Water footprint is the total volume of water used at each stage of production of a product. The water footprint has three components depending on the mode of production: green water footprint, blue water footprint and grey water footprint. Blue water footprint (bwf) refers to the volume of groundwater and surface freshwater consumed throughout the supply of products and services; green water footprint (gwp) refers to the volume of precipitation stored as soil moisture; grey water footprint refers to the volume of water required to reduce pollutants associated with a product's production chain. The aim of this study is to calculate the green and blue water footprints of wheat, potato, pumpkin, dried beans and grapes, which are among the main agricultural products produced in Nevşehir. According to the findings obtained from the study, the amount of water required to produce 1 tonne of wheat, potato, pumpkin, dried beans and grapes in Nevşehir was found to be 2643, 169, 6343, 1963, 797 m3 t-1. As a result, the total water footprints of wheat, potato,pumpkin, dry beans and grapes were calculated as 585 685, 47 455, 126 962, 55 593 and 80 490 m3, respectively. According to the results, it was understood that plants with low plant water consumption have a lower water footprint. As a result of the study, considering the climatic characteristics and water resources of the region, it is recommended that plants with lower plant water consumption should be cultivated in Nevşehir.
Evapotranspiration irrigation virtual water content green water footprint blue water footprint
Su ayak izi bir ürünün üretiminin her aşamasında kullanılan toplam su hacmidir. Su ayak izi üretim şekline göre yeşil su ayak izi, mavi su ayak izi ve gri su ayak izi olarak üç bileşene sahiptir. Mavi su ayak izi (msa), ürün ve hizmetlerin tedariki boyunca tüketilen yeraltı ve yerüstü tatlı su hacmini; yeşil su ayak izi (ysa) toprak nemi olarak depolanan yağış hacmini; gri su ayak izi ise bir ürünün üretim zinciriyle ilişkili kirleticileri azaltmak için gerekli su hacmini ifade eder. Bu çalışmanın amacı Nevşehirde üretimi en fazla yapılan başlıca tarımsal ürünlerden buğday, patates, çerezlik kabak, kuru fasülye ve üzümün yeşil ve mavi su ayak izinin hesaplanmasıdır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, Nevşehirde 1 ton buğday, patates, çerezlik kabak, kuru fasulye ve üzümü üretebilmek için gereken su miktarı 2643, 169, 6343, 1963, 797 m3 t-1 olarak bulunmuştur. Sonuçta buğday, patates, çerezlik kabak, kuru fasulye ve üzümün toplam su ayak izi sırasıyla 585 685, 47 455, 126 962, 55 593 ve 80 490 m3 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre bitki su tüketimi düşük olan bitkilerin daha düşük su ayak izine sahip olduğu anlaşılmıştır. Çalışma sonucunda bölgenin iklim özellikleri ve su kaynakları göz önüne alındığında, Nevşehirde bitki su tüketimi daha düşük bitkilerin yetiştiriciliğinin yapılması önerilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Biosystem, Irrigation Systems |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Early Pub Date | April 15, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | August 13, 2024 |
Acceptance Date | October 24, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 30 Issue: 1 |