Research Article

Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi

Volume: 25 Number: 3 December 18, 2020
EN TR

Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi

Abstract

Amaç: Çalışmada, mikoriza (ROOTS-novozymes endo-mycorrhiza (VAM) fungus (Glomus spp.)) ve artan tuz dozlarının biber bitkisinin (Capsicum annuum L.) kök ve gövde dokularının; hormon, toplam fenolik ve organik asit içerikleri ile toplam antioksidan kapasitesi üzerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. 

Yöntem ve Bulgular: Serada tesadüf blokları deneme deseninde göre yürütülen çalışmada, toprak doldurulmuş saksılardaki biber bitkilerine dört farklı dozda tuz (T0: 0, T50: 50, T100: 100 ve T150: 150 mM NaCl) ile mikorizalı ve mikorizasız olmak üzere mikorizanın iki dozu (M0: 0, M100: 100 adet spor/bitki) uygulanmıştır. Çalışmada, kök ve gövde dokularında giberilik asit (GA), salisilik asit (SA) ve indol asetik asit (IAA) düzeyleri artan tuz dozlarının etkisiyle istatistiksel olarak önemli düzeyde azalmıştır. Biber bitkisi absisik asit (ABA) içeriği mikoriza uygulanmamış bitkilerin kök ve gövde dokularında tuz dozlarındaki artış ile önemli düzeyde artmışken, mikoriza uygulanan bitkilerde tuz dozlarındaki artış ABA içerini etkilememiştir. Sadece 50 mM tuz dozunda belirlenen ABA içeriği mikoriza uygulanmışlarda mikorizasızlara göre önemli düzeyde daha yüksek belirlenmiştir. Toplam fenolik içeriği ve antioksidan kapasitesi tuz stresinin etkisiyle kök ve gövde dokularında önemli düzeyde azalmışken, 50 mM NaCl uygulanmış mikorizalı bitkilerde en yüksek değerde belirlenmiştir. Organik asit içerikleri, gövde tartarik ve maleik asit ile kök maleik asit hariç, uygulanan tuz dozlarındaki artış ile kök ve gövde dokularında kontrol bitkilerine göre artmıştır. Mikoriza uygulanmış bitkilerin gövde bütirik, malonik ve malik asit içerikleri mikoriza uygulanmamışlar daha yüksek belirlenmişken, kök dokularında ise malonik ve malik asit içerikleri mikorizalı olanlarda daha yüksek belirlenmiştir. 

Genel Yorum: Mikorizanın özellikle 50 mM tuz dozunda gövde ve kök dokularında toplam fenolik ve antioksidan içeriklerinin yanı sıra ABA düzeyini arttırmasından dolayı strese karşı tolerans göstermede etkili olduğu, ancak daha yüksek tuz konsantrasyonlarında bu olumlu etkisinin bozulduğu belirlenmiştir. 

Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Sonuç olarak, mikorizanın ılımlı tuz stresinde bitki toleransını arttırdığı ancak, yüksek ve çok yüksek tuz tuz streslerinde etkisiz kaldığı söylenebilir.

Keywords

References

  1. Allison LE, Moodie CD (1965) Carbonate. In Method of Soil Analysis, Part 2, (9), ed. C.A. Black, 1379–1396. Madison, Winconsin, U.S.A. American Society of Agronomy, Inc.
  2. Altunlu H (2019) The Effects of Mycorrhiza Application on Growth And Antioxidative Enzymes of Capia Type Pepper (Capsicum annuum L.) Seedling Under Salty Conditions, Ege Univ. Ziraat Fak. Derg., 56 (2):139-146, DOI: 10.20289/zfdergi.426553.
  3. Ashraf MY, Bhatti AS (2000) Effect of salinity on growth and chlorophyll content in rice. Pakistan Journal of Scientific and Industrial Research, 43 (2), 130-131.
  4. Ashraf M (1994) Breeding for salinity tolerance in plants. Crit. Rev. Plant Sci. 13, 17–42.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 18, 2020

Submission Date

September 10, 2020

Acceptance Date

September 29, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 25 Number: 3

APA
Çimrin, K. M., Başak, H., & Turan, M. (2020). Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 25(3), 488-498. https://doi.org/10.37908/mkutbd.793222
AMA
1.Çimrin KM, Başak H, Turan M. Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi. MKU. J. Agric. Sci. 2020;25(3):488-498. doi:10.37908/mkutbd.793222
Chicago
Çimrin, Kerim Mesut, Hakan Başak, and Metin Turan. 2020. “Farklı Dozlarda Tuz Ve Mikoriza Uygulamalarının Biberde Hormon, Antioksidan, Fenolik Ve Organik Asit Içeriklerine Etkisi”. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 25 (3): 488-98. https://doi.org/10.37908/mkutbd.793222.
EndNote
Çimrin KM, Başak H, Turan M (December 1, 2020) Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 25 3 488–498.
IEEE
[1]K. M. Çimrin, H. Başak, and M. Turan, “Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi”, MKU. J. Agric. Sci., vol. 25, no. 3, pp. 488–498, Dec. 2020, doi: 10.37908/mkutbd.793222.
ISNAD
Çimrin, Kerim Mesut - Başak, Hakan - Turan, Metin. “Farklı Dozlarda Tuz Ve Mikoriza Uygulamalarının Biberde Hormon, Antioksidan, Fenolik Ve Organik Asit Içeriklerine Etkisi”. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 25/3 (December 1, 2020): 488-498. https://doi.org/10.37908/mkutbd.793222.
JAMA
1.Çimrin KM, Başak H, Turan M. Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi. MKU. J. Agric. Sci. 2020;25:488–498.
MLA
Çimrin, Kerim Mesut, et al. “Farklı Dozlarda Tuz Ve Mikoriza Uygulamalarının Biberde Hormon, Antioksidan, Fenolik Ve Organik Asit Içeriklerine Etkisi”. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 25, no. 3, Dec. 2020, pp. 488-9, doi:10.37908/mkutbd.793222.
Vancouver
1.Kerim Mesut Çimrin, Hakan Başak, Metin Turan. Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi. MKU. J. Agric. Sci. 2020 Dec. 1;25(3):488-9. doi:10.37908/mkutbd.793222

Cited By