Amaç: Gebelikte duygusal yeme ve stres arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkiyi etkileyen faktörleri ele almaktır.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma analitik-kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini kamuya bağlı bir hastanede izlenen 3.
trimesterdeki 282 gebe oluşturdu. Araştırmada anket formu, Duygusal Yeme Ölçeği ve Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği kullanıldı.Veriler,
tanımlayıcı istatistiksel analizler, Bağımsız Örneklem t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U Testi’yle
değerlendirildi.
Bulgular: Gebelerin üçte biri ilk gebeliğini yaşamaktaydı, çoğunlukla ilköğretim düzeyinde eğitime sahiplerdi. Katılımcıların duygusal yeme
düzeyleriyle eğitim düzeyi arasında anlamlı farklılık olduğu, gebeliği sırasında 6 saat ve daha az uyuyanlar ile haftada en az 3 gün 30 dk. spor
yapmayanların distreslerinin yüksek olduğu görüldü. Gebelerin %43.3’ünün öğün sayısında değişiklik olmadığı, %41.5’inin gebelik sırasında
açlık dışında duyguları nedeniyle de yemek yediği, yeme alışkanlıklarının ruhsal durumu üzerinde etkili olduğu belirlendi. Gebelerin tüm
yemek yeme sebepleri duygusal yemeleri üzerinde etkiliydi. İki ölçek arasında pozitif yönlü anlamlılık olduğu saptandı (p=0.007).
Sonuç: Gebelerin kişisel özellikleriyle stres ve duygusal yeme eğilimleri arasında fark olup, gebelerde distres arttıkça duygusal yeme düzeyi
atmaktadır. Gebelere stres yönetimi eğitimleri, beslenme danışmanlığı, psikolojik destek verilmesi ve fiziksel aktivite konusunda teşvik
edilmeleri önerilebilir.
Bu çalışma için etik kurul onayı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan (tarih: 02 Ağustos 2023, sayı: E-76261397-050.99-394226, Karar No: 1) alınmıştır.
YOK
YOK
Aim: Correlations between emotional eating and stress during pregnancy and related factors were examined in the present study.
Material and Methods: An analytical-cross-sectional study design was employed. Two hundred and eighty-two women with pregnancy in
the third trimester visiting a public hospital for follow-up made up the sample. The Emotional Eating Scale, the Tilburg Pregnancy Distress
Scale, and a questionnaire form were instruments to collect data. Kruskal-Wallis test, Independent samples t-test, descriptive statistical
analyses, one-way ANOVA, and Mann-Whitney U test were the methods of data analysis Results: Among women with pregnancy, one-third experienced their first pregnancy, and most had completed primary school. An important
correlation was detected between participants’ emotional eating and education levels. Those who slept six hours or less during pregnancy
and those who did not engage in at least thirty minutes of sports three days a week exhibited higher distress levels. Additionally, 43.3% of the
women with pregnancy did not change their meal count during this period, while 41.5% ate due to emotions rather than hunger, indicating
that eating habits influenced their mental state. All reasons for eating among women with pregnancy were found to impact their emotional
eating. A significant positive correlation was observed between the two scales (p=0.007).
Conclusion: A difference was detected between the characteristics of the women with pregnancy and stress and emotional eating tendencies.
As their distress increased, the level of their emotional eating increased as well. It can be recommended that women with pregnancy receive
stress management training, nutritional counseling, and psychological support, and be encouraged to do physical activity
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Psychosocial Aspects of Childbirth and Perinatal Mental Health, Health Services and Systems (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2025 |
Submission Date | January 18, 2025 |
Acceptance Date | July 18, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 9 Issue: 2 |