Research Article
BibTex RIS Cite

Farmers' views on forage crops and livestock activities; A case study of Mersin province

Year 2025, Volume: 30 Issue: 2, 431 - 440, 21.08.2025
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1642764

Abstract

Bu çalışmanın amacı; Mersin ilinde üreticilerin yem bitkileri yetiştiriciliğine yönelik düşüncelerini belirlemek ve hayvancılığa ilişkin sorunlarını ortaya koymaktır. Araştırma, 2024 yılında Mersin ilinde faaliyet gösteren 80 üretici ile yüz yüze anket çalışması yapılarak yürütülmüştür. Araştırmada, üreticilerin demografik bilgilerinin yanı sıra yem bitkileri ve hayvancılığa ilişkin bilgileri, yem bitkisi tercihini etkileyen faktörler, hayvancılık yaparken karşılaşılan temel sorunları ve politikalarına ilişkin düşünceleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, yem bitkileri ekim alanlarında artış olmasına rağmen ekonomik sebepler ve arazi yetersizliği (mülkiyet sahipliği) nedeniyle yem bitkileri yetiştiriciliği istenilen düzeye ulaşılamamıştır. Ayrıca, yem fiyatlarının yüksekliği ve hayvancılığa verilen desteklerin yetersiz olması hayvancılığın en temel sorunları arasında gösterilmiş olup üreticilerin kuru yem miktarı ve kuru madde bazında kaba yem kullanımının, kesif yem kullanımına göre daha fazla olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu alanda üreticilerin âtıl arazileri kullanabilmesi (hazineye ait yerleri kiralama vb.), iklim koşullarına dayanıklı yem bitkilerinin üretilmesi, girdi fiyatlarının makul seviyelere indirilebilmesi, hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından önem arz etmektedir. Kırsal alanlarda yem bitkileri ve hayvancılığın geliştirilmesi için üreticilere verilen tarımsal destekler artırılmalı, ülkenin hayvancılık politikaları iyileştirilmeli ve kırsal alanda tarımsal yayım faaliyetleri ile üreticiler bilgilendirilmelidir.

Ethical Statement

Bu çalışma için etik onay ve izin Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu’ndan alınmıştır (Toplantı Tarihi: 06.08.2024, Toplantı Sayısı: 08, Karar No: 14).

