Yaygın
fiğ (Vicia sativa L.) çiftlik
hayvanları için yüksek oranda protein, vitaminler ve mineraller içeren tek
yıllık serin iklim baklagil yem bitkisidir. Bu bitkinin Türkiye’de
yetiştiriciliği yapılan 4 ticari çeşidinin (Selçuk 99, Jade, Yücel ve Özveren)
tuzluluk stresine karşı tepkileri farklı tuz konsantrasyonları (0, 50, 100, 150
ve 200 mM) altında çimlenme parametreleri olarak çimlenme oranı (%), çimlenme
indeksi, ortalama çimlenme süresi (gün), kök ve sap uzunluğu (mm) ve yaş
ağırlık (g) incelenerek belirlenmiştir. Tuz konsantrasyonu arttıkça tüm
çeşitlerin çimlenme oranı, çimlenme indeksi, kök ve sap uzunluğu düşerken,
ortalama çimlenme süresi artmıştır. Çeşitlerin kök ve sap uzunluğu ve sürgün
yaş ağırlığı tuz konsantrasyonu yoğunluğuna bağlı olarak azalmıştır. Çimlenme
oranı ve çimlenme indeksi açısından Selçuk 99 çeşidi diğer çeşitlerden daha
yüksek sonuç verirken, ortalama çimlenme süresi açısından Selçuk 99 ve Jade
çeşitleri daha kısa sürede çimlenme göstermiştir.
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 2 |