Objective: In this study, it is aimed to examine the coping strategies and quality of life of patients with lung cancer. In this context, the relationship between strategies for coping with lung cancer and the quality of life of patients is discussed. The effect of treatment duration on coping strategies and quality of life is also being examined.
Method: The cross-sectional survey study and the convenience sampling method were used in the study. The World Health Organization Quality of Life- BREF (WHOQOL-Bref; 27 items) and Coping Orientation to Problems Experienced Inventory (Brief-COPE; 28 items) were used as scales. The data of this research were obtained from 201 patients diagnosed with lung cancer and undergoing treatment.
Results: Research results show that 53.0% of the participants were women and 86.1% were married. In addition, the mean age of the participants was 57.19±7.01 (mean ± s. Deviation). A positive correlation emerged between each domain of the WHOQOL-BREF scale. As for the coping scale, it was determined that there were positive and weak relationships between problem-focused coping strategies and quality of life in active coping, planning and positive refraining strategies. It was determined that there was a positive and weak relationship between positive emotion-focused coping strategies and quality of life in all coping strategies. Finally, it was determined that negative emotion-focused coping strategies such as ventilation, behavioral disengagement, denial, and self-blame were affecting the patient’s quality of life negatively.
Conclusion: In conclusion, lung cancer patients who used both problem-focused and positive emotion-oriented coping strategies achieved a higher quality of life. On the other hand, it is an important conclusion to consider that negative emotion focused coping strategies negatively affect patients’ quality of life. Finally, it can be expressed as another conclusion of this study that age, income and duration of treatment affect both the quality of life and coping strategies of lung cancer patients.
Amaç: Bu çalışmada, akciğer kanseri olan hastaların baş etme stratejilerinin ve yaşam kalitesinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, akciğer kanseri hastalarının baş etme stratejileri ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki incelenmiş, ayrıca tedavi süresinin baş etme stratejileri ve yaşam kalitesi üzerine etkisi ele alınmıştır.
Yöntem: Bu araştırma, kolayda örneklemeye dayalı, kesitsel tipte bir anket araştırmasıdır. Araştırmada Yaşam Kalitesi Ölçeği- Kısa Formu (WHOQOL-Bref) (27 madde) ve Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (Brief COPE) (28 madde) ölçek olarak kullanılmıştır. Bu araştırmanın verileri, akciğer kanseri tanısı konmuş ve tedavi süreci devam eden 201 hastalardan elde edilmiştir.
Bulgular: Araştırma sonuçları, katılımcıların %53’ünün kadın ve %86,1’inin evli olduğunu göstermektedir. Ayrıca katılımcıların yaş ortalaması 57.19±7.01 (ortalama ± s. Sapma) olarak tespit edilmiştir. WHOQOL-BREF ölçeğinin bütün alt boyutları arasında pozitif bir korelasyon ortaya çıkmıştır. Başa çıkma ölçeğine yönelik ise problem odaklı başa çıkma stratejileri ile yaşam kalitesi arasında aktif başa çıkma, planlama ve olumlu yeniden yorumlama stratejilerinde olumlu yönde ve zayıf ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Pozitif duygu odaklı başa çıkma stratejileri ile yaşam kalitesi arasındaki bütün başa çıkma stratejisinde olumlu yönde ve zayıf bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Son olarak ise negatif duygu odaklı başa çıkma stratejileri ile yaşam kalitesi arasında ventilasyon, davranışsal olarak geri çekilme, inkâr ve kendini suçlama gibi olumsuz duygu odaklı başa çıkma stratejilerinin hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Sonuç: Sonuç olarak hem problem odaklı hem de pozitif duygu odaklı başa çıkma stratejileri kullanan akciğer kanseri hastalarının yaşam kalitelerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan negatif duygu odaklı başa çıkma stratejilerinin hastaların yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilediğinin dikkate alınması önemli bir sonuç olarak göze çarpmaktadır. Son olarak, yaş, gelir ve tedavi süresi, akciğer kanseri hastalarının hem yaşam kalitesini hem de başa çıkma stratejilerini etkilediği bu çalışmanın bir diğer sonucu olarak ifade edilebilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2022 |
Submission Date | December 24, 2021 |
Acceptance Date | June 18, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 13 Issue: 47 |