TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ VE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ÜNİVERSİTE YÖNETİMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Abstract
Üniversiteler, bilim, teknoloji ve sosyal alanlarda yaptıkları araştırmalar ve projeler ile toplumsal kalkınma ve sosyal değişim süreci içerisinde önemli bir yere sahiptirler. Üniversite yönetim sürecinde, rektörlerin seçimi, görev ve rolleri, yönetim kurullarının özelikleri, yetkileri, yetki paylaşımı ve üniversitelerin denetimi konuları önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmanın amacı bilim ve teknoloji alanında dünyada prestij sahibi olan üniversitelerin büyük bir kısmının bulunduğu Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletlerindeki üniversite yönetimlerini incelemek ve Türkiye'deki mevcut üniversite yönetimi ile karşılaştırmaktır. Bu amaçla rektörlerin özellikleri, rektörlerin seçilme şekli, üniversite yönetim kurulları, üniversite içerisinde iş bölümü ve üniversitelerin denetim biçimleri karşılaştırılmış ve yeni bir model önerisi sunulmuştur.
Keywords
References
- Kaynakça
- Bilsel, A. (2006). “Avrupa'da Üniversite Yönetimi”. Doğu Akdeniz Üniversitesi 1. Üniversite Yönetim Semineri, Kuzey Kıbrıs.
- Chan, W. Y. (2004). “International Cooperation in Higher Education”. Journal of Studies in International Education, 8, 32-45.
- Deem, R., Hillyard, S. & Reed, M. (2007). Knowledge University Management. London: Oxford University Pres.
- Doğramacı, İ. (2007). Türkiye'de ve Dünyada Yükseköğretim Yönetimi. Ankara: Meteksan Yayıncılık.
- Durukan, H. (2004). “Ülkemizin Kalkınmasında Çağdaş Üniversitelerin Yeri”. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 2-10.
- Hırsch, E. E. (1997). Anılarım (Çev.:Suphi, F.). Ankara: Tübitak Yayınları.
- Kehm. B, & Teichler. U. (2007). “Research On Internationalisation İn Higher Education”. Journal of Studies in International Education, 11, 260-269.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
March 11, 2014
Submission Date
March 10, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2010 Volume: 7 Number: 13