References

  • Akbay, C., Çetinkaya, S., & Akbay, F. (2023). Türkiye’de coğrafi bölgelere göre süt sığırcılığı işletmelerinde yem bitkisi üretim durumu. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 10 (4), 1156-1166. https://doi.org/10.30910/turkjans.1285087
  • Altıntaş, G., Altıntaş, A., & Çakmak, E. (2017). Yem bitkileri üretiminde sürdürülebilirlik üzerine bir çalışma: Sivas İli örneği. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 3 (1), 38-51.
  • Anlarsal, A.E., Yücel, C., & Özveren, D. (1999). Bazı fiğ (Vicia sativa L.) hatlarının Çukurova koşullarına adaptasyonu üzerinde araştırmalar. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, 86-91.
  • Anonim (2021). Mersin Valiliği. Erişim linki: http://www.mersin.gov.tr/tarim Erişim tarihi: 27.01.2025
  • Anonim (2022a). Mersin Ticaret İl Müdürlüğü. Erişim linki: https://mersin.ticaret.gov.tr/data/64f9714813b8769d9861623d/Mersin_T%C4%B0M_2022_Ekonomik_G%C3%B6r%C3%BCn%C3%BCm_Raporu.pdf (Erişim tarihi: 26.01.2025).
  • Anonim (2022b). TAGEM (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü) Yem Bitkileri Üretimi, Mevcut Durumu ve İklim Değişikliği Kapsamında Alınacak Önlemleri Değerlendirme” Çalıştayı Sonuç Raporu, 2022. Erişim linki: https://www.tarimorman.gov.tr/TAGEM/Belgeler/C%CC%A7MYB%20C%CC%A7al%C4%B1s%CC%A7tay%20Raporu%20(1).pdf
  • Anonim (2023). Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Bilgi Sistemi (TBS) verileri (2018-2023) Erişim linki (https://mersin.tarimorman.gov.tr/) (Erişim tarihi: 12.11.2024).
  • Balabanlı, C., Cirit, Y., Kayacan, S., Bıçakçı, E,. & Yüksel, O. (2016). Yem bitkileri tarımında üretici davranışlarının belirlenmesi: Isparta ili örneği. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-2), 259-264. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282817
  • Bıçakçı, E., & Açıkbaş, S. (2018). Bitlis ilindeki kaba yem üretim potansiyelinin hayvan varlığına göre yeterliliğinin belirlenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7 (1), 180-185.
  • Cesur, C. (2010). Sürdürülebilir tarımda yem bitkilerinin rolü ve önemi. Bitkisel Araştırma Dergisi, 2, 31-34.
  • Gündüz, T.E. (2010). Diyarbakır koşullarında karışım oranının Macar fiği (Vicia pannonica Crantz) + buğday (Triticum aestivum var. aestivum L.) karışımında ot verimi ve kalitesine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Kadıoğlu, S. (2024). Factors effective on farmer satisfaction for the forage crops supports and the tendency to continue forage crop production (TRA-1). Turkish Journal of Range and Forage Science, 5 (1), 36-45. https://doi.org/10.51801/turkjrfs.1453514
  • Kaya, A., & Acıbuca, V. (2024). Mersin ilinde yem bitkileri yetiştiriciliğinin mevcut durumu. 7th International Cukurova Agriculture and Veterinary Congress, March 9-10, 2024 / Adana, Türkiye.
  • Özek, K. (2022). TR22 Güney Marmara bölgesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın durumu, kaba yem üretimi, yeterliliği ve hayvan beslemedeki önemi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12 (2), 1187-1200.
  • Özkan, U. (2020). Türkiye yem bitkileri tarımına karşılaştırmalı genel bakış ve değerlendirme. Türk Ziraat Mühendisliği Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 29-43.
  • Öztürk, O. (2020). Türkiye’de yem bitkileri üretiminin bölgelere göre karşılaştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7 (4), 1065-1071. https://doi.org/10.30910/turkjans.753946
  • Sakarya, E. (2021). Hayvancılığımızda sorunlar ve çözüm önerileri, ülkemiz hayvancılığında başlıca sorunlar ve öneriler. Erişim linki (www.ciftlikhayvanlarihekimliği.org) (Erişim tarihi: 20.11.2024).
  • Tan, M., & Yolcu, H. (2021). Current status of forage crops cultivation and strategies for the future in Turkey: A review. Journal of Agricultural Sciences, 27 (2), 114-121. https://doi.org/10.15832/ankutbd.903732
  • Tapkı, N., Kaya, A., Tapkı, İ., Dağıstan, E., & Çimrin, T. (2018a). Türkiye’de büyükbaş hayvancılığın durumu ve yıllara göre değişimi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (2), 324-339.
  • Tapkı, N., Tapkı, İ., Dağıstan, E., Selvi, M.H., Kaya, A., Güzey, Y.Z., Demirtaş, B., & Çelik, A.D. (2018b). Hatay ili damızlık sığır yetiştiricileri birliği üyesi işletmelerin sosyo-ekonomik özellikleri. Hayvansal Üretim, 59 (1), 25-32. https://doi.org/10.29185/hayuretim.410517
  • TÜİK (2021). Türkiye İstatistik Kurumu, İstatistiki Veri Portalı, Tarım. Erişim linki: https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1 (Erişim Tarihi: 03.01.2023).
  • Ülker, E., Yüksel, O., & Ergül, S. (2020). Ülkemizde yem bitkileri tarımının durumu, tohumluk üretimi ve dış ticaret. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi, 96-107, https://doi.org/10.47137/usufedbid.756248
  • Xu, L.X., Tang, G.J., Hu, Y.Q., & Zhang, J.G. (2020). Research status and development prospects for forage wheat production and utilization. Acta Prataculturae Sinica, 29 (10), 192-199.
  • Yavuz, H.M. (2021). Ülkemiz hayvancılığında sorunlar ve çözüm önerileri, ülkemiz hayvancılığında başlıca sorunlar ve öneriler. Erişim linki (www.ciftlikhayvanlarihekimliği.org) (Erişim tarihi: 20.11.2024).
  • Yavuz, T., Kır, H., & Gül, V. (2020). Türkiye’de kaba yem üretim potansiyelinin değerlendirilmesi: Kırşehir ili örneği. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7 (3), 345-352. https://doi.org/10.19159/tutad.728119
  • Yılmaz, H., Ayasan, T., Sağlam C., & Gül, M. (2020). Doğu Akdeniz bölgesinde süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik özellikleri ve süt sığırcılığı faaliyetinde yem kullanım durumu. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8 (1), 89-94. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i1.89-94.2749
  • Yolcu, H., & Tan, M. (2008). Ülkemiz yem bitkileri tarımına genel bir bakış. Tarım Bilimleri Dergisi, 14 (3), 303-312. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001045

