olan ve olmayanlar arasında benzer
bulundu (p = 0,586). Hasta ve kontrol gruplarının yaşı, BFUI ve D vitamini düzeylerinin karşılanmasında
iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi; kategorik değişkenlerin oran karşılaştırmaları için Ki-kare
ve Fisher’in kesin testi kullanıldı.
Sonuç: Bulgularımız 25- hidroksivitamin D düzeyi ve D vitamini durumu ile COVID-19 enfeksiyonu riski
arasında potansiyel bağlantıyı desteklememektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 28, 2022 |
Acceptance Date | February 23, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 6 Issue: 1 |