Bu çalışmanın amacı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin sürdürülebilir beslenme bilgi düzeyleri ile besin satın alma davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma 21.11.2024 - 02.12.2024 tarihleri arasında Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde 199 (%83,2) kadın ve 40 (%16,7) erkek olmak üzere toplam 239 gönüllü öğrenciye uygulanmıştır. Bu sayının 97’si (%40,6) Beslenme ve Diyetetik, 82’si (%34,3) Hemşirelik ve 60’ı (%25,1) ise Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğrencilerinden oluşmaktadır. Anket formu ile öğrencilerin genel bilgileri, besin satın alma alışkanlıkları ve sürdürülebilir beslenmeye ilişkin bilgi düzeyleri belirlenmiştir. Sürdürülebilir Beslenmeye Yönelik Davranış Ölçeği (SBYDÖ) ve Besin Satın Alma Davranışları Ölçeği (BSADÖ) uygulanmıştır. Öğrencilerin %51,6’sı sürdürülebilir beslenme kavramını daha önceden duyduğu saptanmıştır. Cinsiyetlere göre sürdürülebilir beslenmeye yönelik davranış ölçeği puanları karşılaştırıldığında, erkeklerin toplam puanı 82,9±20,6, kadınların ise 95,6±18,6 olarak bulunmuştur (p<0,001). Sürdürülebilir beslenmeye yönelik davranış ölçeğinin toplam puanı incelendiğinde de Beslenme ve Diyetetik bölümünün (96,5±17,3 puan) diğer bölümlere göre (Hemşirelik:92,2±21,9 puan; FTR 90,2±18,9 puan) daha yüksek olduğu saptanmıştır (p>0,05). Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinde, sürdürülebilir beslenmeye yönelik davranış ile besin satın alma davranışları toplam puanları arasında pozitif ve güçlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r=0,623, p<0,001). Sürdürülebilir beslenmeye yönelik davranışın besin satın alımı üzerine pozitif ve anlamlı ilişkiler gösterdiği belirlenmiştir (r=0,715, p<0,001).
The aim of this study was to examine the relationship between sustainable nutrition knowledge levels and food purchasing behaviors among students of the Faculty of Health Sciences at Hasan Kalyoncu University. Conducted between November 21 and December 2, 2024, the study included 239 voluntary students (199 women [83.2%], 40 men [16.7%]). Of these, 97 (40.6%) were from the Nutrition and Dietetics, 82 (34.3%) from Nursing, and 60 (25.1%) from Physiotherapy and Rehabilitation departments. A questionnaire assessed students’ demographics, food purchasing habits, and knowledge on sustainable nutrition. Additionally, the Sustainable Nutrition Behavior Scale (SNBS) and Food Purchasing Behavior Scale (FPBS) were administered. Overall, 51.6% of participants had previously heard of sustainable nutrition. When SNBS scores were compared by gender, males scored 82.9±20.6, and females 95.6±18.6 (p<0.001). By department, Nutrition and Dietetics students had higher SNBS scores (96.5±17.3) than Nursing (92.2±21.9) and Physiotherapy (90.2±18.9) students, though this difference was not statistically significant (p>0.05). A strong positive correlation was found between SNBS and FPBS scores among Nutrition and Dietetics students (r=0.623, p<0.001). Additionally, sustainable nutrition behavior was positively and significantly associated with food purchasing behavior across the sample (r=0.715, p<0.001)
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Sciences Education and Development of Programs: Medicine, Nursing and Health Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 31, 2025 |
Submission Date | July 8, 2025 |
Acceptance Date | July 31, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 7 Issue: 2 |