Farmers' views on forage crops and livestock activities; A case study of Mersin province

Year 2025, Volume: 30 Issue: 2, 431 - 440, 21.08.2025
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1642764

Abstract

The aim of this study was to determine the views of the farmers in Mersin province about forage crops cultivation and to reveal their problems related to livestock. The research was conducted by conducting a face-to-face survey with 80 farmers operating in Mersin province in 2024. In the study, besides the demographic information of the farmers, their knowledge on forage crops and livestock and the factors affecting the preference for forage crops were analyzed. Furthermore, the views of the farmers on the main problems encountered in livestock and policies were evaluated. The findings indicate that although there has been an increase in fodder crops cultivation areas, the desired level of forage crops cultivation has not been reached due to economic reasons and lack of land (property ownership). Also, high feed prices and insufficient support for livestock are among the main problems of livestock. Besides, it was determined that roughage utilization was higher than concentrate feed utilization in terms of dry feed amount and dry matter. As a result, it is important for the sustainability of livestock activities that farmers use idle lands (renting lands belonging to the treasury, etc.), producing forage crops resistant to climatic conditions, and reducing input prices to reasonable levels. For the development of forage crops and livestock in rural areas, agricultural support to farmers should be increased, the country’s livestock policies should be improved and farmers should be informed through agricultural extension activities.

