Domateste bakteriyel benek hastalığının biyolojik mücadelesinde farklı bitki aktivatörleri ve biyolojik preparatların etkisi
Öz
Amaç: Pseudomonas syringae pv. tomato (Okabe) Young, Dye and Wilkie, domates bitkisinde bakteriyel benek olarak bilinen hastalığa neden olur. Hastalığın mücadelesinde bakırlı preparatlar kullanılmakla birlikte, son yıllarda kullanılan bakırlı preparatlara karşı hastalık etmeninin dayanıklılık geliştirdiği bilinmektedir. Bu bağlamda sürdürülebilir tarım uygulamaları kapsamında kimyasallara alternatif çevre dostu olan mücadele yöntemlerinin kullanımı önem arz etmektedir. Bu çalışmada, domates bakteriyel benek hastalığının mücadelesinde dayanıklılığı uyaran bitki aktivatörleri ile biyolojik preparatın kullanım olanaklarının araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntem ve Bulgular: Organik ve geleneksel üretimlerde kullanılabilen beş bitki aktivatörü (Crop-Set, ISR-2000, KingBo, Sergomil L60, Turf-Set) ve bir biyolojik preparat olan Serenade® SC (%1.34 Bacillus subtilis QST 713)’nin bakteriyel benek hastalığına karşı etkisi plastik sera koşullarında araştırılmıştır. Elde edilen verilere göre uygulamaların yapraklardaki hastalık belirtilerini %16-50, gövdedeki belirtileri %25-50 oranında azalttığı saptanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, yapraklardaki benek ve gövdedeki kara leke belirtilerini baskılamada tüm uygulamalar başarılı bulunmuş olmakla birlikte, uygulamalar arasında Turf-Set, ISR-2000 ve Sergomil en başarılı uygulamalar olarak belirlenmiştir. Söz konusu uygulamalar bitki kuru ağırlığında %4-56 oranında artış sağlamıştır.
Genel Yorum: Yapraktaki ve gövdedeki hastalığı baskılama ile bitki büyümesine olan etki değerlendirildiğinde Turf-Set ve ISR-2000 uygulamaları en etkili uygulamalar olarak belirlenmiştir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Çalışmadan elde edilen sonuçlar, bitki aktivatörlerinin özellikle organik tarımda kimyasallara alternatif mücadele yöntemi olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Thanks
References
- Referans1 Akbaş B (2018) Bitki hastalıklarının yönetiminde biyoteknoloji. TÜRKTOB Dergisi, 25: 30-33.
- Referans2 Aktaş LY, Güven A (2005) Bitki Savunma Sistemlerinde Hormonal Sinyal Moleküller ve Çapraz-İletişimler. Çankaya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Journal of Arts and Sciences Sayı: 3(1):1-12.
- Referans3 Anonim (2021) TUİK Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1 (Erişim Tarihi: 25.02.2020).
- Referans4 Çetinkaya Yıldız R, Aysan Y (2005) Bakteriyel solgunluk hastalığı etmeni (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) ile bulaşık domates fidelerinde bitki aktivatörlerinin etkinliğinin belirlenmesi. Türkiye 2. Tohumculuk Kongresi, 9-11 Kasım, 2005, Adana, 359 s.
- Referans5 Delisoy K, Altınok HH (2019) Kavunda fusarium solgunluk hastalığına karşı bazı rizobakterilerin ve bitki aktivatörlerinin etkinliklerinin belirlenmesi, Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34:135-145.
- Referans6 Herman MAB, Davidson JK, Smart CD (2008) Induction of plant defense gene expression by plant activators and Pseudomonas syringae pv. tomato in greenhouse-grown tomatoes. Phytopathology, 98:1226-1232.
- Referans7 Inbar J, Abramsky M, Cohen D, Chet I (1994) Plant growth enhancement and disease control by Trichoderma harzianum in vegetable seedlings grown under commercial conditions. European Journal of Plant Pathology 100: 337-346.
- Referans8 Karabay ÜN, Türküsay H, Akı C, Tosun N, Türkan İ (2003) Domatesin bakteriyel hastalıklarının kontrolünde bitki aktivatörleri ve bakterisitlerin etkileri. Anadolu, 13(2):88-102.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Agricultural Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
August 9, 2021
Submission Date
April 3, 2021
Acceptance Date
May 20, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 26 Number: 2
Cited By
Domates Bakteriyel Benek Hastalığının Biyolojik Mücadelesinde Farklı Bacillus Türlerinin Kullanımı
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.33462/jotaf.1101685Domateste bakteriyel benek hastalığının mücadelesinde vermikompost uygulamasının etkisi
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.37908/mkutbd.986521Bitki Korumada Mikrobiyal Pestisitlerin Kullanım Olanakları ve Etki Mekanizmaları
European Journal of Science and Technology
https://doi.org/10.31590/ejosat.1113033Doğu Akdeniz bölgesinde yetişen mısır (Zea mays) bitkisinin yeni bir bakteriyel hastalığı: Dickeya zeae’nın neden olduğu bakteriyel sap çürüklüğü
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1119953Effects of Combination of Copper Fungicide and Plant Activator on Late Blight and Quality Criteria of Potato
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.33462/jotaf.1105431Domates öz nekrozu hastalığına vermikompost, mikoriza ve potasyum gübrelemesinin etkinliğinin belirlenmesi
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1087472Adana ve Osmaniye illerinde yetiştirilen mısır bitkilerinde bakteriyel gövde çürüklüğü hastalığının saptanması ve biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1331813