Research Article
BibTex RIS Cite

Fatty acid contents of some avocado (Persea americana Mill.) cultivars in Antalya ecological conditions

Year 2022, , 525 - 531, 01.12.2022
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1128282

Abstract

Aims: In the study, it was aimed to determine the fatty acid contents of the seeds and fruits of 'Hass', 'Fuerte', 'Zutano' and 'Bacon' avocado cultivars grown in Antalya ecological conditions.

Methods and Results: In the study, oil samples obtained from the seeds and flesh of ‘Hass’, ‘Fuerte’, ‘Zutano’ and ‘Bacon’ avocado cultivars were converted into methyl esters by using a mixture of sodium methoxide and methanol. Fatty acids were analyzed using a 'Shimadzu GC 2010 Plus' brand device with a 'CP-WAX52CB 60m' column. The ratio of unsaturated fatty acids varied between 41.62% and 63.90% in the oil obtained from the seeds and between 78.87% and 87.48% in the oils obtained from the flesh, according to the cultivars. The content of linoleic acid, one of the omega-6 fatty acids, in avocado seed oil was quite high and varied between 21.35% and 34.47% according to the cultivars. The palmitic acid (11.33-19.80%) from saturated fatty acids, oleic acid (56.76%-69.80%) from monounsaturated fatty acids and linoleic acid (11.08-14.11%) from polyunsaturated fatty acids were found as high values in flesh. Our results showed that avocado fruits also contain alpha-linolenic acid (0.24-0.35%), which is one of the omega-3 fatty acids, even if it is low.

Conclusions: Avocado fruits were very rich in unsaturated fatty acids. These results showed oils obtained from fruit flesh contain higher mono and polyunsaturated fatty acids than seed oil.

Significance and Impact of the Study: Due to the increase in cardiovascular diseases in recent years, it is important to consume foods rich in mono and polyunsaturated fatty acids. As a result of this study, which determined the fatty acid content of avocado cultivars grown in Antalya ecological conditions, it is predicted that avocado consumption may increase.

References

  • Adaramola B, Onigbinde A, Shokunbi O (2016) Physiochemical properties and antioxidant potential of Persea americana seed oil. Chemistry International 2(3): 168-175.
  • Bayram S, Demirkol A (2003) Antalya Koşullarında Yetiştirilen Bazı Avokado Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Saptanması Üzerine Araştırmalar. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi S: 95–98.
  • Carvalho C P, Bernal J, Velasquez M A, Cartagena J R (2015) Fatty acid content of avocados (Persea americana Mill. cv. Hass) in relation to orchard altitude and fruit maturity stage. Agronomia Colombiana 33(2): 220-227.
  • Çakmakçı S, Tahmas-Kahyaoğlu D (2012) Yağ Asitlerinin Sağlık ve Beslenme Üzerine Etkilerine Genel Bir Bakıs. Akademik Gıda 10(1): 103-113.

Antalya ekolojik koşullarında bazı avokado (Persea americana Mill.) çeşitlerinin yağ asitleri içerikleri

Year 2022, , 525 - 531, 01.12.2022
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1128282

Abstract

Amaç: Araştırmada Antalya ekolojik koşullarında yetiştirilen ‘Hass’, ‘Fuerte’, ‘Zutano’ ve ‘Bacon’ avokado çeşitlerinin tohum ve meyvelerinde yağ asiti içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem ve Bulgular: Araştırmada ‘Hass’, ‘Fuerte’, ‘Zutano’ ve ‘Bacon’ avokado çeşitlerinin tohum ve meyve etinden elde edilen yağ örnekleri sodyum metoksit ve metanol karışımı kullanılarak metil esterlerine dönüştürülmüştür. Yağ asitlerinin analizleri ‘CP-WAX52CB 60m’ kolonlu ‘Shimadzu GC 2010 Plus’ marka cihaz kullanılarak yapılmıştır. Tohumlardan elde edilen yağda doymamış yağ asiti oranı çeşitlere göre %41.62 ile %63.90 arasında, meyveden elde edilen yağlarda ise %78.87 ile %87.48 arasında değişmiştir. Avokado tohumu yağında omega-6 yağ asitlerinden olan linoleik asit içeriğinin oldukça yüksek olduğu ve çeşitlere göre %21.35 ile %34.47 arasında değiştiği belirlenmiştir. Meyvesinde doymuş yağ asitlerinden palmitik asit (%11.33-19.80), tekli doymamış yağ asitlerinden oleik asit (%56.76-69.80), çoklu doymamış yağ asitlerinden ise linoleik asit içeriklerinin (%11.08-14.11) yüksek olduğu tespit edilmiştir. Avokado meyvelerinin az da olsa omega-3 yağ asitlerinden alfa-linolenik asiti de (%0.24-0.35) içerdiği saptanmıştır.

Genel Yorum: Avokado meyvelerinin doymamış yağ asiti bakımından oldukça zengin olduğu tespit edilmiştir. Meyve etinden elde edilen yağların tohum yağına göre daha yüksek tekli ve çoklu doymamış yağ asiti içerdiği görülmüştür.

Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Kardiyovasküler hastalıkların arttığı son yıllarda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin gıdaların tüketilmesi önem arz etmektedir. Antalya koşullarında yetiştirilen avokado çeşitlerinin yağ asitleri içeriğinin belirlendiği bu çalışma sonucunda avokado tüketiminin artabileceği öngörülmektedir. 

References

  • Adaramola B, Onigbinde A, Shokunbi O (2016) Physiochemical properties and antioxidant potential of Persea americana seed oil. Chemistry International 2(3): 168-175.
  • Bayram S, Demirkol A (2003) Antalya Koşullarında Yetiştirilen Bazı Avokado Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Saptanması Üzerine Araştırmalar. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi S: 95–98.
  • Carvalho C P, Bernal J, Velasquez M A, Cartagena J R (2015) Fatty acid content of avocados (Persea americana Mill. cv. Hass) in relation to orchard altitude and fruit maturity stage. Agronomia Colombiana 33(2): 220-227.
  • Çakmakçı S, Tahmas-Kahyaoğlu D (2012) Yağ Asitlerinin Sağlık ve Beslenme Üzerine Etkilerine Genel Bir Bakıs. Akademik Gıda 10(1): 103-113.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Araştırma Makalesi
Authors

Bekir Şan 0000-0003-3823-8762

Adnan Yıldırım 0000-0003-2474-2116

Fatma Yıldırım 0000-0001-7304-9647

Selçuk Binici 0000-0002-2373-3990

Civan Çelik 0000-0002-1696-5902

Süleyman Bayram 0000-0001-8476-6553

Mustafa Yılmazer 0000-0002-3274-6718

Publication Date December 1, 2022
Submission Date June 9, 2022
Acceptance Date July 7, 2022
Published in Issue Year 2022

Cite

APA Şan, B., Yıldırım, A., Yıldırım, F., Binici, S., et al. (2022). Antalya ekolojik koşullarında bazı avokado (Persea americana Mill.) çeşitlerinin yağ asitleri içerikleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27(3), 525-531. https://doi.org/10.37908/mkutbd.1128282

22740137731737513771 13774 15432 1813713775 14624 15016 i2or 1857924881download