Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi dünya antepfıstığı üretiminin yaklaşık dörtte birine katkıda bulunmaktadır. Bu alan aynı zamanda çeşitli fıstık genetik materyallerini de içermektedir. Bu çalışmada P. vera türüne ait “Siirt”, “Uzun”, “Kırmızı” ve “Akıncı dört uzun meyve şekline sahip standart yerli antepfıstığı çeşitlerinin genetik çeşitliliği 7 SSR markörü kullanılarak araştırılmıştır. Analizlerde kullanılan yedi SSR markör (Ptms-3, Ptms-9, Ptms-14, Ptms-31, Ptms-33, Ptms-40 ve Ptms-41) toplam on yedi polimorfik alel ortaya çıkarmış ve bunlardan altısı (Çeşitler arasında % 35.3) polimorfik bulunmuştur. Polimorfik alellerin aralığı 2 ile 3 arasında belirlenmiştir (ortalama 2.42). Genetik benzerlik oranları (Pairwise) % 64 ile % 79 aralığında değişmiştir. “Siirt” ile “Akıncı” çeşitleri arasında genetik benzerlik oranı % 78.6, “Siirt” ile “Uzun” ve “Kırmızı” ile “Akıncı” çeşitleri arasında genetik benzerlik oranı % 78.0, “Akıncı” ile “Uzun” çeşitleri arasında genetik benzerlik oranı % 71.4, “Siirt” ile “Kırmızı” çeşitleri arasında genetik benzerlik oranı % 64.3, “Kırmızı” ile “Uzun” çeşitleri arasındaki genetik benzerlik oranı ise % 64.0 olarak gözlemlenmiştir. Ortalama beklenen ve gözlenen heterozigotluk değerleri sırasıyla 0.450 ve 0.286 olarak hesaplanmıştır.
Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü'ne teşekkürü borç bilirim.
The Southeastern Anatolian region of Türkiye contributes to nearly a quarter of the global pistachio production. This area also contains a diverse pistachio germplasm. In this study, the genetic diversity of four long-type standard local pistachio cultivars “Siirt”, “Uzun”, “Kırmızı” and “Akıncı” was investigated using 7 SSR markers. The seven SSR markers (Ptms-3, Ptms-9, Ptms-14, Ptms-31, Ptms-33, Ptms-40, and Ptms-41) used in the analyses revealed a total of seventeen polymorphic alleles and six of them (35.3 %) were identified between 2 to 3 (with an average of 2.42). Pairwise genetic similarity coefficients varied from 64 % to 79 %. Genetic similarity between the “Siirt” and “Akıncı” (78.6 %), “Siirt” and “Uzun”; “Kırmızı” and “Akıncı” cultivars (78.0 %), “Akıncı” and “Uzun” (71.4 %), “Siirt” and “Kırmızı”, (64.3 %) and “Kırmızı” and “Uzun” (64.0 %) were calculated. The average values of expexted (He) and observed (Ho) were calculated as 0.450 and 0.286, respectively.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Horticultural Production (Other) |
| Journal Section | Araştırma Makalesi |
| Authors | |
| Early Pub Date | August 9, 2025 |
| Publication Date | August 21, 2025 |
| Submission Date | December 20, 2024 |
| Acceptance Date | April 4, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 30 Issue: 2 |