Amaç: Son yıllarda yüksek rakımda yetiştirilen kayısı ağaçlarında ilkbahar aylarında meydana gelen meyve dökümleri ve kalite kayıpları bu alanlarda yapılan kayısı yetiştiriciliğinde önemli bir sorun oluşturmaktadır. Bu soruna yönelik olarak bu çalışma 2018 yılında Malatya ili Hekimhan ilçesinde yürütülmüştür.
Yöntem ve Bulgular: Çalışma 1432 m yükseltide sulanarak yetiştirilen Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı çeşitlerinin yer aldığı bahçe ile bu bahçenin yaklaşık 2000 m uzağında, sulanmadan yetiştirilen Kabaaşı çeşidiyle tesis edilmiş ve yükseltisi 1321 m olan iki kayısı bahçesinde 8-10 yaşındaki kayısı ağaçları üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada farklı organik preparatlar suda çözünür bor ile karıştırılarak küçük meyve döneminde (meyveler 8-10 mm olduğu dönemde) kontrol uygulaması ile birlikte yapraktan uygulanmıştır. Yapılan uygulamaların etkileri; meyve döküm oranı, verim, meyve ağırlığı ve Suda Çözünür Kuru Madde (SÇKM) ölçülerek değerlendirilmiştir.
Genel Yorum: Çalışma sonucunda, yapılan uygulamalarla meyve dökümlerinin azaltılabileceği ve verimin artırılabileceği görülmüş, özellikle susuz bahçede meyve kalite özellikleri olumlu yönde etkilenmiştir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Yüksek rakımlarda yetiştirilen kayısılarda önemli bir sorun olan meyve dökümünün çeşitli organik preparatlar kullanılarak azaltılabilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Genel Müdürlüğü (TARSİM)
Bu çalışma Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Genel Müdürlüğü (TARSİM) tarafından “Kayısıda Soğuk Stresi Zararının Don Zararından Ayrıştırılması ve Bu Zararın Azaltılması İçin Alınacak Önlemler” başlıklı proje kapsamında desteklenmiştir.
Aims: In recent years, fruit drop and quality losses in apricot trees grown at high altitudes in spring constitute an important problem in apricot cultivation in these areas. For this problem, this study was carried out in Hekimhan district of Malatya province in 2018.
Methods and Results: The study was carried out on 8-10 years old apricot trees in two apricot orchards with an altitude of 1321 m. In the study, different organic preparations were mixed with water-soluble boron and applied from leaves together with the control application in the small fruit period (when the fruits were 8-10 mm). The effects of the applications evaluated by measuring fruit drop rate, yield, fruit weight and Water-Soluble Dry Matter (Brix).
Conclusions: As a result of the study, it was determined that fruit drop could be reduced and yield could be increased with the applications, and fruit quality characteristics were positively affected, especially in the non-irrigated orchard..
Significance and Impact of the Study: It is thought to be important that fruit drop, which is an important problem in apricots grown at high altitudes, can be reduced by using various organic preparations.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2022 |
Submission Date | April 8, 2022 |
Acceptance Date | June 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 27 Issue: 3 |