Ozon, güçlü oksidatif özelliği, antimikrobiyal aktivitesi, kolay uygulanabilirliği, işletme maliyetlerinin yok denecek kadar az olması, kullanımında kimyasal madde içermemesi, oldukça etkili ve çevre dostu bir uygulama olması nedeniyle büyük ilgi görmektedir. Bu çalışmada ozon gazının bakteri kültürlerinin üremesi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla patojen olarak bilinen iki Gram (+) ve iki Gram (-) bakteri kültürü kullanılmıştır. Numuneler, farklı uygulama parametreleriyle (patojen bakterilere, distile suya ve patojen bakteri ve distile su karışımına) farklı akış hızlarında (4, 5 ve 6 mg/L) ve sürelerde (1, 5, 10, 15 ve 20 dakika) ozonla muamele edilmiştir ve muamele işleminden sonra canlı hücre sayıları belirlenmiştir. Uygulama yöntemleri arasında ozonun bakterilere doğrudan uygulanmasının bakteri üremesini önleme/yok etmede en etkili yöntem olduğu belirlenmiştir. Ayrıca akış hızı ve ozonla temas süresi arttıkça patojen mikroorganizmaların üremesinin azaldığı belirlenmiştir.
-
Ozone attracts great attention due to its strong oxidative properties, antimicrobial activity, easy applicability, operating costs almost negligible, lack of chemicals in its use, highly effective and environmentally friendly application. In this study, two Gram (+) and two Gram (-) bacterial cultures, known as pathogens, were used to examine the effect of ozone gas on the growth of bacterial cultures. The samples were treated with ozone at different flow rates (4, 5, and 6 mg/L) and durations (1, 5, 10, 15, and 20 min) with different application parameters (pathogen bacteria, distilled water, and the mixture of distilled water and pathogen bacteria) and the number of viable cells was determined after the procedure. Among the methods applied we found that the direct application of ozone to the bacteria is the most effective in preventing/destroying bacterial growth. Also, it was determined that the growth of pathogenic microorganisms decreased as the flow rate and ozone contact time enhanced.
Ethical approval is not applicable, because this article does not contain any studies with human or animal subjects
-
-
-
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Sciences (Other), Agricultural Biotechnology (Other) |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Project Number | - |
Early Pub Date | August 3, 2024 |
Publication Date | August 12, 2024 |
Submission Date | February 14, 2024 |
Acceptance Date | June 8, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 29 Issue: 2 |