References

  • Akbay, C., Çetinkaya, S., & Akbay, F. (2023). Türkiye’de coğrafi bölgelere göre süt sığırcılığı işletmelerinde yem bitkisi üretim durumu. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 10 (4), 1156-1166. https://doi.org/10.30910/turkjans.1285087
  • Altıntaş, G., Altıntaş, A., & Çakmak, E. (2017). Yem bitkileri üretiminde sürdürülebilirlik üzerine bir çalışma: Sivas İli örneği. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 3 (1), 38-51.
  • Anlarsal, A.E., Yücel, C., & Özveren, D. (1999). Bazı fiğ (Vicia sativa L.) hatlarının Çukurova koşullarına adaptasyonu üzerinde araştırmalar. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, 86-91.
  • Anonim (2021). Mersin Valiliği. Erişim linki: http://www.mersin.gov.tr/tarim Erişim tarihi: 27.01.2025
  • Anonim (2022a). Mersin Ticaret İl Müdürlüğü. Erişim linki: https://mersin.ticaret.gov.tr/data/64f9714813b8769d9861623d/Mersin_T%C4%B0M_2022_Ekonomik_G%C3%B6r%C3%BCn%C3%BCm_Raporu.pdf (Erişim tarihi: 26.01.2025).
  • Anonim (2022b). TAGEM (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü) Yem Bitkileri Üretimi, Mevcut Durumu ve İklim Değişikliği Kapsamında Alınacak Önlemleri Değerlendirme” Çalıştayı Sonuç Raporu, 2022. Erişim linki: https://www.tarimorman.gov.tr/TAGEM/Belgeler/C%CC%A7MYB%20C%CC%A7al%C4%B1s%CC%A7tay%20Raporu%20(1).pdf
  • Anonim (2023). Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Bilgi Sistemi (TBS) verileri (2018-2023) Erişim linki (https://mersin.tarimorman.gov.tr/) (Erişim tarihi: 12.11.2024).
  • Balabanlı, C., Cirit, Y., Kayacan, S., Bıçakçı, E,. & Yüksel, O. (2016). Yem bitkileri tarımında üretici davranışlarının belirlenmesi: Isparta ili örneği. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-2), 259-264. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282817
  • Bıçakçı, E., & Açıkbaş, S. (2018). Bitlis ilindeki kaba yem üretim potansiyelinin hayvan varlığına göre yeterliliğinin belirlenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7 (1), 180-185.
  • Cesur, C. (2010). Sürdürülebilir tarımda yem bitkilerinin rolü ve önemi. Bitkisel Araştırma Dergisi, 2, 31-34.
  • Gündüz, T.E. (2010). Diyarbakır koşullarında karışım oranının Macar fiği (Vicia pannonica Crantz) + buğday (Triticum aestivum var. aestivum L.) karışımında ot verimi ve kalitesine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Kadıoğlu, S. (2024). Factors effective on farmer satisfaction for the forage crops supports and the tendency to continue forage crop production (TRA-1). Turkish Journal of Range and Forage Science, 5 (1), 36-45. https://doi.org/10.51801/turkjrfs.1453514
  • Kaya, A., & Acıbuca, V. (2024). Mersin ilinde yem bitkileri yetiştiriciliğinin mevcut durumu. 7th International Cukurova Agriculture and Veterinary Congress, March 9-10, 2024 / Adana, Türkiye.
  • Özek, K. (2022). TR22 Güney Marmara bölgesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın durumu, kaba yem üretimi, yeterliliği ve hayvan beslemedeki önemi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12 (2), 1187-1200.
  • Özkan, U. (2020). Türkiye yem bitkileri tarımına karşılaştırmalı genel bakış ve değerlendirme. Türk Ziraat Mühendisliği Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 29-43.
  • Öztürk, O. (2020). Türkiye’de yem bitkileri üretiminin bölgelere göre karşılaştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7 (4), 1065-1071. https://doi.org/10.30910/turkjans.753946
  • Sakarya, E. (2021). Hayvancılığımızda sorunlar ve çözüm önerileri, ülkemiz hayvancılığında başlıca sorunlar ve öneriler. Erişim linki (www.ciftlikhayvanlarihekimliği.org) (Erişim tarihi: 20.11.2024).
  • Tan, M., & Yolcu, H. (2021). Current status of forage crops cultivation and strategies for the future in Turkey: A review. Journal of Agricultural Sciences, 27 (2), 114-121. https://doi.org/10.15832/ankutbd.903732
  • Tapkı, N., Kaya, A., Tapkı, İ., Dağıstan, E., & Çimrin, T. (2018a). Türkiye’de büyükbaş hayvancılığın durumu ve yıllara göre değişimi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (2), 324-339.
  • Tapkı, N., Tapkı, İ., Dağıstan, E., Selvi, M.H., Kaya, A., Güzey, Y.Z., Demirtaş, B., & Çelik, A.D. (2018b). Hatay ili damızlık sığır yetiştiricileri birliği üyesi işletmelerin sosyo-ekonomik özellikleri. Hayvansal Üretim, 59 (1), 25-32. https://doi.org/10.29185/hayuretim.410517
  • TÜİK (2021). Türkiye İstatistik Kurumu, İstatistiki Veri Portalı, Tarım. Erişim linki: https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1 (Erişim Tarihi: 03.01.2023).
  • Ülker, E., Yüksel, O., & Ergül, S. (2020). Ülkemizde yem bitkileri tarımının durumu, tohumluk üretimi ve dış ticaret. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi, 96-107, https://doi.org/10.47137/usufedbid.756248
  • Xu, L.X., Tang, G.J., Hu, Y.Q., & Zhang, J.G. (2020). Research status and development prospects for forage wheat production and utilization. Acta Prataculturae Sinica, 29 (10), 192-199.
  • Yavuz, H.M. (2021). Ülkemiz hayvancılığında sorunlar ve çözüm önerileri, ülkemiz hayvancılığında başlıca sorunlar ve öneriler. Erişim linki (www.ciftlikhayvanlarihekimliği.org) (Erişim tarihi: 20.11.2024).
  • Yavuz, T., Kır, H., & Gül, V. (2020). Türkiye’de kaba yem üretim potansiyelinin değerlendirilmesi: Kırşehir ili örneği. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7 (3), 345-352. https://doi.org/10.19159/tutad.728119
  • Yılmaz, H., Ayasan, T., Sağlam C., & Gül, M. (2020). Doğu Akdeniz bölgesinde süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik özellikleri ve süt sığırcılığı faaliyetinde yem kullanım durumu. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 8 (1), 89-94. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i1.89-94.2749
  • Yolcu, H., & Tan, M. (2008). Ülkemiz yem bitkileri tarımına genel bir bakış. Tarım Bilimleri Dergisi, 14 (3), 303-312. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001045
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Economics (Other)
Journal Section Araştırma Makalesi
Authors

İbrahim Halil Akıncı 0009-0008-6329-4524

Aybüke Kaya 0000-0002-6866-1951

Early Pub Date August 9, 2025
Publication Date August 21, 2025
Submission Date February 20, 2025
Acceptance Date April 9, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 30 Issue: 2

Cite

APA Akıncı, İ. H., & Kaya, A. (2025). Farmers’ views on forage crops and livestock activities; A case study of Mersin province. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 30(2), 431-440. https://doi.org/10.37908/mkutbd.1642764