Propaganda, which is a method of public relations, is based on a unidirectional model and is accepted without the interpretation of the target group. Propaganda, which attempts to rapidly transmit messages in a unidirectional manner to individuals and to create change in their thoughts, can be handled as a process of persuasion since individuals accept the messages transmitted to them without interpreting them. Propaganda which is varying as black, white and gray, has the intention of manipulating individuals to predetermined point of view can achieve this aim via some images and slogans. As a result of these efforts it is aimed to change the target group’s attitudes and behaviours. Emotional, behavioral and cognitive processes are effective in persuading the target group and creating a change in attitude in these individuals. In this study, the elaboration likelihood model, which deals with cognitive processes and falls within the persuasive communication models and one of the most important of these models, will be explained in detail and its relationship with propaganda will be approached within a conceptual framework
Özet
Halkla ilişkiler yöntemlerinden biri olan propaganda, tek yönlü bir modele dayanmakta olup, hedef kitle tarafından yorumlanmadan kabul edilmektedir. Mesajları kısa süre içinde tek taraflı olarak bireylere iletme ve onların düşüncelerinde değişime yol açma çabası içinde olan propaganda, bireylerin kendilerine yönlendirilen mesajları herhangi bir yoruma tabi tutmaksızın kabul etmelerinden dolayı bir ikna süreci olarak ele alınabilmektedir. Bireyleri önceden saptanmış bir bakış açısına yönlendirmeyi hedefleyen propaganda, bu hedefini bireylerin duygularını ve önyargılarını etkileyebilecek olan imajlar ve sloganlar aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Bütün bu çabalar sonucunda hedef kitlenin tutum ve davranışlarının değişmesi amaçlanmaktadır. Hedef kitlenin ikna olmasında ve bu bireylerde tutum değişimi yaratılmasında duygusal, davranışsal ve bilişsel süreçler etkili olmaktadır. Bu çalışmada bilişsel süreçleri ele alan ve ikna edici iletişim modellerinin içinde yer alan ve bu modellerin en önemlilerinden biri olan ayrıntılandırma olasılığı modeli detaylı bir şekilde açıklanarak, bu modelin propaganda ile ilişkisi kavramsal bir çerçevede ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler: Propaganda, ikna, ayrıntılandırma olasılığı modeli
Abstract
Propaganda, which is a method of public relations, is based on a unidirectional model and is accepted without the interpretation of the target group. Propaganda, which attempts to rapidly transmit messages in a unidirectional manner to individuals and to create change in their thoughts, can be handled as a process of persuasion since individuals accept the messages transmitted to them without interpreting them. Propaganda which has the intention of manipulating individuals to predetermined point of view can achieve this aim via some images and slogans. As a result of these efforts it is aimed to change the target group’s attitudes and behaviours. Emotional, behavioral and cognitive processes are effective in persuading the target group and creating a change in attitude in these individuals. In this study, the elaboration likelihood model, which deals with cognitive processes and falls within the persuasive communication models and one of the most important of these models, will be explained in detail and its relationship with propaganda will be approached within a conceptual framework.
Key Wods: Propaganda, persuasion, elaboration likelihood model
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | January 22, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 11 Issue: 28 |
.