Research Article

DANTE'NİN "CENNET"İNDE FLORANSA SÜRGÜNÜNÜN İZDÜŞÜMÜ: XVII. KANTO

Volume: 1 Number: 2 July 9, 2018

DANTE'NİN "CENNET"İNDE FLORANSA SÜRGÜNÜNÜN İZDÜŞÜMÜ: XVII. KANTO

Abstract

Yaşamının önemli bir kısmını siyasi nedenlerden dolayı sürgünde geçiren, İtalyan edebiyatının babası Dante Alighieri üzerine araştırmalar yapmak ve İlahi Komedya’yı “okumak,” eserin yazıldığı dönemin kültürel öğelerine hâkimiyeti zorunlu kılan bir "şünme biçimi" (forma mentis) aracılığıyla, geçmişte olduğu kadar günümüzde de, felsefe ve şiirle ilgilenmenin en üst seviyedeki göstergesi olarak kabul edilmektedir (Petrocchi 23). Tıpkı Aeneas[1] ve Aziz Paulus’ta[2] gerçekleştiği gibi mistik bir düşün ürünü olan İlahi Komedya'nın Cennet kitabının XVII. kantosunda Dante'nin çarptırıldığı sürgün cezasının tüm gerekçeleri ve "hak edilmeyen bu sürgünün" (exul immeritus) yıkıcı ve yapıcı sonuçları ozanın gururu, nefreti ve acısıyla harmanlanarak gün yüzüne çıkarılmıştır. Geleceğin yıkıcı görüntüleri, geçmişin pişmanlıkları ve içinde bulunulan zamanın acı kehanetleri aracılığıyla Dante, insanoğluna aynı kantoda üç farklı zaman dilimi sunmaktadır. Pasquini, XVII. kantoyu Cennet'in yapıtaşını oluşturan kanto olarak değerlendirir (271): Bu kanto sürgün dramına ilişkin Dante'yle ilgili dile getirilmiş tüm kehanetlerin kesişme noktası ve aynı zamanda Dante'nin bu acı karşısındaki derin hüznünü insanlara tüm açıklığıyla iletme çabasının en açık göstergesidir. Bu bağlamda, acı ve talihsizliklerle örülü sürgün döneminin dramatik gerçekliğini nedenleri ve sonuçlarıyla ilk kez net bir biçimde ortaya koyan XVII. kantonun incelenmesi, günümüzde evrensel edebiyatın başyapıtlarından biri olarak kabul edilen İlahi Komedya'nın felsefesini ve özünü aydınlatması bakımından büyük önem taşımaktadır.  



[1] Kral Ankhises ile Apfrodite’nin oğlu ve Troya kahramanlarından biridir.

[2] Hristiyanlığın yayılmasına öncülük eden on iki havariden biridir.

Keywords

References

  1. Alighieri, Dante. İlahi Komedya. Çev. Rekin Teksoy. İstanbul: Oğlak, 1998.
  2. Balaci, Alexandru. Dante Alighieri. Bucarest: Pentru Literatura, 1969.
  3. Baldi, Guido ve ark. Dal Testo alla Storia dalla Storia al Testo. Torino: Paravia, 1994.
  4. Bosco, Umberto, ve Reggio, Giovanni. La Divina Commedia, Paradiso. Firenze: Le Monnier, 1982.
  5. Branca, Vittore. Ricordi nella Firenze tra Medioevo e Rinascimento. Milano: Rusconi, 1986.
  6. Dèdèyan, Charles. Dante e Virgilio. Roma: Atti Acc. Agiati, 1982.
  7. Durmaz, Sayime. Yüksek Ortaçağ'da Papa-İmparator Çatışması: Kılıç ile Âsâ'nın Savaşı. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.1(2010): 93-120.
  8. Heers, Jacques. Partiti e Vita Politica nell'Occidente Medievale. Milano: Mondadori, 1983.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 9, 2018

Submission Date

May 31, 2018

Acceptance Date

July 9, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 1 Number: 2

APA
Parlak Temel, Ö. (2018). DANTE’NİN "CENNET"İNDE FLORANSA SÜRGÜNÜNÜN İZDÜŞÜMÜ: XVII. KANTO. MOLESTO: Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 1(2), 1-19. https://doi.org/10.33406/molesto.429155
AMA
1.Parlak Temel Ö. DANTE’NİN "CENNET"İNDE FLORANSA SÜRGÜNÜNÜN İZDÜŞÜMÜ: XVII. KANTO. MOLESTO: Edebiyat Araştırmaları Dergisi. 2018;1(2):1-19. doi:10.33406/molesto.429155
Chicago
Parlak Temel, Özge. 2018. “DANTE’NİN ‘CENNET’İNDE FLORANSA SÜRGÜNÜNÜN İZDÜŞÜMÜ: XVII. KANTO”. MOLESTO: Edebiyat Araştırmaları Dergisi 1 (2): 1-19. https://doi.org/10.33406/molesto.429155.
EndNote
Parlak Temel Ö (July 1, 2018) DANTE’NİN "CENNET"İNDE FLORANSA SÜRGÜNÜNÜN İZDÜŞÜMÜ: XVII. KANTO. MOLESTO: Edebiyat Araştırmaları Dergisi 1 2 1–19.
IEEE
[1]Ö. Parlak Temel, “DANTE’NİN ‘CENNET’İNDE FLORANSA SÜRGÜNÜNÜN İZDÜŞÜMÜ: XVII. KANTO”, MOLESTO: Edebiyat Araştırmaları Dergisi, vol. 1, no. 2, pp. 1–19, July 2018, doi: 10.33406/molesto.429155.
ISNAD
Parlak Temel, Özge. “DANTE’NİN ‘CENNET’İNDE FLORANSA SÜRGÜNÜNÜN İZDÜŞÜMÜ: XVII. KANTO”. MOLESTO: Edebiyat Araştırmaları Dergisi 1/2 (July 1, 2018): 1-19. https://doi.org/10.33406/molesto.429155.
JAMA
1.Parlak Temel Ö. DANTE’NİN "CENNET"İNDE FLORANSA SÜRGÜNÜNÜN İZDÜŞÜMÜ: XVII. KANTO. MOLESTO: Edebiyat Araştırmaları Dergisi. 2018;1:1–19.
MLA
Parlak Temel, Özge. “DANTE’NİN ‘CENNET’İNDE FLORANSA SÜRGÜNÜNÜN İZDÜŞÜMÜ: XVII. KANTO”. MOLESTO: Edebiyat Araştırmaları Dergisi, vol. 1, no. 2, July 2018, pp. 1-19, doi:10.33406/molesto.429155.
Vancouver
1.Özge Parlak Temel. DANTE’NİN "CENNET"İNDE FLORANSA SÜRGÜNÜNÜN İZDÜŞÜMÜ: XVII. KANTO. MOLESTO: Edebiyat Araştırmaları Dergisi. 2018 Jul. 1;1(2):1-19. doi:10.33406/molesto.429155