1919B011903966
The study was supported by Tübitak 2209-A with the 1919B011903966 project.
Amaç: Bu çalışmada muz halkaları raflı güneş enerjili kurutucu ve ozmotik dehidrasyon yöntemlerinin ikisinin bir arada kullanıldığı osmosolar dehidrasyon yöntemiyle kurutulmuştur. Kurutma koşulları yanıt yüzey yöntemi (RSM) ile modellenerek kurutma koşullarının kurutma performansına etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.
Yöntem ve Bulgular: Muz halkaları önce sakkaroz çözeltisine daldırılmış daha sonra güneş kurutucuya konmuştur. Giriş değişkenleri olarak çözelti derişimi, dilim kalınlığı, ozmotik dehidrasyon süresi ve güneş kurutma süresi seçilmiştir. Çıkış değişkenleri olarak nem kaybı, büzülme oranı ve sarı renk değişimi seçilmiştir. Sonuçlar, hem nem kaybı hem de büzülme oranının güneş kurutma ve ozmotik dehidrasyon süresi ile artığını göstermiştir.
Genel Yorum: RSM korelasyon katsayıları (R2) sırasıyla nem kaybı, büzülme oranı ve renk değişimi için 0.979, 0.930 ve 0.920 bulunmuştur.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Yüksek nem ve kurutma sıcaklığına sahip Anamur muz ozmotik dehidrasyon ve güneş kurutmanın bir bileşimi olan osmosolar dehidrasyon ile kurutulmuştur. Ozmotik dehidrasyon ön işleminin raflı güneş enerjili kurutucu ile kurutulan muz halkalarının kurutulmasında etkili olduğu bulunmuştur.
1919B011903966
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Project Number | 1919B011903966 |
Publication Date | April 19, 2021 |
Submission Date | September 17, 2020 |
Acceptance Date | December 18, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 26 Issue: 1 |